Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βρετανικές τράπεζες σκοτώνουν... το εμπόριο με την Ουκρανία - Κλείνουν λογαριασμούς εταιρειών ακόμα και για μια συναλλαγή

Οι βρετανικές τράπεζες σκοτώνουν... το εμπόριο με την Ουκρανία - Κλείνουν λογαριασμούς εταιρειών ακόμα και για μια συναλλαγή
Η διεξαγωγή έστω και μιας συναλλαγής με την Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο λογαριασμών καταγγέλλει το Βρετανό – Ουκρανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BUCC)
Σχετικά Άρθρα
Στο κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων και εταιρειών που συναλλάσσονται με την Ουκρανία προχωρούν οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι η … βίαιη και αναγκαστική αυτή ενέργεια γίνεται λόγω των ανησυχιών για συναλλαγές για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
«Η διεξαγωγή έστω και μιας συναλλαγής με την Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο λογαριασμών.
Οι τράπεζες συνήθως αρνούνται ακόμα και να ανοίξουν λογαριασμός, εάν η εταιρεία σκέφτεται οποιαδήποτε μορφή εμπορίου με την Ουκρανία» αναφέρει ο συμπρόεδρος του Βρετανό – Ουκρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BUCC), Bate Toms σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών της Μ. Βρετανίας Andrew Griffith.
Στην επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 26 Ιουλίου, επισημαίνεται πως υπό τον φόβο και του κινδύνου να βρεθούν εκτός τραπεζών, ολοένα και περισσότερες βρετανικές εταιρείες και επιχειρήσεις φοβούνται να έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Ουκρανία.

Καταγγελίες

Η BUCC αναφέρει στην επιστολή της πως έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες και παράπονα από εταιρείες, των οποίων έκλεισαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ή απορρίφθηκαν οι προσπάθειες τους να δημιουργήσουν λογαριασμούς, λόγω ακριβώς των συναλλαγών τους με την Ουκρανία.
Πάντως, και παρά τις καταγγελίες αυτές, παραμένει ασαφές ποιο είναι το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, μια και δεν δημοσιεύονται σχετικά επίσημα στοιχεία.

Τι λένε οι βρετανικές τράπεζες

Από την πλευρά τους πάντως οι βρετανικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται εντελώς το εμπόριο με την Ουκρανία.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρέπει και αυτές να συμμορφωθούν με τις νομικές και ρυθμιστικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη συμμόρφωση με τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία προς το παρόν κατέχει και τμήματα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις βρετανικές τράπεζες, οι συναλλαγές με μη ελεγχόμενες από την ουκρανική κυβέρνηση, περιοχές είναι περίπλοκες και μπορεί να υπάρξουν διάφορες καθυστερήσεις, κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Σημειώνεται πως οι τράπεζες θεωρούνται ως η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και στην είσοδο του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές περιμένουν από αυτές να επισημαίνουν ύποπτες συναλλαγές και να ελέγχουν ότι τα χρήματα είναι νόμιμα.

Οι συνέπειες

Παρόλο αυτά ο Toms καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει το πώς οι βρετανικές τράπεζες χειρίζονται τις επιχειρηματικές συναλλαγές με την Ουκρανία.
«Εάν το εμπόριο από το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ουκρανία δεν είναι εφικτό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας θα υποφέρουν, ενώ θα βλάψει την ικανότητα της Ουκρανίας να χρηματοδοτήσει την άμυνα της και θα την καταστήσει ακόμα πιο εξαρτώμενη από τη διεθνή βοήθεια» υποστηρίζει ο Toms.
Πέρα πάντως από το Βρετανό – Ουκρανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μια ακόμα επιχειρηματική ομάδα, το Βρετανό-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο υποστηρίζει και αυτό πως η στάση των βρετανικών τραπεζών «εμποδίζει» τις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών.

Μεγάλος αντίκτυπος στη στήριξη της Ουκρανίας

«Οι παρεμβάσεις των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλους εμάς που κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε την Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της τραυματικής περιόδου για τη χώρα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο James Watkins, γραμματέας του Βρετανο-Ουκρανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ο οποίος τονίζει πάντως ότι το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών είναι ένα συνεχές πρόβλημα για τις βρετανικές ΜμΕ που δεν σχετίζεται μόνο με την Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση η στάση αυτή των βρετανικών τραπεζών φαίνεται να είναι σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε υποστηρίξει τον περασμένο Ιανουάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, ο οποίος είχε απευθύνει παγκόσμια έκκληση για συνεργασία των κυβερνήσεων με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις, έτσι ώστε να συνδράμουν στην ταχεία ανάκαμψη της Ουκρανίας και της οικονομίας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης