Διεθνή

Καταστροφικές επιπτώσεις: Οι βιομηχανικές αλυσίδες της Ανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν σοκ «νέου ψυχρού πολέμου»

Καταστροφικές επιπτώσεις: Οι βιομηχανικές αλυσίδες της Ανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν σοκ «νέου ψυχρού πολέμου»
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι περίπλοκες αλλαγές θα συμβούν εάν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ενταχθούν στον «νέο ψυχρό πόλεμο» που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Μια ανησυχητική εξέλιξη στην Ανατολική Ασία είναι ότι η περιοχή έχει αναδειχθεί σε μια από τις εστίες του «νέου ψυχρού πολέμου», που έχει προκαλέσει σοκ στις περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού. Το χειρότερο, αντί να προκαλούν ορθολογικό προβληματισμό, οι απώλειες των αλυσίδων εφοδιασμού και του εμπορίου μπορεί να τροφοδοτήσουν περισσότερη γεωπολιτική εχθρότητα, ωθώντας τις αρχικά συμπληρωματικές οικονομικές δομές σε αχαρτογράφητα νερά.
Οι εξαγωγές αγαθών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) της Νότιας Κορέας τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 24,3% σε ετήσια βάση, μειωμένες για 13ο συνεχή μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη 16/8 το Υπουργείο Επιστημών και ΤΠΕ της Νότιας Κορέας.
Ενώ η μείωση της ζήτησης για ημιαγωγούς μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, η συνεχής μείωση των εξαγωγών ΤΠΕ της Νότιας Κορέας μοιάζει περισσότερο με μια μικρογραφία των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στις βιομηχανικές αλυσίδες της Ανατολικής Ασίας, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το σιδερένιο παραπέτασμα του «νέου ψυχρού πολέμου» έχει λάβει χώρα στην περιοχή.
Αν μη τι άλλο, ο αντίκτυπος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας είναι η πιο άμεση εκδήλωση αυτής της ανησυχητικής εξέλιξης.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιχειρηματικές κοινότητες στις τρεις χώρες δεν ανησυχούσαν ποτέ περισσότερο για τις πιθανές επιπτώσεις των γεωπολιτικών κινδύνων όπως σήμερα.
Τώρα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το λεγόμενο ζήτημα της ασφάλειας ως δικαιολογία για να ενισχύσουν τη συμπαιγνία και τη συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Αυτή η τάση θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη συνεργασία στην Ανατολική Ασία, ιδιαίτερα μεταξύ της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Το παράδειιγμα με τα chips 

Ας δούμε για παράδειγμα την περιφερειακή αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών. Από τότε που οι ΗΠΑ ψήφισαν τον νόμο για τα CHIPS και την Επιστήμη του 2022, η κυβέρνηση Biden χρησιμοποίησε τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, για να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε ημιαγωγούς και ευαίσθητους τομείς βασικών τεχνολογιών.
Είναι ξεκάθαρα μια διακοπή της κανονικής οικονομικής συνεργασίας, αλλά δυστυχώς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα επέλεξαν να «εννδωματωθούν» στο άρμα των ΗΠΑ για τα δικά τους εγωιστικά πολιτικά κέρδη γράφουν οι Global Times.
Εάν η κατάσταση επιμείνει -δηλαδή, εάν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας σε έναν "νέο ψυχρό πόλεμο" - η οικονομική δομή της Ανατολικής Ασίας θα αντιμετωπίσει σύντομα βαθιές αλλαγές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιλογές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών των τριών χωρών, τις επενδύσεις ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών εταιρειών στην Κίνα και την ανάπτυξή τους στην κινεζική αγορά.
Η διαταραγμένη περιφερειακή οικονομική συνεργασία μπορεί να είναι μόνο μια πτυχή των συνεπειών του «νέου ψυχρού πολέμου» και άλλες μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη πιο περίπλοκα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, όπως το πυρηνικό πρόβλημα στην Κορεατική Χερσόνησο.
Την ώρα που η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας προχωρούσε ομαλά, πολλοί είχαν μεγάλες προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Με το παγκόσμιο κέντρο οικονομικού βάρους να μετατοπίζεται σταδιακά στην Ασία, θεωρείται ευρέως ότι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η ASEAN θα είναι οι κινητήρες της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με τα μερίδιά τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξάνονται.
Όμως ο «νέος ψυχρός πόλεμος» έχει αφήσει το μέλλον της περιοχής σε αβεβαιότητα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι περίπλοκες αλλαγές θα συμβούν εάν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ενταχθούν στον «νέο ψυχρό πόλεμο» που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.
Εάν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ακολουθήσουν τη στρατηγική των ΗΠΑ να θεωρούν την Κίνα ως σημαντικό αντίπαλο, οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους με την Κίνα θα ευθυγραμμιστούν επίσης με αυτή τη στάση. 
Από την πλευρά της Κίνας, οι αλλαγές στις βιομηχανικές αλυσίδες της Ανατολικής Ασίας θα ασκήσουν πίεση, αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια ευκαιρία για τις κινεζικές εταιρείες να ανέβουν στην αλυσίδα αξίας.
Ενόψει της πίεσης των ΗΠΑ για διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, οι Κινέζοι πρέπει να διατηρήσουν την κατασκευαστική τους ισχύ επιταχύνοντας παράλληλα τις καινοτομίες σε βασικές τεχνολογίες.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί η Κίνα να αποκτήσει περισσότερες πρωτοβουλίες στον μελλοντικό ανταγωνισμό, τονώνοντας τη ζωτικότητα της μεγάλης αγοράς της ενώ παράλληλα προωθεί την παραγωγή της προς τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης