Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θλιβερή πρωτοπορία: Στην Αλαμπάμα (ΗΠΑ) η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή καθαρού αζώτου

Θλιβερή πρωτοπορία: Στην Αλαμπάμα (ΗΠΑ) η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή καθαρού αζώτου
Όταν το άζωτο εισπνέεται χωρίς οξυγόνο, άρα είναι 100% καθαρό προκαλεί έλλειψη του ουσιώδους για τη ζωή αερίου, οδηγεί σε λιποθυμία και αμέσως στο θάνατο τον άνθρωπο από υποξία αζώτου.
Η Αλαμπάμα επιδιώκει να πρωτοπορήσει στις εκτελέσεις θανατοποινιτών και να γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θα εκτελέσει τον κρατούμενο Kenneth Eugene Smith αναγκάζοντάς τον να αναπνεύσει καθαρό άζωτο και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Steve Marshall ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας να ορίσει ημερομηνία για την εκτέλεση του.
Το άζωτο αποτελεί το 78% του αέρα που εισπνέεται από τον άνθρωπο και είναι αβλαβές όταν εισπνέεται με οξυγόνο.
Όταν το άζωτο εισπνέεται χωρίς οξυγόνο, άρα είναι 100% καθαρό, προκαλεί έλλειψη του ουσιώδους για τη ζωή αερίου, οδηγεί τον άνθρωπο σε λιποθυμία και αμέσως στο θάνατο, από υποξία αζώτου.
«Τοποθετημένος σε περιβάλλον καθαρού αζώτου, ο κατάδικος θα πέσει αναίσθητος μέσα σε ένα λεπτό (πιθανώς ακόμη και μετά από μια ή δύο ανάσες) και θα πεθάνει αμέσως μετά», ο Charles Blank, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, είπε στο Fox News.
«Το ποσοστό αποτυχίας του, δηλαδή οι περιπτώσεις στις οποίες ο κρατούμενος επιζεί, θα ήταν πιθανότατα πολύ χαμηλότερο από αυτό που βλέπουμε με τις τρέχουσες μεθόδους θανατικής ποινής».

Διένεξη και οι αναπάντεχοι... υποστηρικτές

Αν και οι υποστηρικτές της νέας μεθόδου διατείνονται ότι θα είναι ανώδυνη, οι επικριτές τη συγκρίνουν με πειράματα σε ανθρώπους.
«Καμία πολιτεία στη χώρα δεν έχει εκτελέσει άτομο με υποξία αζώτου και η Αλαμπάμα δεν είναι σε θέση να πειραματιστεί με μια εντελώς αναπόδεικτη και αχρησιμοποίητη μέθοδο για την εκτέλεση κάποιου», είπε η δικηγόρος της Equal Justice Initiative, Angie Seger στο Associated Press.
Οι θανατοποινίτες της Αλαμπάμα κάνουν κυριολεκτικά ουρές για να εκτελεστούν με άζωτο.
Σε νομική αγωγή που χρονολογείται από το 2018, αρκετοί κρατούμενοι έχουν κάνει μήνυση για να θανατωθούν με αυτόν τον τρόπο, αντί για θανατηφόρα ένεση.
Οι θανατηφόρες ενέσεις αποδεικνύονται όλο και πιο προβληματικές, λόγω των ελλείψεων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία.
Αυτές οι ελλείψεις οφείλονται εν μέρει από τους κατασκευαστές που δεν θέλουν το προϊόν τους να χρησιμοποιείται για να σκοτώνει ανθρώπους -- ακόμη και τους πιο κακούς.
Το 2011, η Hospira, ο μόνος εγχώριος παραγωγός ενός από τα τρία θανατηφόρα συστατικά για ένεση -- θειοπεντάλη νατρίου -- σταμάτησε να το παράγει.
Το 2012, ο ​​FDA έκρινε παράνομη την εισαγωγή του φαρμάκου για χρήση σε εκτελέσεις.

Η περίπτωση Smith

Ο 58χρονος Kenneth Eugene Smith καταδικάστηκε το 1988 για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα εκτελώντας συμβόλαιο θανάτου, πληρωμένο από τον ίδιο τον ιεροκήρυκα, ο οποίος ήλπιζε να εξαργυρώσει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής και να εξοφλήσει τα χρέη του.
Το θύμα του, η Elizabeth Sennett, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι του ζευγαριού στην Coon Dog Cemetary Road στην επαρχιακή κομητεία Colbert, χτυπημένη βάναυσα με την μασιά του τζακιού και μαχαιρωμένη εννέα φορές από έναν, υποτίθεται, εισβολέα που μπήκε να κλέψει το σπίτι.
Ο Smith και ο συνεργός του στο έγκλημα διέπραξαν τη δολοφονία για μόλις... 1.000 δολάρια ο καθένας.
Ο συνεργός του καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 2010.
Ο ιεροκήρυκας γλίτωσε τους πάντες από τη νομική ταλαιπωρία: Αφότου οι ανακριτές ανακάλυψαν ότι βρισκόταν πίσω από την δολοφονία, ομολόγησε στους γιους του και τις οικογένειές τους ότι είχε προσλάβει τους δολοφόνους της μητέρας τους και μετά μπήκε στο παλιό φορτηγάκι του και... αυτοπυροβολήθηκε!

Το 2022, η Αλαμπάμα προσπάθησε να εκτελέσει τον Kenneth Eugene Smith με θανατηφόρα ένεση, αλλά ακύρωσε την εκτέλεση λόγω προβλημάτων με την εισαγωγή σταγόνας σε μια φλέβα.
Ο γενικός εισαγγελέας της Αλαμπάμα είπε τώρα ότι ήρθε η ώρα να εκτελεστεί η θανατική ποινή χρησιμοποιώντας την «υποξία του αζώτου».
Η Αλαμπάμα επέτρεψε τέτοιες εκτελέσεις το 2018 λόγω έλλειψης φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή θανατηφόρων ενέσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν εφάρμοσε τη μέθοδο για να εκτελέσει κάποια θανατική ποινή. Η Οκλαχόμα και ο Μισισιπής έχουν επίσης επιτρέψει εκτελέσεις υποξίας του αζώτου, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο ακόμη.
Η Αλαμπάμα δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεθοδολογία της -- για παράδειγμα, εάν οι τρόφιμοι θα τοποθετηθούν σε θάλαμο αερίων ή απλώς θα τους τοποθετήσουν ειδική μάσκα.
Εάν γίνει το τελευταίο, μια καλή σφράγιση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι ο θάνατος δεν θα παραταθεί από το οξυγόνο στην αίθουσα εκτελέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης