Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξαλλος ο Zelensky: Η Ρωσία σταματά την αντεπίθεση της Ουκρανίας, λόγω αεροπορικής υπεροχής - Φταίει η Δύση

Έξαλλος ο Zelensky: Η Ρωσία σταματά την αντεπίθεση της Ουκρανίας, λόγω αεροπορικής υπεροχής - Φταίει η Δύση
«Αφού δεν έχουμε αεροπορικές δυνάμεις και η Ρωσία έχει, μας εμποδίζουν από αέρος, σταματούν την αντεπίθεσή μας», τόνισε ο Zelensky από το Κίεβο επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δύση
Σχετικά Άρθρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Ρωσία, με την αεροπορική της υπεροχή, σταματά την ουκρανική αντεπίθεση, με τον Volodymyr Zelensky να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιβράδυνση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
«Αφού δεν έχουμε αεροπορικές δυνάμεις και η Ρωσία έχει, μας εμποδίζουν από αέρος. Σταματούν την αντεπίθεσή μας», τόνισε ο Zelensky από το Κίεβο, καταδικάζοντας «διεργασίες που γίνονται πιο περίπλοκες και πιο αργές, αναφορικά με τις κυρώσεις ή την προμήθεια όπλων» από τη Δύση.
«Ο πόλεμος επιβραδύνεται, αναγνωρίζουμε αυτό το γεγονός», είπε.
«Όταν οι εταίροι μας λένε "ποιο είναι το επόμενο βήμα στην αντεπίθεση; η απάντησή μου είναι ότι σήμερα, τα βήματά μας είναι πιθανώς ταχύτερα από τα νέα πακέτα κυρώσεων" που στοχεύουν τη Ρωσία, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το Κίεβο διαμαρτύρεται τακτικά για τον αργό ρυθμό επιβολής μέτρων αντιποίνων που αποσκοπούν στην επιβράδυνση της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης.

Ευθύνες στη Δύση για την ήττα

Ο Zelensky τόνισε για άλλη μια φορά ότι αν η Δύση είχε παραδώσει πιο γρήγορα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία καθιστούν εφικτά πλήγματα κατά ρωσικών θέσεων άμυνας, στα μετόπισθεν και της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ο ουκρανικός στρατός θα προχωρούσε επίσης πιο γρήγορα.
«Ένα συγκεκριμένο όπλο έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο.
Όσο πιο ισχυρό και μακράς εμβέλειας είναι, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει η αντεπίθεση», τόνισε.
Οι Δυτικοί παραδίδουν στην Ουκρανία με το σταγονόμετρο πυρομαχικά αυτού του τύπου, υπό τον φόβο ότι το Κίεβο θα τα χρησιμοποιήσει, παρά τις δεσμεύσεις του, για να βομβαρδίσει ρωσικά εδάφη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου.
Επίσης η Ουκρανία διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ η χώρα διαθέτει έναν μικρό και γερασμένο στόλο αεροσκαφών που χρονολογείται από τη σοβιετική περίοδο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Μετά από μήνες αναβλητικότητας, αρκετές δεκάδες από αυτά τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν στο πεδίο μάχης, με δεδομένο ιδιαίτερα τον χρόνο εκπαίδευσης των πιλότων.

Όταν ο Stoltenberg αγνόησε τον Zelensky

Οι συζητήσεις για μία πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ φαίνονται να απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει.
Τώρα, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι το Κίεβο είναι κοντά στο να αποκτήσει την πολυαναμενόμενη ένταξή του, κάτι που προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αγνοήθηκε παντελώς κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7/9 ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τόνισε ότι η στρατιωτική συμμαχία «μοιράζεται τις ίδιες αξίες και τις ίδιες προκλήσεις» με την Ουκρανία, σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόοδο προς την ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία.
Υπενθυμίζοντας τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, ο Stoltenberg δήλωσε ότι, παρά το γεγονός πως δεν έδωσε έναν ακριβή «οδικό χάρτη» στην πορεία προς την ένταξη, υποσχέθηκε στο Κίεβο ότι κάποια βήματα θα προχωρήσουν στη διαδικασία.

Μία τεράστια μπλόφα

Τα βήματα που καθορίστηκαν είναι η αύξηση της στρατιωτικής διαλειτουργικότητας, η δημιουργία ενός επίσημου συμβουλίου εκπροσώπησης για την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και η απλοποίηση της διαδικασίας, με τη δυνατότητα παράκαμψης ορισμένων γραφειοκρατικών απαιτήσεων που πρέπει να εκπληρωθούν από άλλους υποψηφίους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά τα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, ο Stoltenberg πιστεύει ότι το Κίεβο είναι πιο κοντά στην ένταξη τώρα από ποτέ.
«Επαναλάβαμε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά στη συνέχεια προσθέσαμε τρία στοιχεία που την φέρνουν πιο κοντά στην ένταξη (…)
Και αυτά τα τρία πράγματα, η διαλειτουργικότητα, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και η άρση της απαίτησης για Σχέδιο Δράσης Μέλους αποδεικνύει ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ από τώρα», σημείωσε.
Ωστόσο πάλι ο Stoltenberg δεν έδωσε κανένα «οδικό χάρτη» για το Κίεβο στην τελευταία του ομιλία.
Είπε μόνο ότι η εκπλήρωση των τριών υποσχέσεων φέρνει την ένταξη «πιο κοντά» τώρα από ό,τι ήταν πριν, αλλά δεν δήλωσε τι θα συμβεί στη συνέχεια σε αυτή τη διαδικασία.
Δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση για νέες συζητήσεις για την ένταξη, με την ομιλία να περιορίζεται στο να πει απλώς ότι είναι «κοντά», χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα.
Στην πράξη, τα λεγόμενα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Stoltenberg μπλοφάρει με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Τι θέλει να αποφύγει το ΝΑΤΟ

Μέχρι σήμερα, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διαδικασία και το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να προωθήσει αυτήν την ατζέντα.
Ωστόσο, για να διατηρήσει θετική τη δημόσια εικόνα της συμμαχίας και να αποφύγει την κριτική από το Κίεβο και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ο Stoltenberg συνεχώς υπενθυμίζει τη δέσμευση για ένταξη και προσπαθεί να δώσει νέα «ελπίδα» στο κράτος – δορυφόρο.
Ο στόχος είναι να κάνει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της, καθώς και τη δυτική κοινή γνώμη, να πιστέψουν ότι η ένταξη θα γίνει πραγματικά, ακόμα κι αν όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι «παγώνει».
Η άρνηση αποδοχής της Ουκρανίας στη συμμαχία είναι η σωστή στάση που πρέπει να τηρηθεί, καθώς η χώρα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, η είσοδος του καθεστώτος του Κιέβου θα σήμαινε την άμεση έναρξη μιας ανοιχτής παγκόσμιας σύρραξης.
Είναι γνωστό ότι το Κίεβο πολεμά για το ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης, υπακούοντας στις εντολές των δυτικών ηγετών και εργάζεται ως κράτος - αντιπρόσωπος.
Ωστόσο, η συμμετοχή του νεοναζιστικού καθεστώτος στα πολεμικά σχέδια της συμμαχίας θα παραμείνει ασφαλώς περιορισμένη σε αυτόν τον ρόλο πληρεξουσίου.
Το ΝΑΤΟ θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά δεν θέλει να διακινδυνεύσει να χάσει τα στρατεύματά του σε μια άμεση σύγκρουση χωρίς καμία πιθανότητα νίκης.
Για τη συμμαχία, είναι πιο ενδιαφέρον να διατηρηθεί ένας πόλεμος αντιπροσώπων, προσπαθώντας να «φθείρει» τη Ρωσία μακροπρόθεσμα χωρίς να προκαλέσει τόση άμεση ζημιά στις δυτικές χώρες.

Η απόδειξη της μπλόφας

Η απόδειξη της έλλειψης ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ για έναν άμεσο πόλεμο μπορεί να φανεί στο γεγονός ότι η συμμαχία αγνόησε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ουκρανίας σχετικά με «ρωσικές επιθέσεις» κατά της Πολωνίας και της Ρουμανίας, για παράδειγμα.
Εάν το ΝΑΤΟ ήθελε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, σίγουρα θα υιοθετούσε το ουκρανικό αφήγημα – αλλά αυτό δεν είναι στα σχέδια της Δύσης, τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι δυτικές χώρες γνωρίζουν ότι για να αποτραπεί η διαδικασία της γεωπολιτικής μετάβασης στην πολυπολικότητα θα χρειαστεί να εξουδετερωθούν ταυτόχρονα η Ρωσία και η Κίνα.
Είναι αδύνατο να κερδίσεις έναν πόλεμο και με τις δύο δυνάμεις ταυτόχρονα, επομένως το στοίχημα είναι να διατηρηθούν οι συγκρούσεις αντιπροσώπων με τη Ρωσία και να ξεκινήσει μια αντικινεζική στρατιωτική εκστρατεία στο μέλλον.
Υπό αυτή την έννοια, η παρούσα σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μόνο μέρος της πραγματικής αντιρωσικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχει τίποτα τόσο «ιδιαίτερο» στο Κίεβο για να νομιμοποιήσει τη δυτική παρέμβαση υπέρ του.

Τροφή για τα κανόνια οι Ουκρανοί

Η στρατιωτική βοήθεια που δίνεται από το ΝΑΤΟ δεν υποκινείται από «κοινές αξίες» ή «υπεράσπιση της δημοκρατίας», όπως λέει η προπαγάνδα, τονίζει σε άρθρο του ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Είναι απλώς ένας τρόπος να παραταθεί έμμεσα η σύγκρουση με τη Ρωσία.
Για τη Δύση, οι Ουκρανοί είναι απλώς «τροφή» για τα κανόνια σε αυτό το σενάριο.
Είναι μια συγκλονιστική πραγματικότητα, αλλά η Ουκρανία συμφώνησε να συμμετάσχει σε αυτό το πολεμικό σχέδιο πριν από πολύ καιρό, όταν επέλεξε να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση το 2014.
Έτσι, αν δεν προκύψουν νέοι παράγοντες στο εγγύς μέλλον που δείχνουν κάποια πραγματική πρόοδο για την ένταξη της Ουκρανίας, τα λόγια του Stoltenberg θεωρούνται απλή μπλόφα, καθώς η πρόσβαση του Κιέβου δεν φαίνεται να είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης