Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ben Broadbent (ΒοΕ): Ο πληθωρισμός δεν θα πέσει εν μία νυκτί, τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν

Ben Broadbent (ΒοΕ): Ο πληθωρισμός δεν θα πέσει εν μία νυκτί, τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν
Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξήσει τα επιτόκια 14 συναπτές φορές, έχοντας οδηγήσει το βασικό επιτόκιό της στο 5,25%, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο εδώ και σχεδόν 16 χρόνια
Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν μετά τον Jerome Powell της Federal Reserve  οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, Bank of England, θα πρέπει να κρατήσει ψηλά τα επιτόκιά της για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός είναι μάλλον απίθανο να απομειωθεί με την ίδια ταχύτητα που εκτινάχθηκε, παρά τη σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου και στις τιμές παραγωγού, ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής της BoE, Ben Broadbent, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg το Σάββατο 24 Αυγούστου 2023.
«Δεν είναι πολύ πιθανό αυτές οι δευτερογενείς συνέπειες του πληθωρισμού να ξεθωριάσουν όσο γρήγορα εμφανίστηκαν», σημείωσε ο Broadbent μιλώντας στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, στο Wyoming των ΗΠΑ.
«Mε βάση τα παραπάνω, η νομισματική πολιτική είναι πολύ πιθανό να πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος για ακόμη αρκετό καιρό».
Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξήσει τα επιτόκια 14 συναπτές φορές, έχοντας οδηγήσει το βασικό επιτόκιό της στο 5,25%, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο εδώ και σχεδόν 16 χρόνια.
Οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις πριν οι Βρετανοί κεντρικοί τραπεζίτες σταματήσουν την πορεία νομισματικής σύσφιξης.
Ο Broadbent ανέφερε ακόμη ότι αναμένει ο γενικός πληθωρισμός να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα σχετικά γρήγορα, ωστόσο ο ακριβής ρυθμός δεν μπορεί να προβλεφθεί, όπως είπε, αφού εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για να ανακτήσουν τις απώλειες που τους προκάλεσαν οι πληθωριστικές πιέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης