Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωρολογιακή βόμβα από την Νότια Κορέα - Πρωτοφανές bank run, φόβοι για ντόμινο σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ωρολογιακή βόμβα από την Νότια Κορέα - Πρωτοφανές bank run, φόβοι για ντόμινο σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Οι κλυδωνισμοί της Νότιας Κορέας μπορεί να φτάσουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κρίση χρέους που συγκλόνισε τη Νότια Κορέα, εντείνεται η ανησυχία ότι η επιδείνωση του δανεισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο κινδυνεύει να επαναφέρει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Ένα υποκατάστημα ενός από τις μεγαλύτερες τέτοιες τράπεζες της Κορέας, της MG Community Credit Cooperatives, έκλεισε τον περασμένο μήνα όταν ανέφερε ζημία 60 δισεκατομμυρίων γουόν (45 εκατομμύρια δολάρια) από δάνεια που σχετίζονται με ακίνητα.
Αυτό πυροδότησε εκροές καταθέσεων στην ομάδα των τραπεζών λόγω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων αθέτησης υποχρεώσεων.
Και σε ένδειξη ότι περισσότεροι δανειολήπτες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το χρέος τους με τα επιτόκια να αυξάνονται, τα επιτόκια καθυστερήσεων της MGCCC ανέβηκαν στο 6,18% στα τέλη Ιουνίου από 3,59% στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Εν τω μεταξύ, τα spreads του τριετούς γουόν χρέους μιας κατηγορίας δανειστών διευρύνθηκαν κοντά στο υψηλό τεσσάρων μηνών που σημειώθηκε τον Ιούλιο.
Debt Crisis Risks Are Rising in Korea on Credit Union Woes - Bloomberg
Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Τα πιστωτικά προβλήματα της Κορέας αντικατοπτρίζουν ευρύτερα δεινά από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη έως τη Νοτιοανατολική Ασία καθώς οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Αυτό αύξησε το κόστος για τους δανειολήπτες για την αναχρηματοδότηση του χρέους που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης των ακινήτων όταν τα χρήματα ήταν φθηνότερα.
Στην Κίνα, μια κρίση χρέους ακινήτων βαθαίνει καθώς πλησιάζει για τέταρτο χρόνο αφότου οι αξιωματούχοι κινήθηκαν να περιορίσουν τον υπερβολικό δανεισμό.
Συνολικά, η απαισιοδοξία προς την αγορά ακινήτων απειλεί να εμποδίσει τις επενδύσεις που τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κορέα ενήργησαν για να αποτρέψουν την εξάπλωση των προβλημάτων των τραπεζικών ομίλων, με την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση του Yoon Suk Yeol να διαθέτουν κεφάλαια αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές πιστώσεων και ακινήτων.
Αυτό βοήθησε στη σταθεροποίηση του κλίματος των επενδυτών, αλλά η πρόσφατη διεύρυνση των πιστωτικών αποδόσεων ορισμένων τραπεζών αποτελεί ένδειξη παρατεταμένης ανησυχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης