Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στην Αυστρία - Οι μυστικές υπηρεσίες στοχοποιούν το κόμμα «Ελευθερία» λόγω δεσμών με τη Ρωσία, πιθανή η εκλογή το 2024

Σάλος στην Αυστρία - Οι μυστικές υπηρεσίες στοχοποιούν το κόμμα «Ελευθερία» λόγω δεσμών με τη Ρωσία, πιθανή η εκλογή το 2024
Για σχεδόν ένα χρόνο, το κόμμα της Ελευθερίας κατείχε ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις της Αυστρίας, καθιστώντας το πολύ πιθανό να επανέλθει, αν όχι να ηγηθεί, σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2024
Έκρυθμο είναι το πολιτικό κλίμα στην Αυστρία, με τον μακροβιότερο αρχηγό κατασκοπεία να προειδοποιεί για τους κινδύνους του δεξιού κόμματος «Ελευθερία» να επανέλθει στην εξουσία μετά τις εκλογές του επόμενου έτους, δεδομένου ότι δεν έχει διακόψει τους δεσμούς του με τη Ρωσία.
Ο Peter Gridling, ο οποίος ηγήθηκε της αυστριακής υπηρεσίας πληροφοριών BVT μεταξύ 2008 και 2020, είπε στους Financial Times ότι το κόμμα της Ελευθερίας συνέχισε να έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο, ακόμη κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πρόσφατες διαμάχες για τη ρωσική ανάμειξη το ανάγκασαν να είναι πιο διακριτικό.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα υπουργεία.
Όπου κι αν έχουμε το κόμμα της Ελευθερίας στην κυβέρνηση, πρέπει να εξετάσουμε τις προθέσεις και τη δραστηριότητά τους», είπε ο Gridling.
Η ασυνήθιστη δημόσια παρέμβασή του - η πρώτη στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας - έρχεται εν μέσω ενός ολοένα και πιο έκρυθμου πολιτικού κλίματος όπου πολλά χρόνια σκανδάλου έχουν αποδυναμώσει τα κυρίαρχα κόμματα και καθιστώντας πολλούς ψηφοφόρους θυμωμένους και απογοητευμένους με το βιεννέζικο κατεστημένο.

Προβάδισμα της "Ελευθερίας"

Για σχεδόν ένα χρόνο, το κόμμα της Ελευθερίας κατείχε ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις της Αυστρίας, καθιστώντας το πολύ πιθανό να επανέλθει, αν όχι να ηγηθεί, σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2024.
«Ανησυχούσαμε πολύ για τις επαφές του κόμματος της Ελευθερίας με τη Ρωσία», είπε ο Gridling.
«[Ερευνήσαμε πώς] η Ρωσία μπορεί να τους χρηματοδοτήσει, να τους προσφέρει θέσεις εργασίας»... πώς [το κόμμα] θα διέδιδε καθαρή ρωσική προπαγάνδα».
«Δεν έχουν αλλάξει», είπε ο Gridling.
«Έχουν ακόμα επαφή με τη Ρωσία.
Η νοημοσύνη είναι ένα μακρύ παιχνίδι - και οι Ρώσοι έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες».
«Ως πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, εξακολουθώ να τηρώ το απόρρητο.
Δεν μπορώ να πω όλα όσα ξέρω ή να γράψω για όλα όσα ξέρω.
Μπορώ όμως να σας δώσω μια τεκμηριωμένη εκτίμηση για αυτό», συνέχισε.
Ο Gridling εργάστηκε υπό τον υπουργό του κόμματος Ελευθερία για δύο χρόνια μεταξύ 2017 και 2019, όταν ο σημερινός ηγέτης του κόμματος, Herbert Kickl, υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών.
Ήταν η πρώτη και μοναδική περίπτωση που το κόμμα ανέλαβε αυτό το υπουργείο, που είχε ανατεθεί από τον τότε καγκελάριο Sebastian Kurz - ο οποίος τώρα είναι παγιδευμένος σε μια δαιδαλώδη έρευνα για πολιτική διαφθορά.
Το υπουργείο Άμυνας στην κυβέρνηση Kurz κατείχε επίσης στέλεχος του κόμματος Ελευθερία.

Το επίμαχο βιβλίο

Η εμπειρία του Gridling της εποχής είναι το θέμα του βιβλίου του Surprise Attack, που εκδόθηκε στην Αυστρία αυτόν τον μήνα.
«Ήθελαν να αλλάξουν την υπηρεσία πληροφοριών αμέσως», είπε ο Gridling στους FT.
Η υπηρεσία του βρέθηκε αποκομμένη από πολλά ευρωπαϊκά δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών ως αποτέλεσμα της ανάμειξης του κόμματος Ελευθερία, είπε.
«Έπρεπε να αρνηθώ σε ορισμένες στιγμές να δώσω πληροφορίες σε αξιωματούχους του Κόμματος Ελευθερίας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πηγών», είπε ο Gridling, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις συνεχιζόμενες έρευνες που διενεργούσε η υπηρεσία του για ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
Απόρρητο υλικό - από πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένης της MI5 του Ηνωμένου Βασιλείου - ωστόσο έφτασε στα χέρια του κόμματος Freedom.
Η φήμη της Αυστρίας ως παιδικής χαράς για τους Ρώσους κατασκόπους - μια αιτία αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών - είναι άξια, είπε ο Gridling, επικαλούμενος έναν «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μυστικών πρακτόρων στην πόλη.

Εκτεταμμένη η ρωσική επιρροή

Ωστόσο, τόνισε ότι η ρωσική επιρροή στην Αυστρία δεν ήταν απλώς κρυφή.
Η κρατική εταιρεία πετροχημικών της Αυστρίας, OMV, για παράδειγμα, συνεχίζει να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και έχει στείλει δισεκατομμύρια ευρώ στο Κρεμλίνο φέτος.
Επίσης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Karin Kneissl - μια ανεξάρτητη που υποστηρίχθηκε από το κόμμα της Ελευθερίας το 2017 - δήλωσε ότι μετακομίζει για να ζήσει στην Αγία Πετρούπολη, επικαλούμενη μια «σχιζοφρενική» στάση απέναντι στη Ρωσία στην Ευρώπη.
Ο Putin παρευρέθηκε στον γάμο του Kneissl στο Γκάμλιτζ, στη νότια Αυστρία, το 2018.
Ο Kneissl είναι πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, και τακτικός γνώστης του ρωσικού καναλιού RT.
Ο Kickl και άλλοι υπουργοί του κόμματος Ελευθερία αναγκάστηκαν ξαφνικά να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αφού ο ηγέτης του κόμματος Heinz-Christian Strache καταγράφηκε σε βίντεο (σε μια επιχείρηση στην Ίμπιζα — ενορχηστρωμένη από ανεξάρτητους ακτιβιστές) προσπαθώντας να πείσει έναν ψεύτικο Ρώσο ολιγάρχη να αγοράσει τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Αυστρίας και να τη μετατρέψει σε φερέφωνο του κόμματος της Ελευθερίας σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες.

Το πρόβλημα κατασκοπείας της Βιέννης ξεφεύγει από κάθε έλεγχο

Μετά τη βύθιση της δημοτικότητάς του ως αποτέλεσμα του σκανδάλου, το κόμμα απέσυρε σιγά σιγά την υποστήριξη, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα της αντίθεσής του στους περιορισμούς της πανδημίας και της πρόσφατης κριτικής του για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, την οποία κατηγορεί για το αυξανόμενο κόστος της ζωής.
Ο Gridling τόνισε ότι σεβάστηκε οποιαδήποτε δημοκρατική εντολή θα αποκτούσε το κόμμα Ελευθερία στις επερχόμενες εκλογές.
Ωστόσο, προέτρεψε τους μελλοντικούς εταίρους του συνασπισμού να εξετάσουν προσεκτικά τις επιλογές τους και να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία υπηρεσιών όπως το BVT, το οποίο έκτοτε αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε σε DSN.
«Ζούμε σε μια δημοκρατία.
Το κόμμα της Ελευθερίας είναι ένα νόμιμο κόμμα στο αυστριακό πολιτικό κατεστημένο», είπε.
«Αλλά το κίνητρο για μένα». . . είναι να πει: «Μην ξεχνάς. Δείτε τι έκαναν πριν. Θυμηθείτε τι ειπώθηκε. Και αναρωτηθείτε, πόσο μακριά θα φτάσουν για τα κομματικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα της Αυστρίας;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης