Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί προκάλεσαν ρήγμα στην πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων στο Robotyne… αλλά εμπρός η παγίδα και καταστροφή

Οι Ουκρανοί προκάλεσαν ρήγμα στην πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων στο Robotyne… αλλά εμπρός η παγίδα και καταστροφή
Η Ουκρανία σημειώνει μια νίκη μετά από 12 εβδομάδες, προκάλεσε ρήγμα στην πρώτη γραμμή άμυνας των ρώσων 
Την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ο ουκρανικός στρατός αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν διαπεράσει την πρώτη γραμμή της περίφημης κύριας γραμμής άμυνας της Ρωσίας στην περιοχή Zaporizhia, με επίκεντρο το χωριό Robotyne που παραμένει σε γκρίζα ζώνη.
Ωστόσο όπως αναλύει ο αμερικανός στρατιωτικός Daniel Davis, μια προσεκτική αξιολόγηση της τακτικής κατάστασης, αποκαλύπτει ότι η θέση των Ουκρανών παραμένει αδύναμη.

Η Ουκρανία σημειώνει μια νίκη μετά από 12 εβδομάδες, προκάλεσε ρήγμα στην πρώτη γραμμή άμυνας των ρώσων 

Η συγκεκριμένη περιοχή διείσδυσης της πρώτης ζώνης του κύριου αμυντικού συστήματος της Ρωσίας είναι ακριβώς ανατολικά του χωριού Robotyne, το οποίο κατέλαβε πρόσφατα η Ουκρανία, και περίπου τρία χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Verbova.

Πρώτον το πρόβλημα για την Ουκρανία είναι ο χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει στην πρώτη γραμμή και οι πόροι που χρειάστηκαν για να το πετύχει.
Ο Ουκρανικός στρατός ξεκίνησε την επίθεσή της στις 5 Ιουνίου και χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες για να φτάσουν στην πρώτη μεγάλη γραμμή άμυνας ακολουθούν ακόμη δύο μεγάλα επίπεδα άμυνας…

Η Ουκρανία υπέστη σημαντικές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες αυτής της επιχείρησης, ειδικά σε τεθωρακισμένα που παρείχε η Δύση.
Η τελευταία φορά που η Δύση υποσχέθηκε μεγάλο αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ήταν στα τέλη του 2022.
Δεν είναι σαφές πώς η Ουκρανία μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις τρέχουσες απώλειες και να διατηρήσει τη δυναμική για να διατηρήσει την πίεση στις ρωσικές γραμμές.

Δεύτερον, το μονοπάτι που χάραξε η Ουκρανία για να φτάσει στο ρήγμα κοντά στη Verbova καθιστά τον Ουκρανικό στρατό ευάλωτο σε πλευρικές επιθέσεις, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μια μακρά κορυφογραμμή υπερυψωμένου εδάφους με θέα στα δυτικά ύψη πάνω από το Robotyne, καθώς και μια γραμμή στα ανατολικά της Ουκρανίας…

Προς το παρόν, η Ρωσία είναι σε πλεονεκτική θέση, συντηρεί επιθέσεις πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κεντρικό δρόμο από το πίσω μέρος της Ουκρανίας, κάτι που είναι απαραίτητο για τη μεταφορά νέων στρατευμάτων και προμηθειών στο ρήγμα.

Εάν ο Ουκρανικός στρατός επιχειρήσει να συνεχίσει να διεισδύει πέρα από αυτό το ρήγμα στη γραμμή της Ρωσίας, θα κινδυνεύσει να δημιουργήσει τις συνθήκες να εγκλωβιστεί σε καζάνι στο οποίο θα καταστούν ευάλωτες στις ρωσικές επιθέσεις από τρεις πλευρές –ή στη χειρότερη περίπτωση– να κόψουν τους Ουκρανούς…
Μάλλον αυτό είναι το σχέδιο των Ρώσων, αφήνουν τους Ουκρανούς να κινηθούν νοτιότερα του Robotyne και εκεί θα τους χτυπήσουν αφού ελέγχουν όλα τα υψώματα…

Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία εμποδίζει την Ουκρανία να εδραιώσει τον έλεγχό της στο Robotyne λόγω αυτού του ψηλού εδάφους στα δυτικά, αλλά και λόγω μιας σειράς χαρακωμάτων και αμυντικών ισχυρών σημείων στα νότια του χωριού.
Οι Ρώσοι κρατούν επίσης το χωριό Novoprokorivka, περίπου 1.500 μέτρα πιο νότια.
Η Ουκρανία πρέπει να καταλάβει τη Novoprokorivka για να μπορέσει να συνεχίσει την εκμετάλλευση της παραβίασης στην κύρια γραμμή άμυνας.

Εάν η Ουκρανία είναι σε θέση να ασφαλίσει τα πλευρά της και να εξουδετερώσει τις πλευρικές επιθέσεις, ο επόμενος στόχος πέρα από την παραβίαση θα είναι το χωριό Verbova.
Απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από το Robotyne, και η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής μειώσει αυτή την απόσταση στα 3 χιλιόμετρα.
Η Ουκρανία έχει όντως φτάσει στην πρώτη γραμμή, αλλά μέχρι στιγμής μόνο λίγες διμοιρίες πεζικού έχουν διεισδύσει πέρα από τη γραμμή.
Για να ανοίξουν τις πύλες για τις ουσιαστικές δυνάμεις της Ουκρανίας, θα πρέπει να διεισδύσουν πλήρως και στη συνέχεια να επεκτείνουν το ρήγμα στην πρώτη γραμμή άμυηνας.

Η Ουκρανία θα πρέπει να περάσει τις τεθωρακισμένες δυνάμεις πέρα από τη γραμμή των δοντιών του δράκου, στη συνέχεια να διασχίσει τα περίπου 1.000 μέτρα μέχρι την πρώτη μεγάλη γραμμή μιας τάφρου τανκ και στη συνέχεια να νικήσει τα μπροστινά ισχυρά σημεία της άμυνας της Ρωσίας στη Verbova.
Το κενό ανάμεσα στα δόντια του δράκου και την τάφρο της δεξαμενής είναι γεμάτη με εκατοντάδες μέτρα ναρκοπέδια κατά των αρμάτων και κατά προσωπικού.

Οι ρώσοι ξέρουν, ετοιμάζουν παγίδα

Οι Ρώσοι γνωρίζουν τι θα προσπαθήσει να κάνει η Ουκρανία και χρησιμοποιούν πληρώματα πυροβολικού και αντιαρματικών πυραύλων για να χτυπήσουν τους σχηματισμούς των Ουκρανών, περιπλέκοντας κάθε προσπάθεια εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων.
Προτού η Ουκρανία μπορέσει να κάνει μια συντονισμένη ώθηση για να καταλάβει τη Verbova, πρέπει να εξαλείψει τις ρωσικές θέσεις και στις δύο πλευρές ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τα τρία επίπεδα των εμποδίων (δόντια δράκου, τάφρους και ναρκοπέδια).

Η Ουκρανία είχε ένα παρόμοιο πρόβλημα να φτάσει στο Robotyne και στη συνέχεια μέσω του Robotyne, επομένως έχει την ικανότητα και τη γνώση για το πώς να κινηθεί σε αυτές τις δυσκολίες.
Το άγνωστο ζήτημα, ωστόσο, είναι να γνωρίζουν πόσους πόρους έχασαν ενώ προέλασαν στα πρώτα 10 χιλιόμετρα της άμυνας της Ρωσίας.
Αυτή η επίθεση ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και χρειάστηκε το μεγαλύτερο μέρος τριών μηνών και μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων και σχεδόν 50.000 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί για να καταφέρουν αυτά τα κέρδη...

Τι θα συμβεί…

Κατά πάσα πιθανότητα, η Ουκρανία θα περάσει τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχών για να σταθεροποιήσει τα κέρδη της, να επεκτείνει τον έλεγχό της στα δυτικά υψώματα του Robotyne και, αν είναι δυνατόν, να ολοκληρώσει τη κατάληψη του χωριού Verbova.
Η δημιουργία ρήγματος στην ρωσική άμυνα, ωστόσο μπορεί να είναι παγίδα των ρώσων…
Επίσης απομένουν, περίπου 25 χιλιόμετρα πρόσθετων ζωνών ρωσικής άμυνας και ισχυρών σημείων για να φτάσουν οι Ουκρανοί στο Tokmak, και άλλα 75 χιλιόμετρα για να φτάσουν στον στρατηγικό στόχο της Μελιτόπολης.
Μόλις η ουκρανική επίθεση κορυφωθεί έως τέλη Σεπτεμβρίου 2023 είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει τη διαδικασία επέκτασης και βελτίωσης των υπόλοιπων αμυντικών γραμμών νότια της Verbova, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διείσδυσή της όταν η Ουκρανία αποκτήσει νέα επιθετική ικανότητα, πιθανώς μέχρι την άνοιξη του 2024.

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_September_42023_1.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης