Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25: Συνετρίβη στη Σελήνη τελικά - Τι συνέβη πραγματικά

Θρίλερ με το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25: Συνετρίβη στη Σελήνη τελικά - Τι συνέβη πραγματικά
Ραγδαίες οι εξελίξεις με το ρωσικό διαστημόπλοιο μετά την «μη φυσιολογική» κατάσταση η οποία είχε διαμορφωθεί για το διαστημόπλοιο
Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 20/8 η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos, σύμφωνα με το Reuters.
Το Σάββατο η Roskosmos 19/8 προέβη σε μια αινιγματική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι μια «μη φυσιολογική κατάσταση» σημειώθηκε στο ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 καθώς προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά πρoσελήνωσης, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Το σκάφος μετακινήθηκε σε μη προβλέψιμη τροχιά και σταμάτησε να υπάρχει ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης» ανέφερε την Κυριακή.
Ειδικοί εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για τεχνικό πρόβλημα.

Ο στόχος του

Το ρωσικό διαστημικό όχημα ήταν προγραμματισμένο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης την Δευτέρα 21/8, για να αναζητήσει παγωμένο νερό.
Το Luna-25, με μέγεθος περίπου ενός μικρού αυτοκινήτου, είχε σκοπό να λειτουργήσει για ένα έτος στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.
Η ύπαρξη νερού στον φυσικό δορυφόρο της Γης αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Luna_1.jpg

'Ηταν η πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη μετά από 47 χρόνια, όταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Leonid Brezhnev

Η Ρωσία δεν είχε επιχειρήσει αποστολή στο διάστημα από το Luna-24 το 1976, όταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Leonid Brezhnev και μετά τις ένδοξες ημέρες του ανταγωνισμού της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη -τον Sputnik 1 το 1957- και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.
Η αποτυχία της τωρινής αποστολής έρχεται σε μια εποχή όπου η Ρωσία αντιμετωπίζει διαστημικό ανταγωνισμό από την Ινδία, το διαστημόπλοιο της οποίας, Chandrayaan-3, προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν προωθήσει αμφότερες τις διαστημικές τους φιλοδοξίες.

Luna_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης