Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία και μόνο χώρα επωφελείται από τους BRICS - Ρεαλιστικό σενάριο ή ουτοπία η απειλή για το δολάριο;

Μία και μόνο χώρα επωφελείται από τους BRICS - Ρεαλιστικό σενάριο ή ουτοπία η απειλή για το δολάριο;
Είναι οι BRICS απειλή για τις ΗΠΑ;
Η σύνοδος κορυφής των λεγόμενων BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έκλεισε με πρόσκληση για ένταξη στην ομάδα που εκτείνεται στα Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, την Αργεντινή και την Αιθιοπία.
Η σύνοδος κορυφής έχει δημιουργήσει πολλούς τίτλους σχετικά με τον αντίκτυπο αυτής της ευρέως διαδεδομένης ομάδας εθνών, συμπεριλαμβανομένων εικασιών για το τέλος του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, εάν αυτή η ομάδα εκληφθεί ως απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .
Πρέπει όμως να διευκρινιστούν αρκετά πράγματα, σύμφωνα με τον αναλυτή Daniel Lacalle.
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα δανείζει, επενδύει ή υποστηρίζει χωρίς αντάλλαγμα.
Η Κίνα είναι μια μεγάλη οικονομική δύναμη, αλλά δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Το νόμισμά της χρησιμοποιείται επί του παρόντος μόνο στο 5% των παγκόσμιων συναλλαγών, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Ο ρόλος των ελέγχων κεφαλαίων

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ελέγχους κεφαλαίων.
Είναι αδύνατο να έχουμε ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα χωρίς ελευθερία κίνησης κεφαλαίων.
Απαιτούνται περισσότερες απαιτήσεις από τα στερεά αποθέματα χρυσού για να έχουμε ένα σταθερό νόμισμα fiat.
Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η οικονομική ελευθερία, οι επενδύσεις, η νομική ασφάλεια και η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, καθώς και ένα ανοιχτό, διαφανές και διαφοροποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Κίνα και η Ρωσία είναι πολύ πιο απαιτητικοί και αυστηροί δανειστές από ό,τι πιστεύουν πολλοί.
Αν και φαίνεται ότι ορισμένοι πολιτικοί των αναδυόμενων αγορών πιστεύουν ότι η ένταξη στην Κίνα και τη Ρωσία θα συνοδευτεί με ένα είδος δωρεάν χρήματος.

Οι προθέσεις της Κίνας και της Ρωσίας

Ένα άλλο πρόβλημα με τη δημιουργία ενός νομίσματος BRICS είναι ότι, λογικά, ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία έχουν την παραμικρή πρόθεση να χάσουν το εθνικό τους νόμισμα για να το μοιραστούν μαζί με μια ομάδα εκδοτών που έχουν αμφίβολο ιστορικό στον έλεγχο των νομισματικών ανισορροπιών τους.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα νομίσματα των φιλοξενούμενων χωρών BRICS έχουν υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το πέσο Αργεντινής έχει υποχωρήσει κατά 98%, η αιγυπτιακή λίρα κατά 78%, η ρουπία Ινδίας κατά 35%, το μπιρ Αιθιοπίας κατά 68%, το ρεάλ Βραζιλίας κατά 55%, σύμφωνα με το Bloomberg και το ριάλ Ιράν έχει καταρρεύσει κατά 90% , σύμφωνα με το The Economist.
Η συγκέντρωση αδύναμων νομισμάτων δεν δημιουργεί ένα ισχυρό νόμισμα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόδοση του ρωσικού ρουβλίου (-68% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg) την τελευταία δεκαετία ήταν επίσης κακή παρά το γεγονός ότι είχε μια σχετικά συνετή κεντρική τράπεζα.
Το καλύτερο νόμισμα «BRICS» έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια είναι το κινεζικό γουάν, με υποτίμηση μόλις 14%.
Για να είναι σταθερό ένα νόμισμα fiat, είναι απαραίτητο ο εκδότης να το υπερασπίζεται ως αποθεματικό αξίας, μια γενικά αποδεκτή μέθοδο πληρωμής και μια μονάδα μέτρησης.
Απαιτείται ελευθερία κεφαλαίων και ανεξάρτητοι θεσμοί που παρέχουν νομική ασφάλεια σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.
Η κατοχή μιας ισχυρής στρατιωτικής ισχύος δεν εγγυάται ένα νόμισμα αποδεκτό ως αποθεματικό αξίας, όπως αποδεικνύεται από το καταστροφικό σοβιετικό κοπέκ, παρά την επιρροή της ΕΣΣΔ στον μισό κόσμο.

Οι κινήσεις της Κίνας

Επιπλέον, η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που απαιτούνται για να είναι ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ξεκινώντας από ένα χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα με υψηλό επίπεδο ανεξαρτησίας από την πολιτική εξουσία.
Πολλοί αναλυτές αγνοούν ότι αυτό που έκανε την Federal Reserve επιτυχή ως κεντρική τράπεζα του κόσμου είναι ότι δεν βρίσκεται υπό πλήρη κρατικό έλεγχο ή δημόσια διαχείριση.
Η Fed μπορεί να μην είναι εντελώς ανεξάρτητη, αλλά είναι τόσο ανεξάρτητη όσο μια κεντρική τράπεζα για ένα νόμισμα fiat.
Η ένωση χωρών με κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τη δημιουργία εσόδων από τις ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες και τη μαζική αύξηση των νομισματικών ανισορροπιών δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα σταθερό νόμισμα εάν δεν εφαρμόσουν το παράδειγμα του ευρώ.
Στο ευρώ, η Γερμανία, η χώρα με την πιο συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, υπαγόρευσε τις βασικές γραμμές των νομισματικών και δημοσιονομικών κανόνων για τους υπόλοιπους.
Δυστυχώς, η ευρωζώνη και η ΕΚΤ, στην προσπάθειά τους να παίξουν ως οι ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν χάσει τις περισσότερες επιλογές τους να είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ.
Και το ευρώ είναι η μεγαλύτερη νομισματική επιτυχία στη μετα-Bretton Woods εποχή.

Η αχίλλειος πτέρνα

Η εναλλακτική λύση των BRICS ξεκινά με μια μεγάλη αχίλλειο πτέρνα.
Η Κίνα και η Ρωσία πρόκειται να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην επιβολή περιορισμών δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στους εταίρους τους.
Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί από αυτούς τους εταίρους έχουν ενταχθεί στην ομάδα, νομίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα μπορούν να συνεχίσουν να τυπώνουν χρήματα και να ξοδεύουν χωρίς έλεγχο, αλλά οι νομισματικές ανισορροπίες τους θα μεταδοθούν σε άλλα έθνη.
Το ευρώ σημείωσε επιτυχία επειδή οι φιλελεύθερες δημοκρατίες με ανεξάρτητους θεσμούς και ευρεία οικονομική ελευθερία και ασφάλεια δικαίου συμφώνησαν να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους για το κοινό καλό, δημιουργώντας ένα σταθερό νόμισμα που απέφυγε την καταστροφή που δημιούργησαν οι πληθωριστικές σπείρες που ήταν ο κανόνας στην Ευρώπη ιστορικά όταν οι κυβερνήσεις αφοσιώθηκαν στη μεταφορά των ανισορροπιών τους στους μισθούς και τις αποταμιεύσεις των πολιτών μέσω της νομισματικής καταστροφής.
Αυτό δεν φαίνεται εύκολα να αναπαραχθεί με τις BRICS και τους «καλεσμένους» τους.
Η Κίνα, ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τον έλεγχό της σε όλες αυτές τις χώρες εφαρμόζοντας αυστηρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.
Είναι ο ισχυρότερος δανειστής όλων των BRICS, αλλά είναι απίθανο να αναλάβει το ρόλο της Γερμανίας του ευρώ, πρόθυμη να απορροφήσει τις υπερβολές άλλων με αντάλλαγμα ένα κοινό έργο.
Η Κίνα πρόκειται να αυξήσει τον έλεγχό της στις χώρες της ομάδας, αλλά δεν είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του τεράστιου πληθυσμού της βυθίζοντας το νόμισμα.
Η κινεζική κυβέρνηση πιθανώς αναλύει πώς το ευρώ χάνει τη νομισματική σύνεση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να αναλάβει τον ίδιο κίνδυνο με ορισμένους από αυτούς τους νέους εταίρους.
Ωστόσο, η Κίνα πιθανότατα θα αξιοποιήσει στο έπακρο την οικονομική της δύναμη για να δανείσει, να αυξήσει τις εγχώριες και διεθνείς επιλογές ανάπτυξης και να αποκτήσει πρόσβαση σε άφθονα και φθηνά εμπορεύματα.

Ο μεγάλος νικητής

Η Κίνα είναι ο μεγάλος νικητής της συνόδου κορυφής των BRICS.
Η κινεζική κυβέρνηση πιθανότατα γνωρίζει ότι πολλοί από τους εταίρους της θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις ανισορροπίες τους και αυτό μπορεί να επιτρέψει στην Κίνα να ενισχύσει την ηγετική της θέση.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Κίνα θα συμφωνήσει στη δημιουργία ενός νομίσματος που άλλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πυροδοτήσουν πληθωριστικές ανισορροπίες.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του δολαρίου ΗΠΑ εάν συνεχίσει να δημιουργεί ελλείμματα δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, πάνω από ένα εκτιμώμενο έλλειμμα 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, και με έναν αυξανόμενο αριθμό ανεύθυνων συμβούλων να λένε ότι μπορεί να δημιουργήσει όλα τα χρήματα που θέλει χωρίς κίνδυνο.
Η δημοσιονομική αξιοπιστία, η θεσμική ανεξαρτησία και η οικονομική ελευθερία του δολαρίου ΗΠΑ, του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου νομίσματος στον κόσμο, εδραιώνουν την ηγεσία του.
Εάν η κυβέρνηση υπονομεύσει αυτές τις δυνάμεις, το δολάριο θα χάσει το αποθεματικό του καθεστώς.
Το τέλος του δολαρίου ΗΠΑ, εάν έρθει, δεν θα φτάσει μέσω του ανταγωνισμού από άλλο νόμισμα fiat, καθώς ο πειρασμός των κυβερνήσεων να καταστρέψουν την αγοραστική δύναμη του εκδοθέντος νομίσματος είναι πολύ ισχυρός.
Μάλλον θα προέρχεται από ανεξάρτητα νομίσματα, καταλήγει ο Daniel Lacalle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης