Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε άλλα επίπεδα ο παγκόσμιος πόλεμος - «Ψηφιακό στρατό» δημιουργεί ο ΟΗΕ, ο ρόλος Soros

Σε άλλα επίπεδα ο παγκόσμιος πόλεμος - «Ψηφιακό στρατό» δημιουργεί ο ΟΗΕ, ο ρόλος Soros
Τα Ηνωμένα Έθνη καταπολεμούν τη «θανατηφόρα παραπληροφόρηση» μέσω της δημιουργίας «ψηφιακού στρατού»
Πόλεμο κατά της παραπληροφόρησης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), ενισχύοντας αυτό που αποκαλούν «ψηφιακό στρατό» που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο.
Σε ένα δελτίο τύπου της 19ης Αυγούστου, αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο χτίζουν τον «ψηφιακό στρατό» μέσω smartphone, εφαρμογών επεξεργασίας και «καινοτόμων προσεγγίσεων» ως μέρος των προσπαθειών «ενάντια σε ψεύδη που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις, βία ή ακόμα και θανάτους».
Ο διακυβερνητικός οργανισμός παρακολουθεί επίσης πώς η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους μπορούν να «επιτεθούν στην υγεία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα» καθώς και την πρόοδο προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), δήλωσαν αξιωματούχοι.
"Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι κρίσιμα εργαλεία που έχουν μεταμορφώσει τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές αλληλεπιδράσεις παντού.
Σε όλο τον κόσμο, συνδέουν τους ενδιαφερόμενους παγκόσμιους πολίτες σε θέματα που έχουν σημασία", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres σε μια σύντομη έκθεση πολιτικής που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο για την ακεραιότητα των πληροφοριών σε ψηφιακές πλατφόρμες.
Τέτοιες πλατφόρμες «έδωσαν στους ανθρώπους ελπίδα σε περιόδους κρίσης και αγώνων, ενίσχυσαν φωνές που δεν ακούγονταν προηγουμένως και έδωσαν ζωή στα παγκόσμια κινήματα», έγραψε ο Guterres.
Ωστόσο, έχουν επίσης «εκθέσει μια πιο σκοτεινή πλευρά του ψηφιακού οικοσυστήματος», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
«Έχουν επιτρέψει την ταχεία εξάπλωση του ψεύδους και του μίσους, προκαλώντας πραγματική ζημιά σε παγκόσμια κλίμακα», έγραψε στη συνοπτική έκθεση.
"Η αισιοδοξία σχετικά με τη δυνατότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνδέουν και να εμπλέκουν τους ανθρώπους έχει αμβλυνθεί καθώς η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους έχουν εκτιναχθεί από το περιθώριο του ψηφιακού χώρου στο mainstream.
Ο κίνδυνος δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί."
Η σύνοψη πολιτικής του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν «καθολικά αποδεκτοί ορισμοί» του όρου «παραπληροφόρηση», αλλά λέει ότι ο ορισμός εργασίας του ίδιου του ΟΗΕ για τον όρο αναφέρεται σε «ψευδείς πληροφορίες».

«Ψηφιακός Στρατός ικανός να ανιχνεύει ψευδείς πληροφορίες»

Η παραπληροφόρηση περιγράφεται από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ως «ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένη βλάβη, ανεξάρτητα από κίνητρα, συνειδητοποίηση ή συμπεριφορές».
Ο όρος «παραπληροφόρηση» περιγράφεται στο έγγραφο πολιτικής του ΟΗΕ ως «η ακούσια διάδοση ανακριβών πληροφοριών που κοινοποιούνται με καλή πίστη από εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι μεταδίδουν ψέματα».
«Η παραπληροφόρηση μπορεί να έχει τις ρίζες της στην παραπλάνηση, καθώς τα εσκεμμένα ψέματα και οι παραπλανητικές αφηγήσεις οπλίζονται με την πάροδο του χρόνου, τροφοδοτούνται στον δημόσιο διάλογο και διαβιβάζονται άθελά τους», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.
«Στην πράξη, η διάκριση μεταξύ παραπληροφόρησης και παραπλάνησης μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις εργάζονται σε όλο τον κόσμο για να βάλουν «νέα εργαλεία στα χέρια πολιτών κάθε ηλικίας» με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης εργαστηρίων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Οι ειρηνευτές στα εργαστήρια εκπαιδεύουν τους νέους να γίνουν «ένας ψηφιακός στρατός ικανός να ανιχνεύει ψευδείς πληροφορίες» «παράγοντας περιεχόμενο με τη βοήθεια ενός smartphone και λογισμικού επεξεργασίας και ταυτόχρονα διαδίδοντας αντικειμενικές, αξιόπιστες πληροφορίες» μέσω αυτού που αποκαλούν «λέσχες αναμετάδοσης» ώστε να διαδίδουν αυτά τα μηνύματα μέσω των δικτύων τους.

«Φεστιβάλ» για την Παραπληροφόρηση

Ο ΟΗΕ ξεκινά επίσης παρόμοιες προσπάθειες στο Μάλι, όπου πρόσφατα διοργάνωσε ένα «φεστιβάλ» για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που συγκέντρωσε πλήθη σχεδόν 400 ατόμων, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, στο Abyei - το οποίο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Νοτίου Σουδάν και Σουδάν και είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή - η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών εκεί, η Προσωρινή Δύναμη Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Abyei UNISFA, ξεκίνησε επίσης το δικό της ραδιοφωνικό σταθμό που ονομάζεται "Voice of Peace" με στόχο την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και των ψεύτικων ειδήσεων, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου.
«Η ικανότητα διάδοσης μεγάλης κλίμακας παραπληροφόρησης για την υπονόμευση επιστημονικά τεκμηριωμένων γεγονότων θέτει υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα και θέτει σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε ο Guterres στην έκθεση πολιτικής του Ιουνίου.
Η ανακοίνωση σχετικά με τον «ψηφιακό στρατό» των Ηνωμένων Εθνών έρχεται λίγο αφότου το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) κυκλοφόρησε αθόρυβα το αυτοματοποιημένο εργαλείο ελέγχου γεγονότων και κατά της παραπληροφόρησης, iVerify, αυτή την άνοιξη.
Το εργαλείο, το οποίο υποστηρίζεται από το Chief Digital Office του UNDP και την Task Force του UNDP στις Βρυξέλλες για την Εκλογική Βοήθεια και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και έλεγχο γεγονότων.
Στον επίσημο ιστότοπό του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το νέο εργαλείο θα παρασχεθεί σε «εθνικούς παράγοντες», οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ελέγξουν το περιεχόμενο και να διαπιστώσουν εάν είναι «ελεγχόμενο από γεγονότα και/ή συνιστά ρητορική μίσους, σε αντίθεση με την έκφραση μιας γνώμης."
Το νέο εργαλείο χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη Ζάμπια, πριν από τις γενικές εκλογές του Αυγούστου 2021, και χρησιμοποιήθηκε στις γενικές εκλογές στην Ονδούρα τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος σημείωσε ότι το εργαλείο βοήθησε στην καταπολέμηση της «εξάπλωσης ψευδών αφηγήσεων κατά τη διάρκεια εκλογικών περιόδων ."
Σύμφωνα με το Breitbart, το iVerify αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Meta και «αριστερές μη κερδοσκοπικές ομάδες», συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων, το οποίο χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο George Soros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης