Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη άσκηση από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου... δίπλα στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη άσκηση από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου... δίπλα στη Ρωσία
Η Ρωσία εν τω μεταξύ κατά καιρούς «απάντησε» σε αυτά τα παιχνίδια διοργανώνοντας μεγάλες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα
Οι επερχόμενες πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ Steadfast Defender, που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024, αναμένεται να είναι οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με τους Financial Times.
Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος, δεδομένου ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση έχουν δείξει σημάδια υποχώρησης, οι FT γράφουν ότι «το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τη μεγαλύτερη κοινή άσκηση διοίκησης από τον Ψυχρό Πόλεμο τον επόμενο χρόνο, συγκεντρώνοντας περισσότερους πάνω από 40.000 στρατιώτες για να διερευνηθεί πώς η συμμαχία θα επιχειρούσε να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον ενός από τα μέλη της».
Όπως και με τις συνεχιζόμενες, μικρότερες πολεμικές ασκήσεις «Βόρειες Ακτές» που εκτελούνται επί του παρόντος από το ΝΑΤΟ στα ύδατα της Βαλτικής, οι ασκήσεις Steadfast Defender 24 θα προσομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο η στρατιωτική συμμαχία θα απαντούσε σε μια υποθετική ρωσική εισβολή.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφέρθηκαν στα FT να είπαν ότι οι προγραμματισμένες ασκήσεις θεωρούνται βασικό μέρος της «απόδειξης στη Μόσχα ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να πολεμήσει».

Οι προετοιμασίες

Το Steadfast Defender έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και είναι πιθανό να θεωρηθεί πρόκληση από τη Μόσχα δεδομένου ότι θα λάβει χώρα σε διάφορες τοποθεσίες στη Γερμανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής - οι τελευταίες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με λεπτομέρειες που αναφέρουν οι FT, η επερχόμενη γιγάντια πολεμική άσκηση:
«Θα ξεκινήσει την άνοιξη του επόμενου έτους και αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ 500 και 700 αποστολές αεροπορικής μάχης, περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 41.000 στρατιώτες».
«Έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει πιθανούς ελιγμούς εναντίον ενός εχθρού με πρότυπο έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας, που ονομάζεται Occasus για τους σκοπούς της άσκησης».
Κρίσιμης σημασίας, η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας - όπου το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τη στρατιωτική του ισχύ με ολοένα και περισσότερες ασκήσεις - είναι πολύ σημαντική για τη Ρωσία καθώς ο στρατηγικός της θύλακας του Καλίνινγκραντ βρίσκεται πάνω της, ανάμεσα σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ, την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Οι περσινές ασκήσεις Defender ήταν οι μεγαλύτερες, αλλά συνεχίζουν να επεκτείνονται χρόνο με το χρόνο.

Ο ρόλος της Βαλτικής

Μια ανάλυση του Politico του Ιουλίου εξήγησε ότι «το ΝΑΤΟ αύξησε σταθερά τον έλεγχό του στη Βαλτική Θάλασσα - μια κρίσιμη θαλάσσια πύλη για τον ρωσικό στόλο που έχει βάσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη και στον βαριά στρατιωτικοποιημένο θύλακα του Καλίνινγκραντ».
Η δημοσίευση σημείωσε επίσης ότι "Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μόνο η Δανία και η Γερμανία στο μακρινό δυτικό άκρο της Βαλτικής ήταν στη συμμαχία.
Η Πολωνία που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999 και οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής το 2004 έθεσαν το μεγαλύτερο μέρος της νότιας ακτής της θάλασσας υπό τον έλεγχο της συμμαχίας ."
Η Ρωσία εν τω μεταξύ κατά καιρούς «απάντησε» σε αυτά τα παιχνίδια διοργανώνοντας μεγάλες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Αλλά επικίνδυνα αυτή τη στιγμή η δυτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, δεδομένου ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας από εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης