Τελευταία Νέα
Διεθνή

Modi (Iνδία): Κίνδυνος για νέα αποικιοκρατία μέσω της κατοχής σπάνιου ορυκτού πλούτου – Αποτελεί παγκόσμια ευθύνη

Modi (Iνδία):  Κίνδυνος για νέα αποικιοκρατία μέσω της κατοχής σπάνιου ορυκτού πλούτου – Αποτελεί παγκόσμια ευθύνη
«Αυτοί που κατέχουν (ορυκτό πλούτο), αν δεν το αντιμετωπίσουν αυτό ως παγκόσμια ευθύνη, τότε αυτό θα προωθήσει ένα νέο μοντέλο αποικιοκρατίας», επισηίμανε ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi
Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος ενός «νέου μοντέλου αποικιοκρατίας» στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας τάξης εάν τα κράτη με κρίσιμα ορυκτά δεν θεωρούν την κατοχή τους «παγκόσμια ευθύνη», καθώς οι επιχειρήσεις και οι οικονομίεςαγωνίζονται να εξασφαλίσουν πόρους απαραίτητους για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.
«Βιώνουμε αυτήν την πρόκληση για κρίσιμες πτώτες ύλες, σπάνιες γαίες και άλλα.
Αυτά τα πράγματα είναι άφθονα σε ορισμένα μέρη και δεν υπάρχουν καθόλου σε άλλα, αλλά όλη η ανθρωπότητα τα χρειάζεται», δήλωσε ο Modi στο επιχειρηματικό συνέδριο Business 20 που διεξάγεται στο Νέο Δελχί την Κυριακή 17 Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Αυτοί που κατέχουν (ορυκτό πλούτο), αν δεν το αντιμετωπίσουν αυτό ως παγκόσμια ευθύνη, τότε αυτό θα προωθήσει ένα νέο μοντέλο αποικιοκρατίας.
Αυτή είναι η προειδοποίησή μου», επισήμανε ο Modi.
Τα σχόλια έρχονται καθώς η επαρκής προμήθεια ορυκτών κρίσιμης σημασίας για τη μετάβαση σε πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια δεν είναι εξασφαλισμένη εν μέσω προκλήσεων όπως η άνιση γεωγραφική κατανομή των πόρων.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών το 2022 και φιλοξενεί τουλάχιστον το 85% της παγκόσμιας ικανότητας επεξεργασίας.
Φέτος, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές σε γάλλιο και γερμάνιο για χρήση σε επεξεργαστές υπολογιστών και άλλα εξαρτήματα - μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως αντίποινα για τους περιορισμούς των ΗΠΑ στις πωλήσεις τεχνολογίας στην Κίνα και η οποία προκάλεσε ανησυχίες για περισσότερους περιορισμούς.
Μιλώντας σε στελέχη παγκόσμιων επιχειρήσεων και επικεφαλής του κλάδου, ο Modi υπογράμμισε ότι η Ινδία θα μπορούσε να οικοδομήσει μια αποτελεσματική και αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού, σε αντίθεση με την αλυσίδα εφοδιασμού πριν από την Covid-19 που «χάλασε όταν ο κόσμος τη χρειαζόταν περισσότερο».
Εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών για διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, οι ΗΠΑ και η Ινδία ανακοίνωσαν τον Ιούνιο συμφωνίες σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως οι ημιαγωγοί, τα ορυκτά, η τεχνολογία, το διάστημα και η άμυνα κατά την επίσκεψη του Modi στην Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης