Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ντροπιαστική ιδέα» - Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs που «βάφτισε» τους BRICS κατακεραυνώνει την ιδέα για κοινό νόμισμα

«Ντροπιαστική ιδέα» - Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs που «βάφτισε» τους BRICS κατακεραυνώνει την ιδέα για κοινό νόμισμα
Ο οικονομολόγος μίλησε ενόψει της 15ης συνόδου κορυφής των BRICS την επόμενη εβδομάδα
Ο Λόρδος Jim O'Neill, ένας πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs που επινόησε το όνομα των BRICS, κατακρίνει την ιδέα των πέντε κορυφαίων χωρών που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα κοινό νόμισμα στο οικονομικό μπλοκ.
Οι BRICS που υπενθυμίζεται περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική - ζητούν τρόπους για να τερματιστεί η κυριαρχία του δολαρίου ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva ζήτησε μια κοινή εμπορική σχέση μεταξύ τους.
Αλλά ο O'Neill, ο οποίος επινόησε το όνομα του μπλοκ σε μια ερευνητική εργασία του 2001, δεν είναι ιδιαίτερα... θετικός για αυτή την ιδέα, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει ως ανόητη.
«Είναι απλά γελοίο», είπε στους Financial Times σε συνέντευξή του τη Δευτέρα 14.8.
"Πρόκειται να δημιουργήσουν μια κεντρική τράπεζα BRICS; Πώς θα το κάνατε αυτό; Είναι σχεδόν ντροπιαστικό".
Ο οικονομολόγος μίλησε ενόψει της 15ης συνόδου κορυφής των BRICS την επόμενη εβδομάδα, όπου τα έθνη θα συναντηθούν για να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την ένταξη σε άλλες χώρες και μπορεί επίσης να επικαλεστούν την ιδέα του κοινού νομίσματος — αν και η Νότια Αφρική αρνείται ότι αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη.
Οι υποστηρικτές της ιδέας της αποδολαριοποίησης επισημαίνουν το γεγονός ότι το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες — αν και εξακολουθεί να αποτελεί σχεδόν το 60% των παγκόσμιων συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στη συνέντευξη, ο O'Neill επέκρινε τον ρόλο του δολαρίου στην κατεύθυνση των κινήσεων άλλων νομισμάτων σε όλο τον κόσμο.
«Ο ρόλος του δολαρίου δεν είναι ιδανικός για τον τρόπο που έχει εξελιχθεί ο κόσμος», είπε.
«Έχετε όλες αυτές τις οικονομίες που ζουν σε αυτήν την κυκλική ατελείωτη ανατροπή ό,τι αποφασίσει να κάνει η [Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ] προς το συμφέρον των ΗΠΑ».
Αλλά δεν βλέπει ένα μέλλον στο οποίο το ρενμίνμπι, το γιεν ή το ευρώ μπορούν να ξεπεράσουν το αμερικανικό νόμισμα.
"Τίποτα από αυτά τα πράγματα δεν θα συμβεί ποτέ έως ότου αυτές οι χώρες θέλουν να χρησιμοποιούν τα νομίσματά τους από ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης