Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θράσος από τους Ουκρανούς: Μηνύουν δυτικές εταιρείες για μη παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού

Θράσος από τους Ουκρανούς: Μηνύουν δυτικές εταιρείες για μη παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει έρθει αντιμέτωπο με μια σειρά από σκάνδαλα προμηθειών, καθώς τα στρατεύματά του συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια σε μια ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει λάβει νομικά μέτρα εναντίον τουλάχιστον δύο δυτικών στρατιωτικών εταιρειών που απέτυχαν να εκπληρώσουν τις συμβάσεις εξοπλισμού ή να προσφέρουν επιστροφή των αμοιβών που κατέβαλε το Κίεβο για να εξασφαλίσει τις συμφωνίες, αποκαλύπτει δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek.
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει έρθει αντιμέτωπο με μια σειρά από σκάνδαλα προμηθειών, καθώς τα στρατεύματά του συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια σε μια ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας. Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά όπλα κατά τη διάρκεια 18 μηνών μάχης.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το 11% όλων των στρατιωτικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ήταν με ξένους προμηθευτές και ότι "μόνο λίγοι από αυτούς είχαν δυσκολίες στην πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους".
Έξι ξένες εταιρείες -δύο από τις οποίες είναι αμερικανικές- "δεν εκπλήρωσαν πλήρως ή μερικώς τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο ορισμένων από τις συμβάσεις τους, αλλά προέβησαν σε μερική παράδοση ή επέστρεψαν πλήρως τα κεφάλαια", ανέφερε το υπουργείο.
Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες "δεν παρέδωσαν τα αγαθά και δεν επέστρεψαν την προκαταβολή", πρόσθεσε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι λαμβάνονται νομικά μέτρα κατά των δύο προμηθευτών.
Το υπουργείο αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταιρείες ή να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις που είχαν συμφωνήσει με την Ουκρανία, επικαλούμενο την προστασία ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών βάσει του στρατιωτικού νόμου.
Η διάδοση τέτοιων πληροφοριών, είπε, "μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στους ξένους προμηθευτές στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, όπως η σύναψη συμφωνιών με κατασκευαστές και άλλους συμμετέχοντες για την αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε χώρες με ουδέτερη στάση όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία".
Αξιωματούχοι του υπουργείου έχουν ήδη αποκαλύψει λεπτομέρειες για έναν προμηθευτή που δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov -ο οποίος έκτοτε παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Rustem Umerov- δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε προβεί σε αρκετές αξιώσεις διαιτησίας κατά της πολωνικής εταιρείας Alfa.
"Υπάρχουν πολλές τέτοιες εταιρείες και, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν όλες να εκπληρώσουν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, ακόμη και οι ισχυροί παίκτες της αγοράς", δήλωσε ο Reznikov, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει ήδη κερδίσει μια άλλη υπόθεση διαιτησίας εναντίον ενός μη κατονομαζόμενου ξένου προμηθευτή. "Υπάρχουν επίσης ουκρανικές εταιρείες που δεν παρέδωσαν τις υποσχεθείσες προμήθειες, καθώς και αμερικανικές".
Στην περίπτωση της Alfa, είπε ο Reznikov, η εταιρεία "μας προσέφερε άλλους τύπους βλημάτων- τώρα μελετάμε αν είναι κατάλληλοι για εμάς. Και στη συνέχεια είτε θα τα παραδώσουμε είτε θα απαιτήσουμε να μας επιστραφεί η προκαταβολή".
Ο Reznikov παραιτήθηκε από τη θέση του νωρίτερα αυτόν τον μήνα κατόπιν αιτήματος του προέδρου Zelensky, τερματίζοντας τις πολύμηνες εικασίες ότι θα αντικατασταθεί στον κομβικό ρόλο. Ο Ρεζνίκοφ ενεπλάκη πέρυσι σε ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που σχετιζόταν με μια διογκωμένη σύμβαση προμήθειας στρατιωτικών σιτηρεσίων, αν και δεν ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης