Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin έδωσε τον τόνο για το μέλλον των BRICS: «Μη αναστρέψιμη η αποδολαριοποίηση - Ξεπερνάμε σε δυναμική τους G7»

Ο Putin έδωσε τον τόνο για το μέλλον των BRICS: «Μη αναστρέψιμη η αποδολαριοποίηση - Ξεπερνάμε σε δυναμική τους G7»
Σημείωσε ότι εάν μετρηθεί με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, οι BRICS έχουν ήδη ξεπεράσει την Ομάδα των Επτά κορυφαίων βιομηχανικών χωρών (G7) – αντιπροσωπεύοντας το 31% της παγκόσμιας οικονομίας, σε σύγκριση με το 30% για την G7
Σχετικά Άρθρα
Στην «οικογενειακή φωτογραφία» της εναρκτήριας ημέρας της Συνόδο τους (22/08), οι ηγέτες των BRICS πόζαραν χωρίς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Putin, καθώς ο ΥΠΕΞ S. Lavrov πήρε τη θέση του, εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου το Καταστατικό της Ρώμης θα απαιτούσε από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να ζητήσει τη σύλληψή του.
Ο Putin μίλησε στη σύνοδο κορυφής εξ αποστάσεως και τόνισε στη ρωσόφωνη ομιλία του ότι η αποδολαριοποίηση «κερδίζει δυναμική».
Είπε ακόμη ότι η υποχώρηση του δολαρίου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια «αντικειμενική και μη αναστρέψιμη» πια διαδικασία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο για το μέλλον του μπλοκ, την ώρα που ο XI της Κίνας προτρέπει τους BRICS να γίνουν γεωπολιτικός αντίπαλος της G7.
Ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι τα πέντε μέλη των BRICS – Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική – γίνονται οι νέοι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες, προσθέτοντας ότι το σωρευτικό τους μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει φτάσει το 26%.
Σημείωσε ότι εάν μετρηθεί με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, οι BRICS έχουν ήδη ξεπεράσει την Ομάδα των Επτά κορυφαίων βιομηχανικών χωρών (G7) – αντιπροσωπεύοντας το 31% της παγκόσμιας οικονομίας, σε σύγκριση με το 30% για την G7.
Τα τελευταία 10 χρόνια, οι αμοιβαίες επενδύσεις μεταξύ των κρατών μελών των BRICS έχουν αυξηθεί κατά έξι φορές.
Οι συνολικές επενδύσεις τους στην παγκόσμια οικονομία έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι σωρευτικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου συνόλου, είπε επιπλέον ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Putin δήλωσε ακόμα πως «οι παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης … επιβαρύνουν σοβαρά τη διεθνή οικονομική κατάσταση» και το «παράνομο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των κυρίαρχων κρατών». «Αυξάνουμε συνεχώς τις προμήθειες καυσίμων, τροφίμων και λιπασμάτων στις πολιτείες του Παγκόσμιου Νότου», πρόσθεσε, ενώ κατηγορεί επίσης για τις ελλείψεις τροφίμων τις «παράνομες» κυρώσεις της Δύσης.

H Ρωσία επιθυμεί να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που εξαπέλυσε η Δύση

Συνεχίζοντας, στη θέση ότι τον πόλεμο στην Ουκρανία τον άρχισε η Δύση και οι «δορυφόροι» της τόνισε ξανά ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin 
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στη σύνοδο των BRICS, που διεξάγεται στη Νότια Αφρική, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «εξαπέλυσαν η Δύση και οι δορυφόροι της».
Ο Putin απηύθυνε μήνυμα μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο που διεξάγεται ως αύριο (23/8/2023) στο Γιοχάνεσμπουργκ και επεσήμανε ότι το 2024, όταν η Μόσχα θα αναλάβει την προεδρία της ομάδας -στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική- θα εργαστεί για την ενίσχυση του ρόλου των BRICS στον κόσμο.
Εξάλλου προανήγγειλε τη διεξαγωγή της επόμενης συνόδου των BRICS τον Οκτώβριο του 2024 στην πόλη Καζάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης