Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη παραδοχή Αμερικανού Bolton - Ξεγύμνωσε ΗΠΑ και Ευρώπη ο Putin στην Ουκρανία, παραμονεύει η Κίνα

Απίστευτη παραδοχή Αμερικανού Bolton - Ξεγύμνωσε ΗΠΑ και Ευρώπη ο Putin στην Ουκρανία, παραμονεύει η Κίνα
Η Κίνα αναμφίβολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την αποφασιστικότητα να το πράξουν στην Ανατολική Ασία και θα αναπροσαρμόσουν τη σκέψη τους αναλόγως
Το Κογκρέσο επιστρέφει στην Ουάσιγκτον και η εκστρατεία για τις αμερικανικές εκλογές του 2024 έχει ξεκινήσει για τα καλά.
Για τους Ρεπουμπλικάνους που δίνουν έμφαση στη φιλοσοφία και την πολιτική σε σχέση με την performance των Δημοκρατικών, κανένα ζήτημα δεν είναι πιο δυσοίωνο από την αντίθεση σε ορισμένους κομματικούς κύκλους να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει την επιθετικότητα της Ρωσίας.
Τους επόμενους μήνες, οι στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για τη βοήθεια της Ουκρανίας, θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη μελλοντική κατεύθυνση του κόμματος, προμηνύει ο John Bolton ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, επί εποχής Trump και πολέμιος της Ρωσίας και του Putin.

Βασικές στρατηγικές πραγματικότητες

Σύμφωνα με τον Bolton, η παρεμπόδιση της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ενθαρρυμένος από την αξιολύπητη απάντηση του Barack Obama στην επίθεση της Μόσχας το 2014 και από την εσκεμμένη αδυναμία του Donald Trump να δει την Ουκρανία εκτός από το δικό του συμφέρον, ο Vladimir Putin επιδιώκει να αντιστρέψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και να δημιουργήσει μια νέα ρωσική αυτοκρατορία.
Εάν καταφέρει να αναιρέσει την ευεργετική και απελευθερωτική αποσύνθεση της ΕΣΣΔ, το Κρεμλίνο θα έθετε ξανά σε κίνδυνο όλες τις γύρω περιοχές και θα ωθούσε την Κίνα και άλλους να επωφεληθούν αλλού από την αντιληπτή αδυναμία των ΗΠΑ και την έλλειψη αποφασιστικότητας.
Ο Boris Yeltsin, ο πρώτος και μοναδικός ελεύθερα και δίκαια εκλεγμένος ηγέτης της Ρωσίας, συμφώνησε να τερματίσει την ΕΣΣΔ στη Μπελοβέζα, αφού το ουκρανικό δημοψήφισμα του 1991 αποκάλυψε πλειοψηφίες για ανεξαρτησία σε κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Η τρέχουσα προσπάθεια της Μόσχας να εξαλείψει ή να υπονομεύσει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου θέτει προφανώς σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ απειλώντας την αρχή του ακρογωνιαίου λίθου μετά το 1945 ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας.
Αυτή, σε δύο παραγράφους, είναι η βασική στρατηγική περίπτωση για τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στο Κίεβο.
Οι αντίπαλοι της βοήθειας του Κογκρέσου δεν έχουν υποστηρίξει σοβαρά ή συστηματικά το αντίθετο.
Αντίθετα, έχουν προσφέρει λογικές αντίθετες της στρατηγικής σκέψης.

Τα επιχειρήματα

Η πιο συχνή καταγγελία είναι ότι ο πρόεδρος Joe Biden ανησυχεί περισσότερο για την υπεράσπιση των συνόρων της Ουκρανίας παρά για τα σύνορα με το Μεξικό της Αμερικής.
Ενώ αυτή η καταγγελία έχει πολιτική απήχηση σε πολλούς Ρεπουμπλικάνους, είναι το ίδιο το παράδειγμα μιας μη συνέχειας, που συνδέει δύο ζητήματα που δεν έχουν καμία λογική σχέση, τονίζει ο Bolton.
Αν υποθέσουμε (σωστά) ότι η πολιτική παράνομης μετανάστευσης του Biden είναι εσφαλμένη, η αποτυχία στα σύνορα του Μεξικού δεν δικαιολογεί σχεδόν την αποτυχία να αμφισβητηθεί η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Το ίδιο ισχύει και για την πλάνη ότι οι πόροι που διατίθενται στην Ουκρανία μας αποσπούν την προσοχή από άλλες παγκόσμιες προτεραιότητες.
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Ουκρανία, αλλά οι σπάταλες εγχώριες δαπάνες που υπερκαλύπτουν τόσο τις δαπάνες για τη βοήθεια της Ουκρανίας όσο και τις στρατιωτικές δαπάνες γενικά.
Η επόμενη πιο δημοφιλής είναι η κριτική ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να «γράφει λευκές επιταγές για την Ουκρανία».
Η επιμελής έρευνα δεν αποκαλύπτει ούτε ένα μέλος του Κογκρέσου που να έχει δώσει απεριόριστη υποστήριξη «άνευ ελέγχου».
Είναι αλήθεια ότι ο Biden αποθαρρύνθηκε αδικαιολόγητα από τον φόβο της ρωσικής κλιμάκωσης.
Έχει δώσει εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια με ασυνάρτητο τρόπο, μειώνοντας έτσι την ικανότητα της Ουκρανίας να ενεργεί πιο στρατηγικά για την εκδίωξη των Ρώσων.
Αλλά η ανικανότητα της διοίκησης δεν αλλάζει τα θεμελιώδη αμερικανικά συμφέροντα.
Ούτε κανείς αντιτάχθηκε στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το Πεντάγωνο και η USAID διανέμουν τη βοήθεια ή για το πώς τη χρησιμοποιεί η Ουκρανία.
Η διαφθορά στα κυβερνητικά προγράμματα είναι ενδημική σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις ΗΠΑ, αλλά το να είσαι «σοκαρισμένος» από την ανακάλυψη της διαφθοράς στην Ουκρανία δεν δικαιολογεί μια κακή στρατηγική.
Αντίθετα, είναι απολύτως προς το συμφέρον της Αμερικής η βοήθειά της να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών της.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η κριτική ότι η θέση της Κίνας ως ο κατεξοχήν αντίπαλος των ΗΠΑ αυτόν τον αιώνα σημαίνει ότι πρέπει ουσιαστικά να εγκαταλείψουν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον αλλού.
Είτε στην Ευρώπη, είτε στη Μέση Ανατολή ή πέρα από αυτήν, λένε, σημαντικές στρατιωτικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ εκτρέπουν τους διαθέσιμους πόρους που είναι απαραίτητοι για την υπεράσπιση της Ταϊβάν και άλλων συμμάχων και συμφερόντων στον Ινδο-Ειρηνικό.
Αυτό είναι ανοησία, κατά τον Bolton.

Η εμπλοκή της Κίνας

Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη της Ουκρανίας ενισχύει αντί να μειώνει την πολιτικοστρατιωτική ικανότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους αλλού.
Πράγματι, η αποτυχία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας ενθαρρύνει μόνο άλλους Αμερικανούς αντιπάλους να ενεργήσουν πολεμικά στις περιοχές τους.
Οι ΗΠΑ απέτυχαν σε πολλαπλές προεδρίες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο να ανταποκριθούν στο πρότυπο «ειρήνη μέσω δύναμης» του Ronald Reagan, αφιερώνοντας επαρκείς πόρους σε στόχους άμυνας, πληροφοριών και εξωτερικών υποθέσεων.
Ωστόσο, η άμεση διόρθωση αυτής της αποτυχίας δύσκολα απαιτεί από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν με την Ουκρανία.
Λείπει από την ανάλυση των κριτικών η κρίσιμη παραδοχή ότι η Κίνα εξετάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία πιο προσεκτικά από πολλές χώρες στην ίδια την Ευρώπη.
Ούτε απλώς παρακολουθούν.
Ο νέος και αναπτυσσόμενος σινο-ρωσικός άξονας, με κέντρο διοίκησης το Πεκίνο, έχει ήδη εμπλακεί ουσιαστικά στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ αγνοούν αυτή την ευθυγράμμιση με κίνδυνο.
Οι σημαντικά αυξημένες αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κίνα, το καμουφλάζ που παρέχει στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές της Ρωσίας και η προμήθεια εξοπλισμού διπλής χρήσης και άλλων βασικών πόρων που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας καθιστούν τη Μόσχα και το Πεκίνο πλήρεις εταίρους.
Η Ουκρανία δεν πολεμά μόνο τη Ρωσία.

Τι βλέπει η Κίνα

Επιπλέον, οι στρατηγοί του Πεκίνου επιδιώκουν να αξιολογήσουν εάν η Ουάσιγκτον έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ευρώπη.
Εάν όχι, η Κίνα αναμφίβολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την αποφασιστικότητα να το πράξουν στην Ανατολική Ασία και θα αναπροσαρμόσουν τη σκέψη τους αναλόγως, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι σύμμαχοι της Αμερικής στον Ινδο-Ειρηνικό δεν έχουν αμφιβολίες για το τι διακυβεύεται για αυτούς στον πόλεμο της Ουκρανίας, γι' αυτό ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας παρευρέθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Πώς μπορούμε να μας διαφεύγει αυτό που βλέπουν τόσο καθαρά;, αναρωτιέται ο Bolton.
Φυσικά, οι επικριτές σημειώνουν ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν αναλαμβάνουν το βάρος τους, μια κριτική που συμμερίζονται πλήρως οι υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Ωστόσο, το να λέμε σωστά ότι πολλοί Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να το κάνουν.
Η Ουάσιγκτον έχει κάνει πολύ καιρό τα στραβά μάτια στις ευρωπαϊκές αμυντικές ανεπάρκειες, αλλά δύσκολα μπορούμε να υποτάξουμε —πράγματι, να θέσουμε σε κίνδυνο— τη δική μας εθνική ασφάλεια, ενώ η Γερμανία και οι άλλοι συνεννοούνται.
Η κριτική της ευρωπαϊκής υποχρηματοδότησης είναι ακριβής, αλλά δεν αρκεί για τον καθορισμό της σωστής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Στοιχειώνει όλα τα επιχειρήματα των αντιπάλων η σιωπηρή τους υπόθεση ότι η Ουκρανία είναι πολύ απόμακρη για να έχει σημασία, ότι είναι «ένας καυγάς σε μια μακρινή χώρα μεταξύ ανθρώπων για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτα».
Το φάντασμα του Νέβιλ Τσάμπερλεν δεν ηρεμεί στο σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και είναι ξεκάθαρα η ώρα να τον αντιμετωπίσουμε, καταλήγει ο Bolton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης