Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Ανοίγει ο δρόμος στην ουκρανική αντεπίθεση έως την Κριμαία

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Ανοίγει ο δρόμος στην ουκρανική αντεπίθεση έως την Κριμαία
Οχυρωμένοι στις πλαγιές του Ρομπότινε, ανοίγουμε τον δρόμο προς (τις πόλεις του νότου) του Τοκμάκ και επιτέλους προς τη Μελιτόπολη και τα (διοικητικά) σύνορα της Κριμαίας", δήλωσε σήμερα ο Dmytro Kuleba
Η ανακατάληψη του οικισμού Ρομπότινε, αυτή την εβδομάδα από το Κίεβο, ανοίγει τον δρόμο στην ουκρανική αντεπίθεση προς τον κατεχόμενο νότο της Ουκρανίας και την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία, σύμφωνα με ομιλία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Οχυρωμένοι στις πλαγιές του Ρομπότινε, ανοίγουμε τον δρόμο προς (τις πόλεις του νότου) του Τοκμάκ, και επιτέλους προς τη Μελιτόπολη και τα (διοικητικά) σύνορα της Κριμαίας", δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώπιον Γάλλων διπλωματών κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Παρίσι.
Όπως δήλωσε, η μάχη του Ρομπότινε ήταν ιδιαίτερα μακρά και σκληρή, καθώς είναι ένας "από τους πιο δύσκολους τομείς του μετώπου", απαριθμώντας τα ρωσικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα "που κυριαρχούν στον ουρανό" ή ακόμη τα πολύ πυκνά ναρκοπέδια.
Για τον Κουλέμπα, αυτός ο οικισμός των μερικών εκατοντάδων κατοίκων πριν από τον πόλεμο είναι "στρατηγικά σημαντικός".
Το Ρομπότινε είναι πάνω σε έναν δρόμο που κατεβαίνει νότια προς το Τοκμάκ (30.000 κάτοικοι πριν από τον πόλεμο) και τη Μελιτόπολη (150.000 κάτοικοι πριν από τον πόλεμο) πριν φθάσει στην Κριμαία.
Το Τοκμάκ και η Μελιτόπολη συγκαταλέγονται στις κύριες πόλεις της κατεχόμενης πλευράς της περιφέρειας της Ζαπορίζια, πόλεις καταλήφθηκαν από τη Ρωσία κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής στις αρχές του 2022.
Ένας από τους στόχους της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία άρχισε τον περασμένο Ιούνιο, είναι να κόψει την ενότητα των κατεχόμενων από τον ρωσικό στρατό εδαφών και τα οποία δημιουργούν μια χερσαία γέφυρα, που βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα, συνδέοντας την προσαρτημένη Κριμαία με τη Ρωσία.
Η περιοχή αυτή είναι σημαντική για την επιμελητεία των ρωσικών προμηθειών.
Ο Κουλέμπα διηγήθηκε στους Γάλλους διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Παρίσι, ότι μια πρώτη μονάδα αρμόδια για την ανακατάληψη του Ρομπότινε αποδεκατίστηκε. Στη συνέχεια, ομάδα 31 ανδρών εκπαιδεύτηκε για να εξαπολύσει στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον ρωσικών θέσεων. Οι άνδρες αυτοί έπρεπε να σέρνονται επί ώρες ανάμεσα σε ναρκοπέδια και μετά να κρατούν θέσεις έως την άφιξη ενισχύσεων.
Η ανακατάληψη του οικισμού σημειώνεται έπειτα από σχεδόν τρείς μήνες αντεπίθεσης κατά τους οποίους υπήρξε περιορισμένη πρόοδος, ως προς τα τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε βαθμό που φωνές ακούγονταν στη Δύση που αμφισβητούσαν την ικανότητα της Ουκρανίας να επιτύχει τους στόχους της.
Με το Ρομπότινε, οι Ουκρανοί ελπίζουν να μπορέσουν να δυσκολέψουν τις τρομερές ρωσικές γραμμές άμυνας, που αποτελούνται από αντιαρματικές παγίδες, ναρκοπέδια και χαρακώματα.
Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει έως τώρα την αποχώρησή του από το Ρομπότινε, κάνοντας ωστόσο λόγο για σφοδρές μάχες στον τομέα και στα περίχωρα της γειτονικής περιοχής Βερμπόβε
"Η γκρίζα ζώνη Ρομπότινε - Βερμπόβε θα γίνει μαζικός τάφος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας", έγραψε στο Telegram ο διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στην περιφέρεια της Ζαπορίζια Γεβγκένι Μπαλίτσκι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης