Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Roubini: Η οικονομία θα εκπλήξει δυσάρεστα το β’ εξάμηνο του 2023, έρχεται πτώση 10% στα χρηματιστήρια

Προειδοποίηση Roubini: Η οικονομία θα εκπλήξει δυσάρεστα το β’ εξάμηνο του 2023, έρχεται πτώση 10% στα χρηματιστήρια
Οι μετοχές παγκοσμίως θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και 10% το δεύτερο εξάμηνο εάν η οικονομία εκπλήξει αρνητικά...
Σχετικά Άρθρα
Υποχώρηση ως 10% «βλέπει» για τα χρηματιστήρια παγκοσμίως ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Ο λόγος; Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η οικονομική δραστηριότητα μάλλον θα μας εκπλήξει δυσάρεστα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Όπως επισημαίνει, μια παγκόσμια ύφεση θα σηματοδοτούσε απότομη πτώση για τις αγορές, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη το πρώτο εξάμηνο του έτους εν μέσω ελπίδων ότι τα επιτόκια θα έχουν φτάσει στα μέγιστα επίπεδά τους, οπότε η παγκόσμια οικονομία θα διατηρηθεί σε επίπεδα καλύτερα από το αναμενόμενο.
Eιδικότερα, «μια διόρθωση της τάξης του 10% δεν είναι εντελώς απίθανη εάν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να αποδυναμώνεται» και ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Roubini στο περιθώριο του φόρουμ της λέσχης Ambrosetti στην Ιταλία.
Με τον MSCI All-Country World Index να ενισχύεται κατά 13% φέτος, ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «εάν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί, εάν εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα για μια ανώμαλη προσγείωση, πιθανότατα το τρέχον ράλι στις αγορές να είναι μια υπερβολή - και ίσως αυτό να οδηγήσει σε ισχυρή διόρθωση το β’ εξάμηνο του έτους».
Πάντως, όπως επισημαίνει, «σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες, οπότε υπήρχε σοβαρός κίνδυνος μιας πραγματικής απότομης προσγείωσης για την παγκόσμια οικονομία, αυτοί οι κίνδυνοι είναι μειωμένοι αυτή τη στιγμή.
Αυτά είναι τα καλά νέα», είπε. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια ανοιχτή συζήτηση για το αν η παγκόσμια οικονομία θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση ή μια ανώμαλη προσγείωση».

Τι ανέφερε πέρυσι τέτοια εποχή...

Πάντως, ο Roubini τέτοια εποχή το 2022 έκανε λόγο για πτώση ως και 40%... 
Σε μια «πραγματικά σκληρή προσγείωση», την οποία o ίδιος ανέμενε, «ο S&P 500 μπορεί να πέσει 40%» είχε ανέφερε.
Όπως ισχυριζόταν… «Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξάνεται, οπότε «πολλά ιδρύματα ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, εταιρείες, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι πρόκειται να πεθάνουν».
Ο Roubini, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους θα αποτελέσουν βαρίδι για τις αγορές μετοχές, είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού στο 2% χωρίς «σκληρή προσγείωση» της οικονομίας θα αποδειχτεί «αδύνατη αποστολή» για την Fed.
Ως αποτέλεσμα, ο Roubini «έβλεπε» στασιμοπληθωρισμό όπως το κύμα στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και τεράστιες πιέσεις από το συσσωρευμένο χρέος, όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη», είπε.
άσχημη», είπε.
Ο Roubini αναμένει ότι η ύφεση στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο θα διαρκέσει όλο το 2023, ανάλογα με το πόσο σοβαρά θα είναι τα σοκ της προσφοράς και η οικονομική δυσπραγία.
Η συμβουλή του προς τους επενδυτές;
«Πρέπει να έχετε μειωμένη θέση σε μετοχές και περισσότερα μετρητά».
Αν και τα μετρητά διαβρώνονται από τον πληθωρισμό, η ονομαστική τους αξία τουλάχιστον παραμένει αμετάβλητη, «ενώ οι μετοχές και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να χάσουν 10%, 20%, 30%.
Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, συνιστά να μένουν μακριά από ομόλογα μακράς διάρκειας και να επιλέγουν βραχυπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανού Δημοσίου ή ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού όπως το TIPS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης