Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεύρυνε τις απώλειες η Wall Street, άνω του 1% - Πλήγμα από τη μείωση επιτοκίων στην Κίνα και τη νέα προειδοποίηση της Fitch

Διεύρυνε τις απώλειες η Wall Street, άνω του 1% - Πλήγμα από τη μείωση επιτοκίων στην Κίνα και τη νέα προειδοποίηση της Fitch
Υποχωρούν οι δείκτες της Wall Street
Σχετικά Άρθρα
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα 15/8 οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές έμειναν έκπληκτοι από την απόφαση της PΒoC να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Με το άνοιγμα της Wall Street η πτώση ανερχόταν μεταξύ 0,5% και 0,8%, ωστόσο εν τέλει ξεπέρασε το 1%.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το ετήσιο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο διευκόλυνσης χρηματοδότησης, το οποίο χρησιμοποιείται για τον δανεισμό σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα, κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,5%. Το επιτόκιο είχε μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014. Η απόφαση ελήφθη καθώς η Κίνα δημοσίευσε σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικά στοιχεία για τον Ιούλιο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κάτω από την αύξηση 4,4% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό κατά 2,5% τον περασμένο μήνα. Η Κίνα αντιμετωπίζει «κρίση εμπιστοσύνης», καθώς η καθυστέρηση της αντίδρασης του Πεκίνου εκλαμβάνεται ως «αδράνεια» για την τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με οικονομολόγο.
Την ίδια στιγμή, λίγο πριν «καλμάρουν» οι αγορές από την πρόσφατη υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Fitch και το «χαστούκι» στις αμερικανικές τράπεζες από τη Moody's, η Fitch προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβαθμίσει δεκάδες τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και η JP Morgan. Ειδικότερα, αναλυτής της Fitch Ratings προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος έχει πλησιάσει πιο κοντά σε μια άλλη πηγή αναταραχής - τον κίνδυνο σαρωτικών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας δεκάδων αμερικανικών τραπεζών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και τράπεζες όπως η JP Morgan Chase. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την εκτίμησή του για τον κλάδο τον Ιούνιο, μια κίνηση που ο αναλυτής Chris Wolfe δήλωσε ότι πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν προκάλεσε υποβαθμίσεις στις τράπεζες. Όμως μια ακόμη υποβάθμιση της βαθμολογίας του κλάδου κατά μία βαθμίδα, σε Α+ από ΑΑ-, θα ανάγκαζε τον Fitch να επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις για κάθε μία από τις περισσότερες από 70 αμερικανικές τράπεζες που καλύπτει, δήλωσε ο Wolfe στο CNBC σε αποκλειστική συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία του οίκου στη Νέα Υόρκη. «Εάν μετακινήσουμε την αξιολόγηση στο Α+, τότε αυτό θα επαναβαθμολογούσε όλα τα χρηματοοικονομικά μας μέτρα και πιθανώς θα μεταφραζόταν σε αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης» δήλωσε ο Wolfe.
Επιπλέον, στις ΗΠΑ, οι προσδοκιές οικοδομικής δραστηριότητας στην αγορά νεόδμητων κατοικιών μειώθηκε έξι μονάδες στις 50 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Wells Fargo Housing Market Index. Αυτή είναι η πρώτη πτώση σε επτά μήνες και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, όταν το κλίμα για πρώτη φορά ανέβηκε από αρνητικό έδαφος. Να σημειωθεί ότι αυξήσεις – ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, φέροντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους πολίτες της χώρας που πλεέον «βλέπουν» μόνο με κιάλια το όνειρο απόκτησης δικού τους σπιτιού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την National Association of Realtors, οι τιμές κατέγραψαν ασύλληπτη αύξηση 53,8% -σε τριμηνιαία σύγκριση- στις μητροπολιτικές περιοχές, ενώ για το σύνολο των πολιτειών η άνοδος των τιμών ήταν κατά μέσο όρο 8,5%, με τη μέση τιμή στα 402.600 δολάρια ΗΠΑ. Τα καλά νέα είναι ότι, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο 2022, οι τιμές υποχώρησαν 2,4%. Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό 30ετές σετγαστικό δάνειο ανέρχεται γύρω από το απαγορευτικό νούμερο του 7%.
Στα θετικά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,7% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, μια επίδοση καλύτερη από 0,4% που ήταν η συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών.
Στον απόηχο των παραπάνω, οι τρεις μεγάλοι δέικτες της Wall Street έκλεισαν στα παρακάτω επίπεδα:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-15_230854.png

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι σε Dow, S&P και Nasdaq:
1_18.png
2_13.png
3_8.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης