Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το νορβηγικό επενδυτικό fund παραμένει το μεγαλύτερο στον κόσμο, με assets άνω των 1,3 τρισ. δολαρίων

Το νορβηγικό επενδυτικό fund παραμένει το μεγαλύτερο στον κόσμο, με assets άνω των 1,3 τρισ. δολαρίων
Το νορβηγικό Government Pension Fund παραμένει το μεγαλύτερο παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα
Την πρώτη θέση μεταξύ των κρατικών επενδυτικών funds διατηρεί το νορβηγικό επενδυτικό fund (Government Pension Fund), το οποίο εστιάζει στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια έφθαναν τα 1,375 τρισεκ. δολάρια στιςαρχές Αυγούστου 2023.
Σύμφωνα με τον πίνακα της Statista, σε απόσταση πνοής ακολουθεί το κρατικό επεβδυτικό fund της Κίνας (China Investment Corporation) με 1,351 τρισεκ. δολάρια, ενώ το βάθρο συμπληρώνει το επίσης κινεζικό SAFE Investment Company.
Το νορβηγικό fund μάλισρα κατέγραψε ζημιές - ρεκόρ 1,64 τρισ. κορωνών (164,4 δισ. δολ.) το 2022. Η προηγούμενη μεγαλύτερη απώλεια ήταν 633 δισεκατομμύρια κορώνες το 2008. Η απόδοση των επενδύσεων του ταμείου διαμορφώθηκε στο μείον 14,1% για το έτος, η οποία ήταν κατά 0,88 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερη από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του ταμείου, σύμφωνα με το Reuters.
Γενικότερα, τα περισσότερα μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο βρίσκονται στην Ασία και τον αραβικό κόσμο, με τη Νορβηγία ως μοναδική, αξιοσημείωτη εξαίρεση.
Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), ανακοίνωσε το 2022 ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του, ανέρχονταν σε περίπου 600 δισεκ. δολάρια -ποσό που έκτοτε έχει αυξηθεί στα 700 δισεκ. δολάρια σύμφωνα με την Global SWF.
Αναλυτικά, ο πίνακας:
24060.jpeg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης