Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία στρέφεται στην Goldman Sachs για επενδύσεις - Σχεδιάζει μεγάλο road show στην Νέα Υόρκη για κεφάλαια

Η Τουρκία στρέφεται στην Goldman Sachs για επενδύσεις - Σχεδιάζει μεγάλο road show στην Νέα Υόρκη για κεφάλαια
Οι ξένοι κατέχουν λιγότερο από το 1% των τουρκικών ομολόγων, από 10% το 2019 και 20% το 2015
Η τελευταία μαζική αύξηση των επιτοκίων της Τουρκίας έχει τραβήξει την προσοχή ξένων επενδυτών, οι οποίοι λένε ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία εάν οι αρχές συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η λίρα έκανε ράλι έως και 7% την Πέμπτη, 24/8 αφού η κεντρική τράπεζα συγκλόνισε την αγορά ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 750 μονάδες βάσης στο 25% - τρεις φορές το μέγεθος της αναμενόμενης κίνησης.
Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας λένε ότι σχεδιάζουν να κάνουν δύο ακόμη ζωτικής σημασίας βήματα για να αντιστρέψουν επίσης μια πολυετή φυγή ξένων επενδύσεων: θα δημοσιεύσουν ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα τον επόμενο μήνα που θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα αρχίσουν να πραγματοποιούν συναντήσεις με επενδυτές στο εξωτερικό.

Το roadshow της Goldman Sachs

Ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek θα ξεκινήσει το roadshow επενδυτών στις 19 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.
Αν και η παλίρροια μπορεί να αλλάζει, το να πειστούν οι επενδυτές δεν θα είναι εύκολο, όμως αναφέρει το Reuters.
Οι ξένοι είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια της ανορθόδοξης και συχνά ασταθούς πολιτικής του Προέδρου Tayyip Erdogan, η οποία περιελάμβανε μείωση των επιτοκίων ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Ωστόσο, πέντε ξένοι επενδυτές είπαν στο Reuters ότι η αύξηση των επιτοκίων αυτής της εβδομάδας σηματοδότησε μια νέα ανεξαρτησία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται σοβαρά για την αντιμετώπιση της αδυσώπητης πίεσης στο νόμισμα και τη χαλάρωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
«Φαίνεται ότι διορθώνουν τα λάθη που έκαναν με τις πρώτες τους αποφάσεις αύξησης επιτοκίων», δήλωσε ο Viktor Szabo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο abrdn στο Λονδίνο.
«Και είναι ένα σημάδι ότι η πίεση συνεχίστηκε στο νόμισμα».
Ο Ola El-Shawarby, αναπληρωτής διευθυντής χαρτοφυλακίου για τη στρατηγική μετοχών των αναδυόμενων αγορών στη Van Eck, δήλωσε: «Έχουμε κάποια έκθεση και γινόμαστε πιο άνετοι με τη συνολική εικόνα, επομένως γινόμαστε πιο εποικοδομητικοί».
«Όσο περισσότερες αποδείξεις έχουμε για την επιστροφή στην ορθοδοξία, τόσο πιο πιθανό είναι να επανεξετάσουμε αυτές τις επενδύσεις», είπε.

Τα ερωτήματα για τον Tayyip Erdogan

Αντιμέτωπος με τα εξαιρετικά εξαντλημένα αποθέματα συναλλάγματος και άλλες οικονομικές πιέσεις, ο Erdogan, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, διόρισε τον Simsek και επέλεξε διοικητή της κεντρικής τράπεζας, πρώην τραπεζίτη της Wall Street, την Hafize Gaye Erkan - η πρώτη γυναίκα που διεύθυνε την κεντρική τράπεζα - για να αλλάξουν τα πράγματα.
Ο αντιπρόεδρος Cevdet Yilmaz είπε στους τραπεζίτες ότι το "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα" του επόμενου μήνα θα περιγράφει λεπτομερώς μια μετάβαση σε αυξημένη οικονομική και χρηματοοικονομική προβλεψιμότητα και θα περιλαμβάνει τριετείς μακροοικονομικές προβλέψεις.
Το επενδυτικό roadshow θα επιταχυνθεί επίσης, πρόσθεσε.
Ο Simsek τόνισε ότι η ομάδα του έχει πολιτική υποστήριξη για το σχέδιό της, σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται γύρω στον Μάιο του επόμενου έτους.
Ο Erdogan, ο οποίος απέλυσε τέσσερις επικεφαλής κεντρικών τραπεζών μέσα σε τέσσερα χρόνια, δεν είπε κάτι για τις αυξήσεις των επιτοκίων.
«Θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια πολιτικής σε αυτόν τον κύκλο για να έχουν διαρκή επίδραση στους διεθνείς επενδυτές», δήλωσε ο Blaise Antin, επικεφαλής της έρευνας EM Sovereign στο asset manager TCW στο Λος Άντζελες.
«Το ερώτημα είναι αν έχουν το πράσινο φως του Erdogan για να συνεχίσουν».
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο όσο χρειάζεται και η JPMorgan προέβλεψε ότι θα φτάσουν στο 35% μέχρι το τέλος του έτους.

Τα επόμενα βήματα

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται κοντά στο 60% μέχρι το τέλος του έτους από σχεδόν 48% τον περασμένο μήνα, οι αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν εν μέρει το χάσμα.
Αν και τα διεθνή ομόλογα της Τουρκίας κατέχονται ευρέως και αποτελούν μέρος βασικών δεικτών, η χώρα αγωνίστηκε να προσελκύσει ξένους επενδυτές πίσω στις εγχώριες αγορές ομολόγων μετά από μια σειρά κρίσεων στη λίρα και de facto ελέγχους κεφαλαίων.
Οι ξένοι κατέχουν λιγότερο από το 1% των τουρκικών ομολόγων, από 10% το 2019 και 20% το 2015, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα ομόλογα είχαν μόνο 110,5 εκατομμύρια δολάρια σε σωρευτικές ξένες εισροές, ενώ οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι τουρκικές αγορές μετοχών, ευρωομολόγων και CDS είναι πιο ελκυστικοί στόχοι φέτος και του χρόνου, ειδικά μετά την αύξηση των επιτοκίων, λένε επενδυτές και αξιωματούχοι.
Νέες επενδύσεις από κράτη του Κόλπου συνέβαλαν στην "αγορά χρόνου" και στην ανανέωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
"Τελικά για τους επενδυτές το τελικό επιτόκιο έχει σημασία - αλλά είναι περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ενεργήσει όταν χρειαστεί", δήλωσε ο Kaan Nazli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Neuberger Berman στο Λονδίνο.
«Αλλά το να βλέπουμε αυτή την αλλαγή είναι θετικό».
Εκτός από τις συνδυασμένες 1.650 μονάδες βάσης στη νομισματική σύσφιξη από τον Ιούνιο, υπάρχουν και άλλα σημάδια διαρκούς αλλαγής.
Οι αρχές αύξησαν τους φόρους για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μείωσαν την εγχώρια ζήτηση, άρχισαν να αναστρέψουν ένα δαπανηρό σύστημα καταθέσεων που προστατεύεται από αποσβέσεις και αύξησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή κρίση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Safak, ο Simsek είπε ότι η Τουρκία έχει τεράστιες υποσχέσεις για τους ξένους επενδυτές, εφόσον «ακολουθούμε πολιτικές που βασίζονται σε παγκόσμιους κανόνες».
Μετά από συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στα Ηνωμένα Έθνη - στις οποίες αναμένεται να παρευρεθεί και ο Erdogan - ο Simsek κατέθεσε σχέδια για ταξίδια στο Λονδίνο και εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρόκο, καθώς και άλλες συναντήσεις στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης