Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Milei δεν είναι το πρόβλημα της Αργεντινής ούτε η ακροδεξιά, ο σοσιαλισμός είναι... - Η νομισματική τρέλα οδήγησε στην φτώχεια

Ο Milei δεν είναι το πρόβλημα της Αργεντινής ούτε η ακροδεξιά, ο σοσιαλισμός είναι... - Η νομισματική τρέλα οδήγησε στην φτώχεια
Ο περονισμός «χαρίζει» χρήματα που τυπώνονται μαζικά και δεν έχουν αξία - Το αποτέλεσμα, δεκαοκτώ εκατομμύρια φτωχοί πολίτες
Το πρόβλημα της Αργεντινής δεν είναι φυσικά ο Milei.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής δεν χρειάζεται να υποτιμήσει το πέσο λόγω της νίκης του Javier Milei στις προκριματικές εκλογές αλλά η νομισματική τρέλα προϋπήρχε...
Προηγουμένως, η Τράπεζα μαζί με την περονιστική κυβέρνηση υποτιμούν το πέσο και βυθίζουν το νόμισμα εδώ και χρόνια ενώ έχει ήδη ξεμείνει από αποθέματα.
Η Αργεντινή δεν αντιμετωπίζει «αντισυστημική» ή «ακροδεξιά» απειλή. Έχουν ήδη ακροαριστερή και αντισυστημική κυβέρνηση που «κατάφερε» την οικονομική καταστροφή τςη χώρας.
Οι εξορυκτικές και δημευτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές του σοσιαλισμού του XXI αιώνα που υποστήριξε ο περονιστής Fernandez de Kirchner.
Η περονιστική πολιτική του μέγιστου παρεμβατισμού καθώς και της δημοσιονομικής και νομισματικής ανευθυνότητας κατέστρεψε την Αργεντινή και άφησε την κεντρική τράπεζα χωρίς αποθέματα.
Το πέσο έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε ο Alberto Fernández, και ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ξεπερνά ήδη το 110% σε ετήσια βάση, με το 39% του πληθυσμού να ζει στη φτώχεια.
Στα χρόνια του «σοσιαλισμού του XXI αιώνα» οι κυβερνήσεις της Cristina Fernández de Kirchner και του Alberto Fernández, μια εντελώς ανεξέλεγκτη αύξηση της νομισματικής βάσης εξάλειψε το τοπικό νόμισμα.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μάκρι, η οποία ανέλαβε για λίγο καιρό μεταξύ Κίρχνερ και Φερνάντες, έκανε το λάθος να σκεφτεί ότι σταδιακά και ήπια μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν την πληθωριστική σπείρα, ειδικά επειδή δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία της ωρολογιακής βόμβας που άφησε ο Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ το μελλοντικές δεσμεύσεις νομισματικής έκδοσης μέσω βραχυπρόθεσμου χρέους με πολύ υψηλά επιτόκια που συσσωρεύονται στην κεντρική τράπεζα (οι Leliq, Lebac και Pases).
Τότε το χρέος από την κεντρική τράπεζα αυξήθηκε κατά 22 δισεκατομμύρια ισοδύναμα δολάρια ΗΠΑ κατά τα χρόνια της Cristina Fernández de Kirchner.
Η κυβέρνηση Μάκρι το μείωσε κατά 26 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κυβέρνηση του Alberto Fernández άφησε μια ωρολογιακή βόμβα των Leliq και Pases που ξεπερνούν το 12% του ΑΕΠ.
Έτσι, διασφαλίζεται μια τεράστια υποτίμηση του πέσο, καθώς οι υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας υπερβαίνουν τα αποθεματικά της κατά πολλές φορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Αργεντινής τον Αύγουστο του 2023, η Αργεντινή πραγματοποίησε το μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα στην περιοχή, δεύτερη μόνο μετά τη Βενεζουέλα. Η Νομισματική Βάση αυξήθηκε κατά 46,2% ετησίως, 117,2% σε δύο χρόνια και 172% σε τρία χρόνια. Ωστόσο, η νομισματική βάση, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων και του προαναφερθέντος Leliq, έχει εκτοξευθεί κατά 392,6% μέσα σε τρία χρόνια. Αυτή η καταστροφή είναι η κληρονομιά που άφησε η κυβέρνηση Fernandez.
Ο περονισμός αγκάλιασε τον «σοσιαλισμό του XXI αιώνα» και εφάρμοσε τους πιο επιζήμιους «συναλλαγματικούς σφιγκτήρες» (cepo cambiario) που εξαντλούν τα αποθέματα των εξαγωγικών τομέων και τους αναγκάζουν να μετατρέψουν τα δολάρια τους σε πλασματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Καθαρή... κλοπή 

Πρόκειται για κλοπή που χορηγείται από το κράτος που κατέστρεψε την είσοδο νέων αποθεμάτων στη χώρα.
Αντί να μεγιστοποιήσει τα αποθέματα, αυτή η πολιτική σταμάτησε την ανάπτυξη των εξαγωγών.
Η κυβέρνηση απαλλοτριώνει τους αποδέκτες δολαρίων ΗΠΑ με μια ανταλλαγή έναντι του πέσο που η ίδια η κυβέρνηση δεν θα έβρισκε σε καμία συναλλαγή στην ανοιχτή αγορά.
Αυτή η νομισματική τρέλα χρηματοδοτεί ανεξέλεγκτες πολιτικές δαπάνες, καθώς το κράτος της Αργεντινής δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του χρέους, καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητά του ως εκδότη, καθώς έχει αθετήσει σε πολλές περιπτώσεις.
Δεν υπάρχει πραγματική τοπική ή παγκόσμια ζήτηση για πέσος, καθώς οι επενδυτές και οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τυπώνει νόμισμα χωρίς έλεγχο.
Στην Αργεντινή, στο 57% των επαρχιών, η κρατική απασχόληση είναι μεγαλύτερη από την ιδιωτική. Το κράτος αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες περισσότερο από τις φορολογικές εισπράξεις και τον πληθωρισμό, χρηματοδοτώντας τις  και εκτυπώνοντας περισσότερα πέσος, γεγονός που δημιουργεί περισσότερη φτώχεια και υψηλότερο πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, η φορολογία που εφαρμόζουν οι περονιστικές κυβερνήσεις είναι από τις πιο δημευτικές στην περιοχή, αγγίζοντας το 106% των κερδών της για μια Μικρομεσαία Επιχείρηση που πληρώνει όλους τους φόρους της, σύμφωνα με την έκθεση Doing Business.
Έτσι, η κυβέρνηση υπόσχεται τεράστιες επιδοτήσεις σε ένα νόμισμα που χάνει συνεχώς αξία και παρουσιάζεται ως η λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η δική της δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Ο περονισμός «χαρίζει» χρήματα που τυπώνονται μαζικά και δεν έχουν αξία. Το αποτέλεσμα, δεκαοκτώ εκατομμύρια φτωχοί πολίτες.
Πολλοί σπουδαίοι Αργεντινοί οικονομολόγοι έχουν αναλύσει λεπτομερώς τη σημασία της δολαριοποίησης για να τερματιστεί αυτή η σπείρα διεστραμμένων κινήτρων που οδηγεί την κυβέρνηση να κάνει τους πολίτες περισσότερο εξαρτημένους εκδίδοντας ένα νόμισμα χωρίς αξία ή ζήτηση. Από τον Nicolas Cachanosky μέχρι τον Steve Hanke και πολλούς άλλους, μας θυμίζουν ότι ο Εκουαδόρ, ο Παναμάς ή το Ελ Σαλβαδόρ δολαρίστηκαν με επιτυχία.
Το πρόβλημα της Αργεντινής δεν είναι η δολαριοποίηση, αλλά η απόδειξη ότι έχει ένα μη βιώσιμο και αποτυχημένο νόμισμα. Η Αργεντινή έχει ήδη δολαριοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό επειδή οι πολίτες εγκαταλείπουν το τοπικό νόμισμα.

Γιατί το πέσο είναι ένα άχρηστο νόμισμα;

Επειδή η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα εφαρμόζουν τη δική τους Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία με την ιδέα ότι τα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν με την έκδοση περισσότερου νομίσματος. Μετά από χρόνια νομισματικής καταστροφής, η παγκόσμια και εθνική ζήτηση για το πέσο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.
Το πέσο είναι, και πάλι το 2023, ένα από τα χειρότερα νομίσματα στον κόσμο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ η αύξηση της νομισματικής βάσης της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής είναι ένα τρελό 46% από έτος μέχρι σήμερα. Και κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο πληθωρισμός είναι πάνω από 100%.
Όχι, η Αργεντινή δεν θα βρεθεί στην άβυσσο εάν ο Milei γίνει πρόεδρος. Η Αργεντινή, μια πλούσια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, βρίσκεται ήδη στην άβυσσο...
Ακριβώς όπως οι Chavismo στη Βενεζουέλα, οι περονιστικές κυβερνήσεις κατέστρεψαν το νόμισμα και τον παραγωγικό ιστό για να ενισχύσουν τις πολιτικές δαπάνες και να μετατρέψουν τη χώρα σε μια οικονομική ερημιά όπου οι μισθοί και οι αποταμιεύσεις των πολιτών κατασχέθηκαν μέσω υψηλών άμεσων και έμμεσων φόρων καθώς και με τον πληθωριστικό φόρο .
Ο Milei θέλει να τερματίσει αυτή τη νομισματική και δημοσιονομική παραφροσύνη με πολιτικές που δεν είναι ριζοσπαστικές αλλά λογικές. Σταματήστε την παράλογη νομισματοποίηση των κρατικών δαπανών, τερματίστε τα επικίνδυνα πληθωριστικά μέτρα της κεντρικής τράπεζας, δολαριοποιήστε, μειώστε τις υπερβολικές πολιτικές δαπάνες, μειώστε τους φόρους, ανοίξτε την οικονομία και αφήστε το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις να επιστρέψουν στην Αργεντινή.
Κάτι δεν πάει καλά στον ανεπτυγμένο κόσμο όταν ορισμένοι θεωρούν τον Μιλέι επικίνδυνο ριζοσπάστη και δεν λένε τίποτα για τον ριζοσπαστισμό που εφαρμόστηκε στα χρόνια των Φερνάντεθ-Κίρχνερ.
Η Αργεντινή πρέπει να εφαρμόσει σοβαρές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές για να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές της. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης