Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα θα αντλήσει έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2024 - «Καίγονται» τα λαϊκά ομόλογα

Reuters: Η Ελλάδα θα αντλήσει έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2024 - «Καίγονται» τα λαϊκά ομόλογα
«Το ποσό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, εάν μειώσουμε το (εκκρεμές) ποσό των ομολόγων που κυκλοφορούν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις αγορές χρέους το 2024 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων και θα επιτρέψει στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες γραμματίων του Δημοσίου, ανέφεραν δύο κυβερνητικές πηγές την Τρίτη στο Reuters.
Η χώρα, η οποία πρόσφατα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει τις εκδόσεις ομολόγων μέσω δημοπρασιών έως 500 εκατ. ευρώ , για να προσθέσει ρευστότητα σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων, εάν χρειαστεί.
«Το ποσό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, εάν μειώσουμε το (εκκρεμές) ποσό των ομολόγων που κυκλοφορούν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το ανεξόφλητο ποσό των γραμματίων είναι περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το 2024.
Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους μέχρι στιγμής φέτος.
Το 2022 συγκέντρωσε 8,3 δισ. ευρώ.
Ο οργανισμός χρέους δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια ενός έτους την περασμένη εβδομάδα, δεχόμενος προσφορές από αποταμιευτές για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με απόδοση 3,81% - σχεδόν διπλάσια από το επιτόκιο που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Βέλγιο συγκέντρωσε το ποσό ρεκόρ των 21,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους αποταμιευτές, σε μια έκδοση που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις (λαϊκά ομόλογα).
«Δεν σκοπεύουμε να εκδώσουμε τέτοιο ομόλογο», είπε δεύτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι καταθέτες μπορούν να συμμετέχουν σε δημοπρασίες ομολόγων μονοετούς διάρκειας.
Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για το θέμα.

Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω

Στο μεταξύ, η Ελλάδα αναμένει ότι η οικονομική της ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% φέτος, από 5,9% το 2022, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά 0,6%.
Αναμένεται επίσης να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% το 2024.
«Η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024 θα αρκεί για να καλύψει πλήρως τις πληρωμές επιτοκίων για το έτος» είπε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι από το 2025 και μετά η Ελλάδα αναμένει ότι το ετήσιο πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τις πληρωμές επιτοκίων.
Από το 2020, το χρέος της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 37 ποσοστιαίες μονάδες στο 169% του ΑΕΠ το 2022, ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ φέτος.
Την προηγούμενη εβδομάδα η DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα BBB (low), επικαλούμενη την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας και τη σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού της σχεδίου και του χρέους.
Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική της πιστοληπτική ικανότητα το 2010, όταν βυθίστηκε σε μια σχεδόν δεκαετή κρίση χρέους, κάτι που την υποχρέωσε να εισέλθει σε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, αξίας περίπου 260 δισ. ευρώ.
Η χώρα φέτος σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα 5,3 δισ. ευρώ που οφείλονται το 2024 και το 2025.
Πρόκειται για χρήματα που δόθηκαν από χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
Η Ελλάδα βγήκε από την κρίση χρέους το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.
Οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch επί του παρόντος βαθμολογούν τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα, καταλήγει το Reuters.
δφσασδφασαδφ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης