Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τέταρτη δίωξη σε 6 μήνες κατά Trump: Είναι στημένο - Κατηγορείται για απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος στη Georgia το 2020

ΗΠΑ: Τέταρτη δίωξη σε 6 μήνες κατά Trump: Είναι στημένο - Κατηγορείται για απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος στη Georgia το 2020
Κατηγορούνται και άλλα 18 άτομα, ανάμεσα τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows και οι δικηγόροι Rudy Giuliani και John Eastman
(upd) Νέα ποινική δίωξη – η τέταρτη μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες – ασκήθηκε κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump από δικαστήριο της Πολιτείας της Georgia, η οποία τον κατηγορεί ότι επιχείρησε να ανατρέψει την ήττα του και το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 στη συγκεκριμένη Πολιτεία.
Η εισαγγελέας Fani Willis απήγγειλε την κατηγορία της απόπειρας αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματα σε βάρος του Trump – και άλλων 18 προσώπων – βασιζόμενη σε νόμο της Georgia που αφορά τη δράση οργανωμένου εγκλήματος.
Σημειώνεται πως ο νόμος αυτός που χρησιμοποιείται κυρίως για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη συμμοριών, προβλέπει επιβολή ποινών φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια.

Στημένο το κατηγορητήριο

Από την πλευρά του ο Donald Trump κατήγγειλε πως το κατηγορητήριο είναι στημένο.
«Εμένα μου φαίνεται στημένο.
Γιατί δεν μου απήγγειλαν κατηγορίες πριν από δυόμισι χρόνια;
Διότι ήθελαν να το κάνουν εν μέσω της πολιτικής μου εκστρατείας.
Κυνήγι μαγισσών!» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Truth Social ο Trump.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο των 98 σελίδων κάνει λόγο για 19 κατηγορούμενους και για 41 ποινικές κατηγορίες.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Mark Meadows, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Trump στον Λευκό Οίκο, και οι δικηγόροι Rudy Giuliani και John Eastman.
«Ο Trump και οι άλλοι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται σε αυτό το κατηγορητήριο αρνήθηκαν να δεχτούν ότι ο Trump έχασε και εν γνώσει τους και ηθελημένα συμμετείχαν σε μια συνωμοσία για να αλλάξει παράνομα το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του Trump», υποστηρίζει το κατηγορητήριο.
Το κατηγορητήριο αναφέρει μια σειρά από εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο Trump και οι υπόλοιποι συνεργάτες του, όπως μεταξύ άλλων η παρότρυνση κρατικών αξιωματούχων να αλλάξουν τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ επιπλέον αναφέρει πως σύμβουλοι του Trump – ανάμεσα στους οποίους ο Giuliani και ο Meadows – επιχείρησαν να πράξουν το ίδιο και σε άλλες Πολιτείες, όπως στην Αριζόνα, στην Πενσιλβάνια και αλλού.

Το τηλεφώνημα

Σημειώνεται πως η εισαγγελέας Willis διενεργούσε έρευνα για την υπόθεση αυτή από το 2021.
Η έρευνα της βασίστηκε σε ένα τηλεφώνημα που έγινε στις 2 Ιανουαρίου του 2021, στο οποίο ο Trump φέρεται να προέτρεψε τον κορυφαίο αξιωματούχο των εκλογών στην Πολιτεία της Georgia, Brad Raffensperger, να βρει αρκετές ψήφους έτσι ώστε να ανατραπεί η οριακή του ήττα στην Πολιτεία.
Ο Raffensperger αρνήθηκε να «υπακούσει» στην εντολή Trump, οπαδοί του οποίου ύστερα από τέσσερις ημέρες εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδίσουν την επισημοποίηση της νίκης του Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στην αντεπίθεση ο Trump

Κατόπιν του νέου κατηγορητηρίου, ο Trump αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και κατηγόρησε την «έξαλλη Δημοκρατική» Fani Willis ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του Biden ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές του 2024.
«Η Willis καθυστέρησε στρατηγικά την έρευνά της για να επέμβει στο μάξιμουμ στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2024 και να βλάψει την εκστρατεία Trump που κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις» αναφέρει η πλευρά Trump, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει αθώος σε τρεις ακόμα ποινικές υποθέσεις που «τρέχουν» σε βάρος του.
Yπενθυμίζεται πως το πρώτο δικαστήριο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης για την υπόθεση εξαγοράς της σιωπής μιας πορνοσταρ έχει οριστεί στις 25 Μαρτίου του 2024 ενώ στις 20 Μαΐου του 2024 θα ακολουθήσει η δεύτερη δίκη για την υπόθεση με τα διαβαθμισμένα και απόρρητα κρατικά έγγραφα που βρέθηκαν στην έπαυλη του και αφού είχε αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο.
Όσον αφορά την τρίτη δίωξη για παράνομες ενέργειες στις εκλογές του 2020 σε επτά Πολιτείες και για απόπειρα να ανατρέψει την εκλογική του ήττα, αυτή δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα
Σημειώνεται πως ο Trump, ακόμα και αν κερδίσει τις εκλογές του 2024, δεν θα μπορεί να απονείμει χάρη στον εαυτό του, ούτε να εξασφαλίσει εγκατάλειψη των διώξεων από την εισαγγελία, καθώς πρόκειται για υπόθεση σε επίπεδο πολιτείας, επομένως το ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να επέμβει.

Παραμένει πρώτος

Πάντως και παρά τις διαδοχικές ποινικές διώξεις σε βάρος του, ο Trump παραμένει το απόλυτο φαβορί προκειμένου να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Από τότε που άρχισαν να κατατίθενται οι κατηγορίες σε βάρος του ο Trump διευρύνει το προβάδισμα έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων, καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων έχει αποδεχθεί πως οι διώξεις σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Επιπλέον, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να δίνει μάχη με τον Biden για την προεδρία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times και του Siena College που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 1/8, στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν μεταξύ του Biden ως υποψήφιου των Δημοκρατικών και του Trump ως υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, και οι δύο έλαβαν 43%.
Ο Trump είδε ελαφρώς μεγαλύτερη υποστήριξη από τη βάση του από τον Biden, με το 88% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων να επιλέγουν τον Trump έναντι του 83% των Δημοκρατικών που επιλέγουν Biden.
Οι Ανεξάρτητοι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του Biden με 42% υποστήριξη έναντι 37% του Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης