Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell και Lagarde προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων για να πολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό

Powell και Lagarde προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων για να πολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό
Ο Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
(upd) Επιθετική ήταν τελικά η ομιλία του προέδρου της FED Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή (25/8/2023).
Ήταν μία τοποθέτηση μεγαλύτερη του αναμενομένου σε διάρκεια και σίγουρα αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη του 2022 όταν και είχε σοκάρει τη Wall Street.

Ο Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας έτσι την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.
Ο πρόεδρος της FED έδωσε έναν επιθετικό τόνο καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο του 2%.
Αναφέρθηκε στην προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς οδηγείται στα τελικά στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για να εξουδετερώσει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ των τελευταίων δεκαετιών.

Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα επιτόκια 

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το αποκορύφωμά του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», δήλωσε ο Powell.
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», πρόσθεσε.
Ο Powell δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά καθώς αποφασίζουμε εάν θα κάνουμε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντ' αυτού, θα διατηρήσουμε σταθερά το επιτόκια και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».
Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο από σχεδόν μηδέν σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%.
Αν και ο Powell αναγνώρισε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη τελειώσει και πιθανότατα σημαίνουν «σημαντική περαιτέρω οπισθοδρόμηση», κατέστησε σαφές ότι η FED παραμένει επικεντρωμένη στον ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό.
«Πρόσθετες ενδείξεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», είπε ο πρόεδρος της FED προσθέτοντας ότι «υπάρχει σημαντικό περαιτέρω έδαφος για κάλυψη προκειμένου να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών».
Η FED αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο τους επόμενους μήνες να καθορίσει πρώτα εάν οι αξιωματούχοι πρέπει να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο πέρα από το τρέχον υψηλό 22 ετών.
Στη συνέχεια, πρέπει να αντιμετωπίσει πόσο καιρό θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά πριν εξετάσει τυχόν μειώσεις.

Στο ίδιο κλίμα και η Lagarde (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα παραμείνουν όσο υψηλά χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

Τα επιτόκια θα παραμείνουν όσο υψηλά χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί ο επίμονος πληθωρισμός, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της από το συμπόσιο στο Jackson Hole η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για ενδεχόμενα «σοκ» μελλοντικά, ενώ τόνισε πως «η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή πυροδοτούν βαθιές αλλαγές στις αγορές ενέργειας».
Στο ίδιο κλίμα, αναμένονται «βαθιές αλλαγές στην αγορά εργασίας και στη φύση της εργασίας» στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, σημείωσε πως εάν η Ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες όσο και μεγαλύτερους περιορισμούς προσφοράς, «είναι πιθανό να δούμε ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές».
«Πρέπει να θέσουμε επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτύχουμε έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας, 2%».
Ταυτόχρονα, σχολίασε ότι δεν υπάρχει «προϋπάρχον playbook» για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το μπλοκ. Αυτό θα απαιτήσει, πρόσθεσε, «ανοιχτό μυαλό» και ετοιμότητα προσαρμογής της ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο και στις νέες εξελίξεις.

Αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο

Πολλοί αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων  κατά το τελευταίο τρίμηνο στη συνεδρίαση της FED στα τέλη Οκτωβρίου.
Μειώσεις επιτοκίων δεν αναμένονται μέχρι το 2024, εκτιμούν οι Financial Times.
Ο Powell επανέλαβε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του θα απαιτούσε όχι μόνο μια περίοδο «έλλογης οικονομικής ανάπτυξης» αλλά και «κάποια άμβλυνση στην αγορά εργασίας».
«Δεδομένου πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει, στις προσεχείς συναντήσεις είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς αξιολογούμε τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους», σημείωσε.

Οι τρεις συνιστώσες του πληθωρισμού

O επικεφαλής της FED διαχώρισε τον πληθωρισμό σε τρεις βασικές συνιστώσες και τόνισε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα εστιάζει περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
O Powell επανέλαβε ότι η FED παρακολουθεί πιο στενά τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ένα μέτρο του υπουργείου Εμπορίου.
Οι τρεις συνιστώσες περιλαμβάνουν αγαθά, υπηρεσίες στέγασης, όπως το κόστος ενοικίασης, και υπηρεσίες εκτός στέγασης.
Έκανε λόγο για πρόοδο και στις τρεις, αλλά είπε ότι ο μη στεγαστικός δείκτης είναι ο πιο δύσκολα μετρήσιμος, καθώς είναι λιγότερο ευαίσθητος στις προσαρμογές των επιτοκίων.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας»

Τα σχόλιά του την Παρασκευή (25/8) επαναλαμβάνουν ένα μήνυμα που έστειλε στο συμπόσιο του 2022 όταν είχε πει ότι η FED είναι αποφασισμένη «να συνεχίσει μέχρι να τελειώσει η δουλειά».
Η προειδοποίηση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν πρόσφατα να «χωνέψουν» την πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν επίσης αυξηθεί.
Ενώ η συζήτηση για πιο άμεσες πολιτικές ενέργειες φαίνεται να μην έχει ολοκληρωθεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πεπεισμένοι ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% θα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία που πιθανότατα απαιτεί από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αντί για μια ταχεία υποχώρηση στην εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που κυριάρχησαν την περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη, η διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων και οι αυξημένες επενδύσεις στην εγχώρια μεταποίηση και την πράσινη τεχνολογία έχουν ωθήσει αύξηση του κόστους δανεισμού σε σταθερή βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης