Τελευταία Νέα
Διεθνή

SWIFT: Στις συμπληγάδες δολαρίου και γιουάν το ευρώ – Μειωμένο 6,83% το μερίδιο του στις διεθνείς συναλλαγές στο 24,4% τον Ιούλιο, ιστορικό χαμηλό

SWIFT: Στις συμπληγάδες δολαρίου και γιουάν το ευρώ – Μειωμένο 6,83% το μερίδιο του στις διεθνείς συναλλαγές στο 24,4% τον Ιούλιο, ιστορικό χαμηλό
Το ποσοστό των διεθνών πληρωμών σε δολάριο εκτινάχθηκε στο 46,4%, ενώ οι διεθνείς διακανονισμοί συναλλαγών που χρησιμοποιούν το κινεζικό γιουάν ξεπέρασαν το 3%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022
Το ευρώ έχει βυθιστεί στις παγκόσμιες πληρωμές μέσω SWIFT, υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση των προτιμήσεων προς το αμερικανικό νόμισμα και το κινεζικό γιουάν.
Σύμφωνα με στοιχεία το συστήματος SWIFT, ο Ιούλιος είδε τη χρήση του ευρώ στις διεθνείς πληρωμές να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό.
Με βάση με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τον Ιούλιο το μερίδιο των παγκόσμιων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το δεύτερο πιο δημοφιλές νόμισμα στον κόσμο μειώθηκε στο 24,4%, καταγράφοντας πτώση κατά 6,83% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το ποσοστό των διεθνών πληρωμών σε δολάριο ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 46,4%, ενώ οι διεθνείς διακανονισμοί συναλλαγών που χρησιμοποιούν το κινεζικό γιουάν ξεπέρασαν το 3%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.
Η επιρροή του γιουάν στο εξωτερικό εμπόριο αυξάνεται διαρκώς, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής του Πεκίνου για την ενίσχυση του παγκόσμια υιοθέτηση του νομίσματος.
Η SWIFT (η Εταιρεία Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοοικονομικών Τηλεπικοινωνιών) παραμένει η κύρια πλατφόρμα για τη διενέργεια διεθνών πληρωμών.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των τραπεζών.
Ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ το 2014, η Ρωσία ξεκίνησε τη δημιουργία του μοναδικού εθνικού της συστήματος πληρωμών, το Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS), το οποίο διευκολύνει τη εκκαθάριση συναλλαγών μεταξύ των τραπεζών, ανεξάρτητα από το εάν βρίσκονται εντός ή εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ρωσία παρουσίασε την εναλλακτική της στη MasterCard και τη Visa, την κάρτα Mir, στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2015.
Οι κάρτες Mir χρησιμοποιούνται πλέον ενεργά σε πολλές χώρες.
Dollar Usage in Global Payments in July Rises to Record, Swift Says
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης