Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Δύση για την επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική - «Σφαγή» για τον ορυκτό πλούτο του Νίγηρα

Συναγερμός στη Δύση για την επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική - «Σφαγή» για τον ορυκτό πλούτο του Νίγηρα
Η επιρροή της Ρωσίας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και ο ρόλος του Μάλι
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία προκαλεί στη Δύση η προοπτική της εμβάθυνσης της παρουσίας και της επιρροής της Ρωσίας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, ιδίως μετά την αναταραχή στον Νίγηρα στα τέλη του περασμένου μήνα, η οποία κορυφώθηκε με το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Mohamed Bazoum.
Η φιλική προς τη Δύση ομάδα των γύρω κρατών, η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), απείλησε έκτοτε με στρατιωτική επέμβαση για την αποκατάσταση του Mohamed Bazoum, ενώ υπήρξαν επίμονες φήμες ότι η Γαλλία ενθαρρύνει τη συγκεκριμένη δράση.

Ο ρόλος του Μάλι και οι επαφές με Putin

Το Μάλι έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο σε όλα αυτά, δεδομένου ότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά, σημειώνει το zerohedge και είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε ανάμειξη στον Νίγηρα, με νέες αναφορές ότι ο στρατιωτικός ηγέτης του Μαλί Assimi Goita, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
O Goita ανακοίνωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία της Τρίτης ο Putin "τόνισε τη σημασία μιας ειρηνικής επίλυσης της κατάστασης για ένα πιο σταθερό Σαχέλ" - και οι πλευρές
επιβεβαίωσαν ότι η πρωτοβουλία για το θέμα αυτό δόθηκε από το Μάλι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, "τα μέρη επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στην τρέχουσα κατάσταση στο περιοχή Σαχάρα-Σαχέλ και τόνισαν, ειδικότερα, τη σημασία
της διευθέτησης της κατάστασης στη Δημοκρατία του Νίγηρα αποκλειστικά με ειρηνικά πολιτικά και διπλωματικά μέσα".
O Putin δήλωσε την Τρίτη στη διάσκεψη της Μόσχας για τη διεθνή ασφάλεια  (MCIS) ότι "οι χώρες της περιοχής Σαχάρα-Σαχέλ, όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, δέχονται άμεση επίθεση από την πολυάριθμες τρομοκρατικές ομάδες, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν  επιθετικότητα κατά της Λιβύης, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση του λιβυκού κράτους".

Οι σημαντικοί πόροι του Νίγηρα

Ο Νίγηρας είναι γνωστός για το ουράνιο που διαθέτει, αλλά είναι οι σημαντικοί πόροι χρυσού και πετρελαίου που ενδιαφέρουν περισσότερο τις μεγάλες δυνάμεις της Ρωσίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Η ανησυχία της Δύσης είναι πιθανό να αυξηθεί δεδομένης της διαμεσολάβησης του Putin με την ηγεσία του Μάλι.
Ο ρωσικός όμιλος Wagner Group έχει επίσης εκτεταμένη παρουσία σε όλη την αφρικανική ήπειρο, έχοντας εδώ και καιρό συμβόλαια ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας με πολλές κυβερνήσεις.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ακόμη άνοιγμα σε διαπραγματεύσεις από την πλευρά των πραξικοπηματιών του Νίγηρα και ο Bazoum παραμένει υπό κράτηση.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Reuters, "οι αρχηγοί του στρατού της Δυτικής Αφρικής θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Γκάνα για να προετοιμαστούν για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση, την οποία το κύριο περιφερειακό μπλοκ, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) έχει απειλήσει να ξεκινήσει αν αποτύχει η διπλωματία".
Οποιαδήποτε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο σε όλο το Σαχέλ και θα αξιοποιηθεί επίσης από τις περιφερειακές τρομοκρατικές ομάδες.
Σε αυτό το σενάριο πιθανότητα οι μαχητές της Wagner θα έμπαιναν στον πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης