Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καταιγίδα» υποβαθμίσεων στις αμερικανικές τράπεζες - Προειδοποιεί για τη βιωσιμότητα ο S&P

«Καταιγίδα» υποβαθμίσεων στις αμερικανικές τράπεζες - Προειδοποιεί για τη βιωσιμότητα ο S&P
Η απότομη άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα πολλών αμερικανικών τραπεζών
Μια... «καταιγίδα» υποβαθμίσεων έφερε η S&P Global για τις αμερικανικές τράπεζες, καθώς μείωσε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και αναθεώρησε τις προοπτικές της για αρκετές από αυτές, μετά από παρόμοια κίνηση της Moody's.
Μάλιστα προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και η ασθενέστερη κερδοφορία θα δοκιμάσουν πιθανότατα την πιστωτική ισχύ του τομέα.
Η S&P υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της Associated Banc-Corp και της Valley National Bancorp λόγω των κινδύνων χρηματοδότησης και της μεγαλύτερης εξάρτησης από τις καταθέσεις με μεσολάβηση.
Υποβάθμισε επίσης τις UMB Financial Corp, Comerica Bank και Keycorp, επικαλούμενος μεγάλες εκροές καταθέσεων και επικρατούντα υψηλότερα επιτόκια.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα πολλών αμερικανικών τραπεζών, ανέφερε η S&P σε συνοπτικό σημείωμά της, προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις που κατέχουν οι τράπεζες που είναι ασφαλισμένες από την Federal Deposit Insurance (FDIC) θα συνεχίσουν να μειώνονται όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ "σφίγγει ποσοτικά".
Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης τις προοπτικές της S&T Bank και της River City Bank σε αρνητικές από σταθερές λόγω της υψηλής έκθεσης σε εμπορικά ακίνητα (CRE), μεταξύ άλλων παραγόντων.
Η Moody's είχε νωρίτερα αυτό το μήνα μειώσει τις αξιολογήσεις 10 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon BK.N, US Bancorp, State Street και Truist Financial, υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα φέτος πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε φυγή καταθέσεων σε πλήθος περιφερειακών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οι αρχές δρομολόγησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της εμπιστοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης