Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποφασίζει για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4% η ΕΚΤ - Αγωνία στην αγορά

Αποφασίζει για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4% η ΕΚΤ - Αγωνία στην αγορά
To Bloomberg Economics προβλέπει ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 14/9, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 4%
Σχετικά Άρθρα
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη 14/9, μια απόφαση που θα αποδειχτεί πολύ δύσκολη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Φαίνεται πιθανό ότι η δυναμική της συνάντησης στη Φρανκφούρτη θα καθορίσει εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιλέξουν να προχωρήσουν στη 10η διαδοχική αύξηση στο κόστος δανεισμού Της Ευρωζώνης ή θα επιλέξουν να σταματήσουν, στέλνοντας όμως παράλληλα, ένα μήνυμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Ενώ η απόφαση είναι η πιο δύσκολη από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, οι επενδυτές δεν πιστεύουν στο σενάριο μιας ακόμη αύξησης. 
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα επεσήμανε ότι οι αγορές «ίσως» υποτιμούν την προοπτική μιας νέας αύξησης των επιτοκίων.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι αν ο πληθωρισμός -που παραμένει ακόμα πάνω από το 5%- μπορεί να επιβραδυνθεί οριστικά χωρίς περισσότερη νομισματική σύσφιξη, δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων για αδυναμία της οικονομίας της Ευρωζώνης αλλά και της καθυστέρησης με την οποία εμφανίζεται το αντίκτυπο από τις αυξήσεις επιτοκίων στην οικονομία.
Οι αναλυτές του Bloomberg Economics, από την πλευρά τους προβλέπουν ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 14/9, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 4% κι ότι αυτή θα είναι η τελευταία για τον παρόντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων.
Μια δυσοίωνη προοπτική που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέτασαν τον Ιούλιο είναι η αδύναμη ανάπτυξη και ο επίμονος πληθωρισμός να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, 14/9, είναι πιθανό ότι η Christine Lagarde να θελήσει να στείλει ένα μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό και αυτό ίσως να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για να βεβαιωθεί ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, επισημαίνουν οικονομολόγοι στο Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης