Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλος ο κόσμος περιμένει τον Powell - Το μήνυμα «βλέποντας και κάνοντας» από το Jackson Hole θα κρίνει τις αγορές

Όλος ο κόσμος περιμένει τον Powell - Το μήνυμα «βλέποντας και κάνοντας» από το Jackson Hole θα κρίνει τις αγορές
Εάν ο Powell υιοθετήσει μια μη δεσμευτική στρατηγική, θα είναι μια αλλαγή από τις απροσδόκητα επιθετικές - και λακωνικές - παρατηρήσεις του 2022
Σχετικά Άρθρα
Από τότε που ανέλαβε τη θέση του προέδρου στην Federal Reserve το 2018, ο Jerome Powell χρησιμοποίησε τις ετήσιες ομιλίες του στο Jackson Hole για να προωθήσει τις πολιτικές ατζέντες που εκτείνονται από τη μια άκρη του πεδίου ανταγωνισμού πολιτικής στην άλλη.
Στη φετινή εκδήλωση, πολλοί περιμένουν από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας να αλλάξει στάση ώστε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά.
Με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται και την οικονομία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε σταθερό έδαφος, ο Powell μπορεί να αισθάνεται λιγότερη ανάγκη να καθοδηγήσει το κοινό και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αντ 'αυτού να επιδιώξει περισσότερο τη στάση «βλέποντας και κάνοντας» προς τη νομισματική πολιτική.
«Απλώς πιστεύω ότι θα το παίξει όσο πιο χαμηλά γίνεται», δήλωσε ο Joseph LaVorgna, επικεφαλής οικονομολόγος στην SMBC Nikko Securities America.
«Αυτό του δίνει απλώς περισσότερες επιλογές.
Δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε μια στάση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε.
Εάν ο Powell υιοθετήσει μια μη δεσμευτική στρατηγική, θα είναι μια αλλαγή από τις απροσδόκητα επιθετικές - και λακωνικές - παρατηρήσεις του 2022 που προειδοποιούν για υψηλότερα επιτόκια και οικονομικό «πόνο».

Νευρικές αγορές

Παρά την προσμονή για έναν προσεκτικό Powell, οι αγορές την Πέμπτη προετοιμάστηκαν για μια δυσάρεστη έκπληξη, με τις μετοχές να πιέζονται και τις αποδόσεις των ομολόγων να ανεβαίνουν.
Η περσινή ομιλία περιλάμβανε επίσης απίστευτη προσμονή και αρνητική υποδοχή, με τον S&P 500 να χάνει 2% τις πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης πριν από την ομιλία και πτώση 5,5% τις πέντε μετά, σύμφωνα με την DataTrek Research.
Ωστόσο, η αμφιταλάντευση στη Wall Street είναι απίθανο να επηρεάσει τον Powell από το να μεταδώσει το μήνυμά του.
«Δεν ξέρω πόσο σταθερός πρέπει να είναι καθώς το επιτόκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι σαφώς σε περιοριστικό έδαφος από τον ορισμό τους και το γεγονός ότι η αγορά ανταποκρίθηκε τελικά στην πρόβλεψη της ίδιας της Fed ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα», δήλωσε ο LaVorgna, ο οποίος ήταν επικεφαλής οικονομολόγος για το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο υπό τον πρώην πρόεδρο Donald Trump.
«Επομένως, δεν είναι σαν να πρέπει η Fed να πιέσει ενάντια σε μια αφήγηση της αγοράς που αναζητά επικείμενη χαλάρωση, κάτι που συνέβαινε ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 12 μηνών», πρόσθεσε.
Πράγματι, οι αγορές φαίνεται τελικά να αποδέχθηκαν την ιδέα ότι η Fed θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον πληθωρισμό και δεν θα κάνει πίσω μέχρι να δει πιο πειστικά στοιχεία ότι η πρόσφατη έκρηξη θετικών ειδήσεων για τις τιμές.
Ωστόσο, ο Powell θα διαβεβαιώσει την αγορά ότι η Fed δεν θα επαναλάβει τα προηγούμενα λάθη της σχετικά με τον πληθωρισμό, ενώ δεν θα πιέσει πολύ την υπόθεση και θα ανατρέψει την οικονομία σε αυτό που μοιάζει τώρα με μια ύφεση που μπορεί να αποφευχθεί.
«Πρέπει να κρατήσει τη γραμμή ότι η Fed θα ολοκληρώσει τη δουλειά.
Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για την αξιοπιστία τους.
Πρόκειται για την κληρονομιά του», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός σύμβουλος της LPL Financial.
«Θα θέλει να είναι λίγο πιο επιθετικός παρά ουδέτερος.
Αλλά δεν πρόκειται να δώσει το μήνυμα που έδωσε πέρυσι.
Η αγορά το ξέρει», ανέφερε.

Ο πληθωρισμός δεν έχει πεθάνει ακόμα

Αυτό θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.
Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο εύρος 3%-4%, αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η επιβράδυνση θα μπορούσε να αντιστραφεί.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ορισμένοι παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, όπως η στατιστική προσαρμογή για το κόστος ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης, εξασθενούν.
Ένας ανιχνευτής πληθωρισμού της Fed του Κλίβελαντ αναμένει ότι τα στοιχεία του Αυγούστου θα παρουσιάσουν αξιοσημείωτο άλμα.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, μια απάντηση που τουλάχιστον εν μέρει θα μπορούσε να υποδηλώνει μια αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού.
Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές αισθάνονται όλο και περισσότερο πόνο.
Το συνολικό χρέος πιστωτικών καρτών έχει ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά και η Fed του Σαν Φρανσίσκο πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν οι καταναλωτές από τις πληρωμές κρατικών μεταφορών θα εξαντληθούν σε λίγους μήνες.
Ακόμη και με τους μισθούς των εργαζομένων να αυξάνονται σε πραγματικούς όρους, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί βάρος.
«Όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, αν δεν καταπνίξουμε τον πληθωρισμό, πόσο μακριά θα φτάσουν αυτοί οι μισθοί;
Με τις πιστωτικές τους κάρτες, με φαγητό, με ενέργεια», είπε ο Krosby.
«Αυτό είναι το δίλημμα για εκείνον. Έχει μπει σε μια πολιτική παγίδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης