Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντολή – σοκ από το αμερικανικό Κογκρέσο – Επενδυτές και τραπεζίτες να προετοιμαστούν για πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Εντολή – σοκ από το αμερικανικό Κογκρέσο – Επενδυτές και τραπεζίτες να προετοιμαστούν για πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα προσομοιώσει μια πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, με τους επενδυτές και τους τραπεζίτες να καλούνται να μετρήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο
Αφού ενίσχυσαν την αντίθεσή τους κατά της Κίνας παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν στο πλαίσιο ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης (FMF) που προορίζεται για κυρίαρχα έθνη, οι ΗΠΑ προσομοιώνουν ένα «παιχνίδι πολέμου στην Ταϊβάν» με οικονομικά και επιχειρηματικά στελέχη στη Νέα Υόρκη για να διερευνήσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με επενδύσεις στην Κίνα.
Τον Αύγουστο του 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε περιορισμούς στις επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, καθώς και κοινοπραξίες, στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, στους κβαντικούς υπολογιστές και στους ημιαγωγούς.
Οι προτεινόμενοι κανόνες έχουν ανοίξει για μια περίοδο 45 ημερών για δημόσιο σχολιασμό.
Θα μετατραπούν σε σχέδια κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.
Το εκτελεστικό διάταγμα ισχύει για επενδύσεις στις πόλεις του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, καθώς και στην ηπειρωτική Κίνα.
Οι περιορισμοί στις επενδύσεις των ΗΠΑ σε βιομηχανίες προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα γίνονται για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια σε μια εποχή αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι ενέργειες των τραπεζιτών

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό επικεφαλής της επιτροπής Mike Gallagher και τον κορυφαίο Δημοκρατικό Raja Krishnamoorthi, θα συγκεντρώσει τα στελέχη τους με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών, νυν και πρώην στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών και συνταξιούχους αξιωματικούς τεσσάρων αστέρων των ΗΠΑ.
Τα ονόματα των συμμετεχόντων κρατήθηκαν κρυφά.
Τον Αύγουστο, η επιτροπή κατηγόρησε την αμερικανική πολυεθνική επενδυτική εταιρεία BlackRock και την US Equity Indexes MSCI ότι «χρηματοδοτούν άθελά τους» ομάδες που αναπτύσσουν όπλα για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο αγώνας πολέμου με κορυφαίες οικονομικές βολές θα εξετάσει τις οικονομικές επιπτώσεις μιας σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν.
Τον Απρίλιο του 2023, οι νομοθέτες διεξήγαγαν ένα πολεμικό παιχνίδι στο Καπιτώλιο που έφερε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ήταν θλιβερά ανεπαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις στην Κίνα και τον οικονομικό πόλεμο με το Πεκίνο, εάν η Κίνα αποφασίσει να επιτεθεί στην Ταϊβάν.
Μετά από συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook και τον επικεφαλής της Disney, Bob Iger, στις αρχές του 2023, ο Gallagher είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι το Χόλιγουντ και η Silicon Valley υποτιμούσαν τις πιθανότητες να καλύψει η Κίνα την απειλή της κατά της Ταϊβάν.
Η δικομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα συναντήσει άλλα οικονομικά στελέχη στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει εξονυχιστικά «πώς οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η επιτροπή θα ακούσει τη μαρτυρία του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Jay Clayton, και του Jim Chanos, του short seller των hedge funds.

Τα οικονομικά της σύγκρουσης για την Ταϊβάν

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2022 υπολόγισε ότι μια σύγκρουση για την Ταϊβάν θα προκαλούσε ετήσια ζημία ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι διαταραχές θα γίνονταν αμέσως αισθητές και θα ήταν δύσκολο να αντιστραφούν. Η εκτίμηση αφορά σενάριο αποκλεισμού όταν η σύγκρουση δεν γίνει κινητική.
Η πιο σημαντική παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα που θα σταματήσει είναι στον τομέα των ημιαγωγών.
Μεγάλοι τομείς που καταναλώνουν τσιπ, όπως τα ηλεκτρονικά, η αυτοκινητοβιομηχανία και η πληροφορική θα πληγούν σκληρά.
Η Ταϊβάν είναι η 16η μεγαλύτερη εμπορική οικονομία στον κόσμο, με σωρευτικές εισαγωγές και εξαγωγές αξίας 922 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Περίπου 565 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο εμπόριο προστιθέμενης αξίας της Ταϊβάν θα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διακοπής λόγω αποκλεισμού.
Μια σύγκρουση για την Ταϊβάν θα διαταράξει επίσης περισσότερα από 270 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου, ακόμη και πριν επιβληθούν οποιεσδήποτε κυρώσεις.
Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι ξένοι επενδυτές είναι πιθανό να απορρίψουν τα κινεζικά χρεόγραφά τους.
Από τον Ιούνιο του 2022, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε χερσαία κινεζικά ομόλογα και μετοχές, και από τον Σεπτέμβριο του 2022, περισσότερα από 775 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιες κινεζικές μετοχές εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τις προσπάθειες αποσύνδεσης ΗΠΑ και Κίνας, το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2022 και ανήλθε στα 690,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ .
Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. δολάρια στα 153,8 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31,8 δισ. δολάρια στα 536,8 δισ. δολάρια.

Τεχνικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Ο τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει οξυνθεί και τον Ιούλιο, το Πεκίνο έκανε την προειδοποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου περιορίζοντας τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών γερμάνιο και γάλλιο, χρήσιμα σε κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά οχήματα, πυρηνική ενέργεια και άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των όπλων.
Τα δύο ορυκτά που έχει η Κίνα είναι σημαντικά για ημιαγωγούς που είναι απαραίτητοι για την εθνική ασφάλεια.
Επιτρέπουν την ανάπτυξη και την τοποθέτηση προηγμένων οπλικών συστημάτων και ελέγχουν τη λειτουργία της υποδομής ζωτικής σημασίας.
Είναι θεμελιώδεις για σχεδόν κάθε στρατιωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων επικοινωνιών και πλοήγησης και πολύπλοκων οπλικών συστημάτων όπως αυτά που αναπτύσσονται στα F-35 Joint Strike Fighter.
Είναι το κλειδί για τις μελλοντικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 5G.
Επιπλέον, η ανάπτυξη προηγμένων αυτόνομων συστημάτων, κυβερνοασφάλειας, διαστήματος και υπερηχητικής και κατευθυνόμενης ενέργειας εξαρτάται επίσης από τεχνολογίες ημιαγωγών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε τέσσερα πεδία το 2021 όπου η κινεζική κυριαρχία μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την εθνική ασφάλεια.
Οι τέσσερις τομείς περιλαμβάνουν – κατασκευή ημιαγωγών και προηγμένες συσκευασίες, μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας, κρίσιμα ορυκτά και υλικά και φαρμακευτικά προϊόντα και ενεργά φαρμακευτικά συστατικά (API).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης