Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διθύραμβοι Kim σε Putin: Σας στηρίζουμε σε όλα - Η Ρωσία θα νικήσει το Κακό - Νέα εκτόξευση πυραύλων από Β. Κορέα

Διθύραμβοι Kim σε Putin: Σας στηρίζουμε σε όλα - Η Ρωσία θα νικήσει το Κακό - Νέα εκτόξευση πυραύλων από Β. Κορέα
Ρωσία: Η Β. Κορέα ενδιαφέρεται για την πυραυλική τεχνολογία - Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Ρωσίας - Βόρειας Κορέας υποστήριξε ο Kim Jong un - Δύο βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα
(upd 10) Λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσαν οι απευθείας συνομιλίες που είχε στο κοσμοδρόμιο Vostochny στην περιοχή Amur, της ρωσικής Άπω Ανατολής - περίπου 1.500 χιλιόμετρα από το Vladivostok - ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin με τον επικεφαλής της Β. Κορέας, Kim Jong un, τη στιγμή που η Β. Κορέα προχώρησε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 13/9 το πρωί στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων που κατέπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, που ακολούθησε τις διαπραγματεύσεις Putin - Kim και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Κίνας (συνολικά οι συνομιλίες διήρκεσαν πάνω από 5 ώρες), ο Kim εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο ρωσικός στρατός και λαός θα επικρατήσουν του Κακού, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της Β. Κορέας
είπε πως συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο κρατών και υπογράμμισε πως η Β. Κορέα σκοπεύει να κτίσει μακροπρόθεσμες σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ ο Putin χαιρέτισε την ισχυρή φιλία με τη Β. Κορέα.
Ο Putin υποστήριξε πως Ρωσία και Β. Κορέα ενεργούν στο όνομα της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι συζήτησε με τον Kim πέρα από τη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών τους, την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και στην Ευρώπη.

Περιήγηση Kim στο Ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού

Αν και οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις Putin - Kim ολοκληρώθηκαν, η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως η επίσκεψη του Βορειοκορεάτη θα συνεχιστεί στο Vladivostok, όπου θα έχει την ευκαιρία - όπως αναφέρεται - να παρακολουθήσει τις ικανότητες του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού.
Μάλιστα ο Putin υποστήριξε πως ο Kim θα επισκεφθεί και θα δει από κοντά διάφορες αμυντικές και στρατιωτικές δομές στο Komsomolsk on Amur, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη της στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας των δύο κρατών, πάντα με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας.

Σημαντικές και ουσιαστικές συνομιλίες

Σχολιάζοντας τις επαφές Putin - Kim, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για σημαντικές και ουσιαστικές συνομιλίες.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποστήριξε πως ο Kim έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της αεροπορίας και των μεταφορών.
Όπως είπε και ο Putin, οι διαπραγματεύσεις με τον Kim ήταν παραγωγικές, είχαν μια ουσιαστική συνομιλία, κατά την οποία αντάλλαξαν ανοιχτά τις απόψεις τους για την κατάσταση στην περιοχή και για τις διμερείς σχέσεις.

Συνεισφορά στη γεωργία

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία έχει να προσφέρει πολλά στη Βόρεια Κορέα όσον αφορά την ανάπτυξη της γεωργίας, ενώ τόνισε ότι η Μόσχα συνδράμει και με ανθρωπιστική βοήθεια.

Χειραψία 40 δευτερολέπτων

Τον Kim, ο οποίος έφτασε νωρίτερα σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις του κοσμοδρομίου με το τρένο του, υποδέχθηκαν ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ρωσίας, Alexander Kozlov και ο διευθυντής του τμήματος κρατικού πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών, Igor Bogdashev.
Αφού ο Kim πέρασε από την τιμητική φρουρά, μπήκε σε λιμουζίνα και έφτασε στο σημείο όπου τον περίμενε ο Putin, τον οποίο και ευχαρίστησε για την πρόσκληση, παρά το γεγονός όπως είπε, ότι είναι «πολύ απασχολημένος».
«Σας ευχαριστούμε που μας προσκαλέσατε και μας που μας δεχθήκατε θερμά παρά το πολυάσχολο πρόγραμμα σας» είπε ο Kim, τονίζοντας ότι οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία είναι πρώτης προτεραιότητας.
Από την πλευρά του ο Putin αφού είχε χειραψία περίπου 40 δευτερολέπτων με τον Kim, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που θα συναντηθεί ξανά με τον ηγέτη της Β. Κορέας, στον οποίο παρουσίασε και το νέο κοσμοδρόμιο της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση Putin - Kim είχε γίνει τον Απρίλιο του 2019 στο Vladivostok.

Στηρίζουμε τον Putin

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο Kim υποστήριξε ότι η Β. Κορέα στηρίζει όλες τις αποφάσεις του Putin και ότι θα είναι πάντα δίπλα στη Ρωσία στον αγώνα της κατά του ιμπεριαλισμού.
Μάλιστα ο Kim ανέφερε πως η Ρωσία διεξάγει έναν ιερό αγώνα για την προστασία της ασφάλειας της και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα πάνε τις σχέσεις των δύο κρατών σε νέα επίπεδα.

Θα μιλήσουμε για όλα

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα μιλήσει με τον ηγέτη της Β. Κορέα για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλιστικού.
Ερωτηθείς για το εάν θα συνομιλήσουν για θέμα στρατιωτικής – τεχνολογικής συνεργασίας, ο Putin είπε ότι «θα μιλήσουμε σταδιακά για όλα τα θέματα. Υπάρχει χρόνος».
Σε ερώτηση για το εάν η Ρωσία θα συνδράμει τη Β. Κορέα να φτιάξει δορυφόρους, ο Putin απάντησε πως ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο Kim επισκέφθηκε το κοσμοδρόμιο Vostochny.
«Ο ηγέτης της Β. Κορέας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πυραυλική τεχνολογία, και προσπαθούν να αναπτύξουν διαστημική τεχνολογία» είπε ο Putin.
7_41.JPG
Η ατζέντα

Κατόπιν της συνάντησης τους, Putin και Kim είχαν διαπραγματεύσεις και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, οι πολιτιστικές ανταλλαγές ενώ θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή του Ειρηνικού αλλά και για άλλες διεθνείς υποθέσεις.
Η Δύση φοβάται ότι οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για στρατιωτική συνεργασία και για προμήθεια όπλων από τη Β. Κορέα, καθώς και ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για εμπόριο όπλων και αμυντικής τεχνολογίας.

Στρατηγικής σημασίας σχέσεις

Από την πλευρά του ο Kim λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, υποστήριξε ότι η επίσκεψη του στη Ρωσία δείχνει τη στρατηγική σημασία των δεσμών των δύο κρατών.
«Ο Kim Jong un είπε ότι η επίσκεψη του στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια ξεκάθαρη εκδήλωση της στάσης του Εργατικού Κόμματος της Κορέας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας που δίνουν προτεραιότητα στη στρατηγική σημασία των σχέσεων Β. Κορέας – Ρωσίας» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Αν και οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Β. Κορέα να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, οι δύο χώρες αφενός αρνούνται οποιαδήποτε τέτοιου είδους συναλλαγή αφετέρου απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε προειδοποίηση.

Το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών θα μείνει μυστικό

Το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un μπορεί να παραμείνει μυστικό προς το παρόν, δήλωσε ο Alexander Vorontsov, επικεφαλής του Τμήματος Κορέας και Μογγολίας στο Ινστιτούτο Ασιατικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Τα επίσημα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί είναι αρκετά λακωνικά.
Παρουσιάστηκαν σε λακωνική μορφή. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κύριο μέρος των διαπραγματεύσεων έγινε με κλειστό τρόπο.
Όπως είχε ανακοινωθεί τόσο από πριν, τα ευαίσθητα ζητήματα που θα συζητιούνταν δεν προορίζονταν για δημοσιοποίηση.
Νομίζω ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι έτσι συνέβησαν όλα και ότι οι περισσότερες από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν παρέμειναν και θα παραμείνουν μυστικές για την ώρα», είπε.
Ο αναλυτής σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα των συνομιλιών «ήταν ουσιαστικά πλούσιο και μη τυποποιημένο».
Επέστησε την προσοχή στην επίσκεψη του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) στο Διαστημικό λιμάνι Vostochny και πρόσθεσε ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Alexander Lukashenko ήταν ο μοναδικός ξένος ηγέτης που είχε δεχτεί νωρίτερα στη διαστημική εγκατάσταση.
«Αυτές είναι επίσης εύγλωττες ενδείξεις εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ, με στόχο την επέκταση και την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών-τεχνικών και του διαστήματος», τόνισε ο Vorontsov.
Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα, ο εμπειρογνώμονας είπε ότι «ο ηγέτης της ΛΔΚ έφερε μαζί του μια πολύ μεγάλη ομάδα ανώτατων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπροσωπούν το οικονομικό τμήμα της κυβέρνησης».

Εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων

Λίγο πριν τη συνάντηση Putin – Kim, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δυο «βαλλιστικών πυραύλων άγνωστου τύπου».
Σύμφωνα με τη Ν. Κορέα, οι εκτοξεύσεις έγιναν προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας, που είναι γνωστή και Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι κατέπεσαν περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευσή τους, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Όλες οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων είναι στη θεωρία απαγορευμένες δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης