Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περαιτέρω ισχυροποίηση του Putin μετά τον θάνατο Prigozhin: Ο Ρώσος πρόεδρος «ποτέ δεν συγχωρεί, ποτέ δεν ξεχνά»

Περαιτέρω ισχυροποίηση του Putin μετά τον θάνατο Prigozhin: Ο Ρώσος πρόεδρος «ποτέ δεν συγχωρεί, ποτέ δεν ξεχνά»
O Prigozhin ήταν στόχος μετά την ένοπλη ανταρσία του κατά της ρωσικής κυβέρνησης στις 23-24 Ιουνίου
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι ο θάνατος του αρχηγού της Wagner, Yevgeny Prigozhin, θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, εξέφρασε ο διακεκριμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Bill Browder.
Το αφεντικό των μισθοφόρων, ο οποίος πριν από ακριβώς δύο μήνες οδήγησε τους διαβόητα βίαιους μαχητές του σε μια βραχύβια πορεία προς τη Μόσχα, καταγράφηκε ως επιβάτης στο ιδιωτικό αεροσκάφος που κατέπεσε μαζί με εννέα άλλους, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διοικητή του Βάγκνερ Dmitry Utkin.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Tver βορειοδυτικά της Μόσχας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 10 επιβαίνοντες. Το NBC news δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ο Prigozhin βρισκόταν στο αεροπλάνο.
Ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τον όμιλο Wagner, ο οποίος έχει πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και έχει συνδεθεί με τη βία στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού στην Αφρική, ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Prigozhin και ο Utkin πέθαναν.
Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της συντριβής, εν μέσω έντονων εικασιών ότι ο Prigozhin ήταν στόχος μετά την ένοπλη ανταρσία του κατά της ρωσικής κυβέρνησης στις 23-24 Ιουνίου.
«Ο Putin δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά ποτέ» δήλωσε ο Browder μέσω του X, της πλατφόρμας που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter.
«Φαινόταν σαν ταπεινωμένος αδύναμος με τον Prighozin να τρέχει τριγύρω χωρίς να τον νοιάζει τίποτα. Αυτό θα εδραιώσει την εξουσία του και είναι η συνήθης επιχειρησιακή διαδικασία του Putin», δήλωσε ο Browder.

O Putin εξακολουθεί να κάνει κουμάντο

Ο Prigozhin είχε κρατήσει χαμηλό προφίλ μετά το επεισόδιο με τη Μόσχα στα τέλη Ιουνίου και φέρεται να εθεάθη τελευταία φορά σε ένα σύντομο βίντεο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Στεκόμενος σε μια περιοχή που μοιάζει με έρημο, ο Prigozhin είπε στο κλιπ των 41 δευτερολέπτων ότι ήθελε να κάνει την Αφρική «πιο ελεύθερη» και «τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε κάθε ήπειρο». Το NBC δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τη γνησιότητα του βίντεο, ούτε πού και πότε καταγράφηκε.
Το αφεντικό της Wagner είχε συνάψει μια προφανή συμφωνία με το Κρεμλίνο μετά την εξέγερση του Ιουνίου. Οι όροι της συμφωνίας ήταν τέτοιοι, ώστε ο Prigozhin και οι μαχητές της Wagner να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος της Eurasia Group σχολιάζει τον θάνατο Prigozhin

«Μια υπενθύμιση σε όλους ότι [ο Putin] εξακολουθεί να κάνει κουμάντο και οι συνέπειες για τον οποιοδήποτε του εναντιωθεί παραμένουν θανατηφόρες», δήλωσε την Τετάρτη μέσω του X ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group, αντιδρώντας στον πιθανό θάνατο του Prigozhin. Ο Bremmer είχε προηγουμένως περιγράψει τον Prigozhin ως «ζωντανό νεκρό» μετά την αποτυχημένη εξέγερση του επικεφαλής του Wagner. «Θα με εξέπληττε πολύ το γεγονός ότι θα είναι ακόμα μαζί μας σε λίγους μήνες» είχε δηλώσει ο Bremmer μιλώντας στο CNBC στις 26 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης