Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διευρύνεται το ράλι στο αέριο, λόγω Αυστραλίας και Νορβηγίας - Στο +9,8% έφτασε η τιμή

Διευρύνεται το ράλι στο αέριο, λόγω Αυστραλίας και Νορβηγίας - Στο +9,8% έφτασε η τιμή
Προς το παρόν, η Ευρώπη είναι σχετικά καλά προστατευμένη από διαταραχές, με τους ευρωπαϊκούς αποθηκευτικούς χώρους να είναι γεμάτοι κατά μέσο όρο 94%
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες σε βασικούς εξαγωγικούς σταθμούς στην Αυστραλία και τη Νορβηγία λόγω των εργασιών συντήρησης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κέρδισαν έως και 9,8% τη Δευτέρα, αφού οι εργαζόμενοι άρχισαν τις κινητοποιήσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, απειλώντας τις επιχειρήσεις που παρείχαν περίπου το 7% του υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το 2022. Η Chevron Corp., που διαχειρίζεται τις πληγείσες εγκαταστάσεις, υπέβαλε αίτηση για εργατικό δυναμικό ρυθμιστική αρχή για να βοηθήσει στην επίλυση της διαφοράς της με τα συνδικάτα.
Επιπλέον, οι εργασίες συντήρησης στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νορβηγίας συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα, ενώ αναμένονται περισσότεροι περιορισμοί χωρητικότητας από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Οι κίνδυνοι του εφοδιασμού έχουν κρατήσει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου σε αναμονή για περισσότερο από ένα μήνα, πυροδοτώντας αστάθεια των τιμών και αναδεικνύοντας την εξάρτηση από τις παγκόσμιες ροές του καυσίμου.
Η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στις βασικές ημερομηνίες αυτής της εβδομάδας. Την Τρίτη, η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας της Αυστραλίας θα εκδικάσει τις υποθέσεις της Chevron. Την Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι πλήρεις απεργιακές κινητοποιήσεις, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Δεδομένης της σημασίας των εγκαταστάσεων για τους αγοραστές της βορειοανατολικής Ασίας, «αναμένουμε ότι η Chevron δέχεται πιέσεις για να επιταχύνει την επίλυση», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αντιπρόεδρος που καλύπτει την ανάλυση φυσικού αερίου και LNG στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy. Περισσότερο από το 68% της δυναμικότητας είναι συμβεβλημένο με αγοραστές στην περιοχή και οι πραγματικές εξαγωγές προς τη βορειοανατολική Ασία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80%, πρόσθεσε.

Νορβηγία

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι νορβηγικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών παραμένουν περιορισμένες εν μέσω συντήρησης σε βασικές εγκαταστάσεις, με μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις εργασίες στο γιγαντιαίο Troll από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Στις ΗΠΑ, οι ροές προς τη μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport μειώθηκαν.
Προς το παρόν, η περιοχή είναι σχετικά καλά προστατευμένη από διαταραχές, με τους ευρωπαϊκούς αποθηκευτικούς χώρους να είναι γεμάτοι κατά μέσο όρο 94%. Η περίμετρος -η οποία περιλαμβάνει τη βορειοδυτική Ευρώπη, την Ιταλία και την Αυστρία- προβλέπεται να τελειώσει το χειμώνα με γεμάτα αποθέματα φυσικού αερίου σε ποσοστό 44%, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Επιπλέον, οι προσδοκίες για έναν θερμό Σεπτέμβριο και έναν ήπιο Οκτώβριο στα βορειοδυτικά σημαίνουν ότι η έναρξη της περιόδου θέρμανσης δεν είναι ακόμη στον ορίζοντα.
«Ο πιθανός αντίκτυπος των απεργιών είναι πιθανότατα το μόνο ανοδικό στοιχείο της βραχυπρόθεσμης αγοράς, δεδομένου ότι έχουμε πλέον εισέλθει στην προ-χειμερινή περίοδο ώρας και άλλοι δείκτες είναι πτωτικοί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία», δήλωσε ο Ramesh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης