Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς τα ρωσικά Su -30 «γάζωσαν» έξι ταχύπλοα και σκότωσαν 50 Ουκρανούς κομάντο στη Μαύρη Θάλασσα - Άθικτο το Φιδονήσι

Πώς τα ρωσικά Su -30 «γάζωσαν» έξι ταχύπλοα και σκότωσαν 50 Ουκρανούς κομάντο στη Μαύρη Θάλασσα   - Άθικτο το Φιδονήσι
Η Μόσχα άφησε το νησί χωρίς ρωσική παρουσία αλλά συνέχισε να το υπερασπίζεται εξ αποστάσεως με αεροσκάφη και πυραύλους
Σχετικά Άρθρα
Μέσα σε μια μέρα, ρωσικά αεροσκάφη και η αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας κατέστρεψαν έξι ουκρανικά ταχύπλοα που μετέφεραν κομάντο, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 εξ αυτών, σε κάτι που φαινόταν σαν προσπάθεια του Κιέβου να ανακτηθεί το Φιδονήσι (Zmeiny), σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκκένωση της Ρωσίας σε ένδειξη «καλής θέλησης».
Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες αναλύσεις των EurAsian Times ότι η ρωσική αποχώρηση από το νησί δεν ήταν μια υποχώρηση αλλά ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα άφησε το νησί χωρίς ρωσική παρουσία αλλά συνέχισε να το υπερασπίζεται εξ αποστάσεως με αεροσκάφη και πυραύλους.
Αυτό έρχεται μετά την απόπειρα της 21ης Αυγούστου από άλλο ταχύπλοο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) που πραγματοποιούσε αναγνώριση κοντά σε ρωσική εξέδρα πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-30SM και ένα αεροσκάφος MiG-29 «στρίμωξαν» τα σκάφη με τα πυροβόλα όπλα τους.
Το Ρωσικό θπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα σκάφη καταστράφηκαν και δημοσίευσε ένα βίντεο από το Heads-Up Display (HUD) από το Su-30SM που δείχνει το πυροβόλο GSh-301 των 30 mm να πυροβολεί το ταχύπλοο.
Πέρυσι, οι Ουκρανοί επιχείρησαν τρεις φορές να καταλάβουν το Φιδονήσι.
Στις 8 Μαΐου 2022, στις 21 Ιουνίου και τελικά στις 30 Ιουνίου, έχοντας σοβαρές απώλειες στις δύο πρώτες.
Μετά το τελευταίο χτύπημα, η Ρωσία αποσύρθηκε «σε μια χειρονομία καλής θέλησης».
Στη συνέχεια, μια άλλη σύγκρουση μεταξύ των δύο δυνάμεων και δηλώσεις από Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι αυτό ήταν ένα τέχνασμα της Μόσχας για να ελέγξει απλώς το νησί χωρίς να το κρατήσει φυσικά.

Τρία χτυπήματα σε μία μέρα

Στις 30 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστές τις προσπάθειες των Ουκρανών (AFU) και τις ισάριθμες απαντήσεις των Ρώσων.
Η πρώτη ενημέρωση στις 10:52 π.μ. ανέφερε ότι «το αεροσκάφος της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα στρατιωτικά σκάφη με ομάδες των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων με συνολικό αριθμό 50 ατόμων στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας».
Στις 2:37 μ.μ., δημοσίευσε ένα άλλο δελτίο τύπου: «Ανατολικά του νησιού Zmeiny (Φιδονήσι), στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, το πλήρωμα ενός αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας Su-30 κατέστρεψε ένα ταχύπλοο στρατιωτικό σκάφος AFU με το πλήρωμά του».
Ο αριθμός των Ουκρανών που σκοτώθηκαν δεν προσδιορίστηκε σε αυτήν την ενημέρωση.
Η τελευταία ενημέρωση ήταν στις 5:55 μ.μ., στην ακριβή τοποθεσία (ανατολικά του νησιού Zmeiny), ένα αεροσκάφος Su- 30 κατέστρεψε ένα άλλο σκάφος AFU με το πλήρωμά του».
Και οι δύο αναφορές δεν αναφέρουν θύματα της Ουκρανίας, εκτός από τον τύπου του μαχητικού αεροσκάφους που έπληξε τα ουκρανικά σκάφη. Γιατί η Ουκρανία έχει εμμονή με τη Μαύρη Θάλασσα;

Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβουν το νησί θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την επιθυμία της να διασπάσει τις δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, που αποκρούουν τις επιθέσεις των ουκρανικών drones.
Σύμφωνα με τους Eurasian Times μία επιτυχής απόβαση στρατευμάτων στο Φιδονήσι θα πυροδοτούσε μία ρωσική αντίδραση ανακατάληψης, που θα αποσπούσε δυνάμεις από άλλα θαλάσσια «καυτά σημεία».
Οι Ουκρανοί θέλουν να διαπιστώσουν, εάν το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να διεξάγει ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές τακτικές επιχειρήσεις - να ανακαταλάβει ένα μικρό νησί και να καταστρέψει σμήνη drones – kamikaze.
Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι Ουκρανοί σχεδίαζαν επίθεση με θαλάσσιο drone αμέσως μετά την απόβαση στρατευμάτων στο νησί, με τους χειριστές των μη επανδρωμένων σκαφών και τα στρατεύματα των ειδικών επιχειρήσεων να συντονίζουν τις επιθέσεις τους.
Ο σχεδιασμός ξαφνικών επιθέσεων των Ουκρανών σε διαφορετικούς χρόνους, χωρίς συγκεκριμένα μοτίβα, κρατά τις ρωσικές δυνάμεις σε εγρήγορση.
Δεύτερον, τα αρχικά χτυπήματα σε ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν επίσης σκοπό να μελετήσουν τις τακτικές και τον χρόνο αντίδρασης της Ρωσίας και να πραγματοποιήσουν τεχνικές βελτιώσεις στα ίδια τα θαλάσσια drones βελτιώνοντας παράλληλα τις τακτικές τους.
Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην Ουκρανία που εισάγει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τύπους πλοίων drone με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, ορισμένα έχουν κατασκευαστεί με δυτική βοήθεια και εξαρτήματα, απλώς συναρμολογημένα εντός της Ουκρανίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης