Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέουν οι Ουκρανοί και οι ΗΠΑ προκαλούν επικίνδυνα με πυραύλους ATACMS - Ρωσία: Άμεσα και συντριπτικά αντίποινα

Καταρρέουν οι Ουκρανοί και οι ΗΠΑ προκαλούν επικίνδυνα με πυραύλους ATACMS - Ρωσία:  Άμεσα και συντριπτικά αντίποινα
Το γαρ πολύ της ...ήττας γεννά παραφροσύνη και οι Ουκρανοί επιστρατεύουν πλέον γυναίκες, εφήβους και ψυχασθενείς - Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ και Blinken
Σχετικά Άρθρα

(upd 16) Βυθισμένες στην απόγνωση οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν επιθέσεις τρομοκρατικού τύπου χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα σε ρωσικές περιοχές όπως η Σεβαστούπολη, καθώς η πολυθρύλητη αντεπίθεση αποτυγχάνει παταγωδώς και αναμένεται να τελειώσει οριστικά περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Ενδεικτικό της αποτυχίας είναι το γεγονός πως μετά από σχεδόν 3,5 μήνες οι Ουκρανοί κατάφεραν να καταλάβουν μόλις 16 χωριά εκ των οποίων τα 8 θεωρούνται γκρίζα ζώνη όπως το Robotyne….
Τα 16 χωριά προ του πολέμου αριθμούσαν σχεδόν 14.000 κατοίκους και για αυτά τα 16 χωριά οι Ουκρανοί έχασαν 71.500 στρατιώτες και 7.500 οπλικά συστήματα της Δύσης.
Δηλαδή θεωρητικά για να απελευθερώσουν 1 Ουκρανό πολίτη σκοτώθηκαν 5 Ουκρανοί στρατιώτες… αυτό δεν λέγεται αποτυχία αλλά καταστροφή.
Την απόγνωση των Ουκρανών καταδεικνύει και η σχεδόν παρανοϊκή μαζική επιστράτευση που θα περιλαμβάνει παιδιά και κάτω των 18 ετών, γυναίκες αλλά και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.
Εν τω μεταξύ ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε σε ναυπηγείο στη Σεβαστούπολη, με 10 πυραύλους Storm Shadow.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν 24 Ρώσοι πολίτες, εκ των οποίων τέσσερις σε πιο σοβαρή κατάσταση.
Αίσθηση προκαλούν τα λεγόμενα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος αναγνώρισε πως ο εντεινόμενος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με Ρωσία - Κίνα σηματοδοτεί το τέλος μίας ολόκληρης ιστορικής περιόδου.
Φέρνει το τέλος της μεταψυχροπολεμικής παγκόσμιας τάξης,
όπως είπε χαρακτηριστικά.

Blinken: Το τέλος της μεταψυχροπολεμικής παγκόσμιας τάξης

Ο αυξανόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα σηματοδοτεί το τέλος της μεταψυχροπολεμικής παγκόσμιας τάξης, αναγνώρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, μιλώντας στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
«Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι κάτι περισσότερο από μια δοκιμασία της μεταψυχροπολεμικής τάξης.
Είναι το τέλος της», σημείωσε.
«Δεκαετίες σχετικής γεωπολιτικής σταθερότητας έχουν δώσει τη θέση τους σε έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό με εξουσιαστικές, ρεβιζιονιστικές δυνάμεις», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Blinken υποστήριξε ότι η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι «η πιο άμεση, η πιο οξεία απειλή για τη διεθνή τάξη.
Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θέτει τη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση, επειδή όχι μόνο φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη, αλλά έχει όλο και περισσότερο την οικονομική, τη διπλωματική, τη στρατιωτική και την τεχνολογική δύναμη για να το κάνει αυτό», υπογράμμισε.
«Το Πεκίνο και η Μόσχα συνεργάζονται για να κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο για τις απολυταρχίες», υποστήριξε ο Blinken.
Έτσι, είπε ο Blinken, ο κόσμος βιώνει μια κομβική στιγμή: μια εποχή τελειώνει και μια άλλη ξεκινά.
Εκτίμησε ότι η απόφαση που θα ληφθεί τώρα θα διαμορφώσει το μέλλον για δεκαετίες.

Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ

Μία ολέθρια απόφαση έλαβαν οι ΗΠΑ, που φέρνουν πολύ κοντά το ενδεχόμενο μίας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, η οποία θα αποβεί μοιραία για ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για μία τραγική απόφαση, μία πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση που δικαιώνει τον Γάλλο πρώην πρόεδρο Nicolas Sarkozy, ο οποίος προειδοποίησε για το ξέσπασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να στοχεύσει ή όχι σε ρωσικό έδαφος με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, μια απόφαση που φέρνει την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα πιο κοντά σε πόλεμο…άνευ αντιπροσώπων.
Ο Blinken προέβη στο σχόλιο αυτό, αφού το ABC News ανέφερε ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση Biden να οπλίσει σύντομα την Ουκρανία με τα τακτικά πυραυλικά συστήματα του στρατού (ATACMS), τα οποία έχουν βεληνεκές έως και 305 χιλιόμετρα.
Ενώ εμφανιζόταν στην εκπομπή «This Week» του ABC, ο Blinken ρωτήθηκε αν συναινεί στη χρήση των ATACMS από την Ουκρανία για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
«Όσον αφορά στις αποφάσεις στόχευσης, είναι δική τους απόφαση, όχι δική μας», απάντησε απερίσκεπτα ο Blinken.
Όταν ρωτήθηκε για τις αυξανόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία, ο Blinken ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν «ενθαρρύνουν» ούτε «συνεπικουρούν» τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ο Economist ανέφερε πρόσφατα ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία χρησιμοποιούν συχνά πληροφορίες που προέρχονται από τη Δύση.

Ρωσία: Άμεσα και συντριπτικά αντίποινα για ATACMS

Η απάντηση της Ρωσίας στις πιθανές παραδόσεις των αμερικανικών πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία δεν θα αργήσει να έρθει, δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να παράσχει στις μαριονέτες της πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, καθώς και UAV πολλαπλών χρήσεων MQ-1C Grey Eagle και MQ-9 Reaper.
Προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν τα κατάλληλα αντίποινα.
Γνωρίζετε καλά ότι η αποδυναμωμένη δυτική πολεμική μηχανή δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την επιτυχία του ρωσικού στρατού στη ζώνη ειδικής επιχείρησης», είπε στην 1054η σύνοδο ολομέλειας του Φόρουμ του ΟΑΣΕ για τη Συνεργασία για την Ασφάλεια.
Ο Gavrilov σημείωσε επίσης ότι οι «μανιακές προσπάθειες» ορισμένων δυτικών χωρών μελών του ΟΑΣΕ να απομονώσουν τη Ρωσία «είναι μάταιες και θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους».

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις για …Pax Americana στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν ακόμη επιλογές για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τους δικούς τους όρους δήλωσε με απροκάλυπτο κυνισμό ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby.
«Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή», είπε, απαντώντας σε ερώτηση του Ria Novosti σχετικά με τη δυνατότητα επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.
Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός αξιωματούχος απαρίθμησε τις προϋποθέσεις για ειρήνη που ταιριάζουν στην Ουάσιγκτον.
Μεταξύ αυτών, ο Kirby ανέφερε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τον σεβασμό στην κυριαρχία της Ουκρανίας και την επιτυχία της τελευταίας στην ανάκτηση χαμένων εδαφών.
Νωρίτερα την Τετάρτη (13/9/2023), το περιοδικό Foreign Affairs δημοσίευσε ένα άρθρο λέγοντας ότι πολιτικοί κύκλοι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη των αρχών του Κιέβου.

Ουκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη – Ζημιές σε υποβρύχιο και αποβατικό πλοίο υπό επισκευή

Επίθεση με 10 πυραύλους cruise εξαπέλυσε η Ουκρανία κατά της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, όπου και βρίσκεται η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως αναφέρεται, από την επίθεση τυλίχθηκε στις φλόγες ναυπηγείο της Σεβαστούπολης, το Ordzhonikidze όπου επισκευάζονται τα πλοία του ρωσικού στόλου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον δύο πλοία έχουν χτυπηθεί και έχουν υποστεί ζημιές, ενώ γίνεται λόγος και για τουλάχιστον 24 τραυματίες.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως από τους 10 πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί, αναχαίτισαν τους 7 καθώς και ότι αναχαίτισαν τρία θαλάσσια drones.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως από την επίθεση χτυπήθηκε ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο και ένα υποβρύχιο.
sevastopoli.jpg
Πλήγμα με Storm Shadow

Αν και οι Ουκρανοί δεν αποκαλύπτουν τι όπλα χρησιμοποίησαν για την επίθεση, Ρώσοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow.
Όπως επισημαίνουν, για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους επιθέσεις, θα πρέπει να εντοπιστούν και να καταστραφούν οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις στο έδαφος, εκ των προτέρων.
«Το πιο πιθανό είναι ότι τα χτυπήματα αυτά έγιναν με πυραύλους Scalp/Storm Shadow.
crimea.JPG
Αυτό που συνέβη στη Σεβαστούπολη θέτει ως στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή των εχθρικών αεροσκαφών όσο αυτά είναι ακόμα στο έδαφος» υποστήριξε ο Ρώσος πολεμικός αναλυτής Konstantin Sivkov, ενώ ο στρατιωτικός ειδικός Alexey Leonkov είπε ότι για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης θα απαιτούνταν τουλάχιστον 5 αεροσκάφη τύπου Su-24.
«Αν ήταν πύραυλοι Storm Shadow, τότε για την εκτόξευση τους θα χρειάζονταν τουλάχιστον 5 μαχητικά τύπου Su-24, τα οποία υποτίθεται ότι το Κίεβο δεν διαθέτει.
Πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα συντρίμμια» υποστήριξε ο Leonkov.
sebastopoli_2.jpg
fleet.JPG
Η Ρωσική αεροπορία κατέστρεψε τρία ουκρανικά θαλάσσια drones στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τρία ουκρανικά θαλάσσια drones στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 13 Σεπτεμβρίου, η ναυτική αεροπορία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εντόπισε και κατέστρεψε τρία μη επανδρωμένα σκάφη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
Δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό, υπενθυμίζει το Ria Novosti.
Τη νύχτα της 10ης Σεπτεμβρίου, στην περιοχή του νησιού Zmeiny (Φιδονήσι), η ναυτική αεροπορία επιτέθηκε σε τρία ταχύπλοα σκάφη Willard Sea Force με ουκρανικές ομάδες αποβίβασης που κατευθύνονταν προς την ακτή της Κριμαίας.
Τέσσερα ακόμη από τα ίδια σκάφη, που κατευθύνονταν προς το ακρωτήριο Tarkhankut, καταστράφηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, το ουκρανικό απόσπασμα προσπάθησε να αποβιβασθεί στην Κριμαία στις 30 Αυγούστου - τότε ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε επίσης τέσσερα σκάφη με περίπου 50 άτομα.

Κατερρίφθη drone και στην περιφέρεια Tver

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικό drone στην περιοχή Konakovo της περιφέρειας Tver, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.
«Στις 13 Σεπτεμβρίου, το drone καταστράφηκε στο έδαφος του Konakovo στην περιοχή Tver από τις δυνάμεις αεράμυνας της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν θύματα», ανέφεραν οι αρχές της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιχειρούν στο σημείο.
«Ο κυβερνήτης Igor Rudenya διέταξε τις περιφερειακές υπηρεσίες να τους παράσχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου.

Παρανοϊκή επιστράτευση – Οι Ουκρανοί κινητοποιούν παιδιά, γυναίκες και ψυχασθενείς


Οι τρομακτικές απώλειες των Ουκρανών άνω των 71.000 στρατιωτών, τους οδηγούν σε παρανοϊκές κινήσεις όπως η επιστράτευση ατόμων κάτω των 18 ετών, γυναικών και ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Οι Ουκρανοί βουλευτές έχουν ήδη προτείνει τη μείωση της ελάχιστης ηλικίας για στράτευση στα 17 έτη.
Η Ουκρανία θέλει επίσης να απαγορεύσει σε όλους τους εφήβους από 16 έως 18 ετών να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Ο νόμος υποτίθεται ότι είναι απαραίτητος για την προστασία των νέων που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, καθώς οι κοινωνικές υπηρεσίες της ΕΕ συχνά παίρνουν παιδιά από Ουκρανούς πρόσφυγες για διάφορους λόγους.
Στην πραγματικότητα, ο νόμος στοχεύει να αποτρέψει την φυγή πιθανών στρατιωτών σε ξένες χώρες.
Το Κίεβο μείωσε επίσης τα κριτήρια που θα επέτρεπαν στους μαθητές να αποφύγουν την κινητοποίηση.
Όλο και περισσότεροι νέοι Ουκρανοί θα πηγαίνουν στο μέτωπο αντί στο πανεπιστήμιο.
Το κοινοβούλιο η Verkhovna Rada ψήφισε νόμο για την κατάργηση της αναβολής από την κινητοποίηση για Ουκρανούς άνω των 30 ετών που λαμβάνουν δεύτερο ή ανώτερο πτυχίο.
Όχι μόνο η νεολαία, αλλά και τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πλέον ασφαλή.
Η Ουκρανία μειώνει τα κριτήρια που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να αποφύγουν την κινητοποίηση.
Ακόμη και όσοι πάσχουν από AIDS, σχιζοφρένεια και φυματίωση, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορούν να σταλούν στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί επίτροποι έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο, άτομα με αναπηρία εδώ και πολύ καιρό.
Ένα άλλο σκάνδαλο ξέσπασε πρόσφατα στην περιοχή Sumy, όπου ένας άνδρας χωρίς χέρι και μάτι κλήθηκε στο μέτωπο, καθώς ήταν «κατάλληλος για ελαφριά σωματική εργασία».

Sergei Datsyuk (Ουκρανός φιλόσοφος): Δράμα, ο στρατός καταρρέει και στέλνουν παιδιά στο μέτωπο

Τα παιδιά της Ουκρανίας ενδέχεται να πάνε στο μέτωπο λόγω έλλειψης προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ο Ουκρανός φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας Sergei Datsyuk.
«Σας είπα, αν ο πόλεμος είναι μακρύς, όλοι θα πάνε να πολεμήσουν.
Συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, αργά ή γρήγορα.
Γιατί έτσι λειτουργεί η ζωή.
Αν παλέψουμε μέχρι το τέλος, τότε πολεμάμε μέχρι το τέλος.
Και τα παιδιά, επίσης, στο κάποια φάση θα εμπλακούν στον πόλεμο.
Υπάρχουν χώρες που το έχουν κάνει αυτό, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό», είπε ο Sergei Datsyuk.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου η χώρα θα αρχίσει να εγγράφει γυναίκες γιατρούς για στρατιωτική θητεία.
Ωστόσο, διευκρίνισε, δεν θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση.

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ρουμανίας

Έντονη διαμαρτυρία από το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, που πρόκειται να καλέσει τον Ρώσο πρέσβη μετά τον εντοπισμό στη χώρα νέων θραυσμάτων ενός drone, το οποίο το Βουκουρέστι πιστεύει ότι είναι ρωσικό.
«Στο πλαίσιο του εντοπισμού στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 νέων θραυσμάτων ενός drone, το οποίο είναι παρόμοιο με UAV που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός, το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη σταθερή του διαμαρτυρία για την επανειλημμένη παραβίαση του ρουμανικού εναέριου χώρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει και διαβουλεύεται με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τα γεγονότα στα σύνορα μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού περιστατικού», ανέφερε.
«Το υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει επίσης επειγόντως τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι νέα θραύσματα ενός UAV είχαν βρεθεί στην κομητεία Tulcea στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στους οικισμούς Nufarul και Victoria.
Αυτή είναι η τρίτη τέτοια «ανακάλυψη» στη Ρουμανία.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε τις δύο προηγούμενες την περασμένη εβδομάδα, την Τρίτη (5/9) και το Σάββατο (9/9).
Σε εξέλιξη βρίσκεται εξέταση για να διαπιστωθεί πότε και υπό ποιες συνθήκες τα συντρίμμια κατέληξαν στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis πιστεύει ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη.

Η Δύση να ετοιμαστεί για πολυετή πόλεμο στην Ουκρανία – Πιο εχθρική η Ρωσία

Να προετοιμαστεί για έναν πολυετή πόλεμο στην Ουκρανία προειδοποιεί τη Δύση ο επικεφαλής του στρατού της Τσεχίας, Karel Rehka, ο οποίος μάλιστα εκτιμά ότι η στάση της Ρωσίας θα είναι πιο εχθρική, μόλις οι συγκρούσεις τελειώσουν.
Σε δηλώσεις του ο Rehka είπε πως δεν είναι απογοητευμένος από την αργή πρόοδο της ουκρανικής αντεπίθεσης.
«Έτσι είναι μια στρατιωτική επίθεση.
Δεν είναι ταινία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Θέλει χρόνο» υπογράμμισε ο Τσέχος στρατιωτικός.
Αν και η Ουκρανία εξαπέλυσε την επίθεση της στις αρχές Ιουνίου, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να ανακαταλάβει ελάχιστα εδάφη, ενώ μετρά την ίδια στιγμή τεράστιες απώλειες.
«Συνολικά, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, αλλά θα κρατήσει πολύ…
Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο Rehka.

Foreign Affairs: Στο τέλος οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Οι πολιτικοί κύκλοι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη για την Ουκρανία και αυτή η θέση κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, γράφουν οι ειδικοί Liana Fix και Michael Kimmage σε άρθρο τους στο Foreign Affairs.
«Στις ΗΠΑ, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για το πόσα πρέπει να ξοδέψουν οι Αμερικανοί για να στηρίξουν ξένους εταίρους και συμμάχους...
Στην Ευρώπη, η πανδημία του Covid-19 και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα.
Η αισιοδοξία για στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανία έχει αρχίσει να μειώνεται, οδηγώντας σε αυξημένο σκεπτικισμό σχετικά με την περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της καλοκαιρινής αντεπίθεσης των Ουκρανών και η έλλειψη συγκεκριμένων σχεδίων για την επίτευξη της νίκης, αναφέρει το Foreign Affairs, ενθάρρυνε τους σκεπτικιστές για την υποστήριξη.
Σύμφωνα με το Foreign Affairs, αυτό υποβιβάζει την ουκρανική σύγκρουση στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ρωσία: Η αντιρωσική ατζέντα προπέτασμα καπνού για να καλύψει τη διαφθορά Biden

Η αντιρωσική ατζέντα χρησιμοποιείται από την Ουάσιγκτον ως προπέτασμα καπνού για να καλυφθεί η διαφθορά του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova μιλώντας στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ (EEF).
«Υπάρχει μία μάχη για την εξουσία, υπάρχει μια συγκάλυψη τρομερής, κολοσσιαίας, διαφθοράς σε παγκόσμια κλίμακα.
Τορπιλίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοι.
Υπάρχει αντίθεση με τις αρχές και τα διάφορα σκέλη αυτής της κυβέρνησης στην έρευνα αυτών των ίδιων για εγκληματικές πράξεις, τις οποίες ανέφερα.
Αυτό συμβαίνει εκεί», είπε η Zakharova όταν ρωτήθηκε εάν η έρευνα του Κογκρέσου για την πιθανή παραπομπή του Biden θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Η Zakharova σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη ρωσοφοβική ατζέντα για διάφορους σκοπούς.
«Και αυτή η αντιρωσική ατζέντα, η οποία αναπτύχθηκε από τους Δημοκρατικούς υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, ο οποίος για δύο θητείες εξάντλησε την κοινωνία τους με αυτές τις ανοησίες.
Αυτή η αντιρωσική, ρωσοφοβική ατζέντα χρειάζεται για δύο σκοπούς: πρώτον - για να καλύψει τα γεγονότα της αχαλίνωτης διαφθοράς.
Και δεύτερον - να δημιουργήσει ένα είδος μετώπου ομοϊδεατών για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.
Αυτό συμβαίνει εκεί», πρόσθεσε.
«Και τι μορφές θα πάρει, με ποιον, πώς θα πολεμηθεί, τι θα κάνει το Κογκρέσο;
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές (2024), τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για το μικρότερο από τα δύο κακά», συνόψισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Οι Ουκρανικές δυνάμεις είναι ανίκανες να καταλάβουν την Κριμαία, θα καταστραφούν

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανίκανες να καταλάβουν την Κριμαία ή να αποκόψουν τη χερσόνησο από την υπόλοιπη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης McGregor.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κριμαία θα μπορέσει να απομονωθεί.
Εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πλησιάσουν την Κριμαία ή τις ρωσικές ακτές, οι Ρώσοι δεν θα το ανεχτούν, δεν θα συγκρατηθούν.
Ο Putin γνωρίζει ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι τώρα σε τρομερά δύσκολη κατάσταση».
Δεν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την άθλια κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αφού υπέστησαν μεγάλες ζημιές, σημείωσε ο συνταγματάρχης.
«Στρατηγικά, οι Ρώσοι κερδίζουν τώρα: δεν υπέστησαν τις απώλειες που η Δύση προσπαθεί να τους καταλογίσει, αντιθέτως η ουκρανική πλευρά υπέστη καταστροφή.
Αυτό είναι ριψοκίνδυνο και απερίσκεπτο, θα καταστραφούν οι Ουκρανοί», πρόσθεσε ο McGregor.

Scott Ritter (πρώην CIA): Ο Ρωσικός στρατός επιδεικνύει θάρρος, δεν τράπηκαν σε φυγή οι Ρώσοι αλλά οι Ουκρανοί

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταλαβαίνουν πολύ καλά για τι πολεμούν, τόνισε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
Ο πρώην διευθυντής της CIA David Petraeus συνεχίζει να ελπίζει ότι οι Ρώσοι θα αμφιταλαντευτούν, ότι θα τρέξουν, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό θα συμβεί.
Πάρτε, για παράδειγμα, το τανκ Alyosha - είναι ρωσικό τανκ που μπήκε μόνο του στη μάχη απέναντι είχε 8 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων δύο τανκς και έξι οχημάτων μάχης πεζικού, και τα κατέστρεψε όλα».
Ο Scott Ritter συμβούλεψε τον David Petraeus να θαυμάσει το μνημείο «Η Πατρίδα Καλεί!» στο Βόλγκογκραντ για να κατανοήσει καλύτερα τη Ρωσία.
Όπως σημείωσε ο Scott Ritter, «οι Ρώσοι ξέρουν για τι πολεμούν».
Το πλήρωμα του τανκ Alyosha, το οποίο σταμάτησε την ουκρανική ομάδα τεθωρακισμένων στην κατεύθυνση Zaporozhye, κατέστρεψε 8 Ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα στη μάχη.
Μετά την καταστροφή του τελευταίου εχθρικού οχήματος μάχης, το πλήρωμα του τανκ συνέχισε να καλύπτει μονάδες μηχανοκίνητων τυφεκίων που αναπτύσσονται σε σχηματισμούς μάχης για περίπου 40 λεπτά.
Όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά, ο διοικητής του πληρώματος Rasim Baksikov αποφάσισε να πάει να ξαναγεμίσει και ένα άλλο τανκ πήγε στο πεδίο της μάχης. Συνολικά, οι απώλειες του εχθρού στη μάχη, εκτός από τον κατεστραμμένο εξοπλισμό, ανήλθαν σε περισσότερους από 100 στρατιώτες.

Larry Johnson (πρώην CIA): Ο Zelensky παραδέχθηκε ότι το τέλος της Ουκρανίας δεν θα είναι αίσιο...

Η δήλωση του Ουκρανού προέδρου Zelensky επιβεβαιώνει στην πραγματικότητα την αποτυχία της αντεπίθεσης, δήλωσε το πρώην στέλεχος της CIA Larry Johnson.
Ο Zelensky παραδέχτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 σε συνέντευξή του στο CNN ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα είχε αίσιο τέλος.
Είναι εκπληκτικό που παραδέχεται ότι έχασαν.
Θα έπρεπε να ήταν στους τίτλους των εφημερίδων.
Τώρα κατηγορεί τη Δύση τόνισε ο Larry Johnson.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος στρατιωτικός ηγέτης για να καταλάβεις ότι στην αρχή της επιχείρησης, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν καμία αεροπορική υποστήριξη που θα αποτελούσε απειλή για τον ρωσικό στρατό.
Χωρίς την αεροπορία, τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν καταδικασμένα σε αποτυχία.
Πολλοί από εμάς μιλήσαμε για αυτό πριν από τρεις μήνες και τώρα ο Zelensky κάνει μια τέτοια δήλωση.
Ευχαριστώ, καπετάνιε για το προφανές, πρόσθεσε ο Larry Johnson.

Thierry Baudet (FVD Ολλανδίας): «Τρομερά ηλίθιο» - Αποκαλύφθηκε η «μυστική βοήθεια» των ΗΠΑ στη Ρωσία....

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενεργώντας ενάντια στα συμφέροντά τους στην Ουκρανία, βοηθούν τη Ρωσία να οικοδομήσει μια εναλλακτική συμμαχία στον κόσμο τόνισε ο αρχηγός του ολλανδικού κόμματος Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FVD), Thierry Baudet, σε συνέντευξή του στο σερβικό έντυπο Novi Standard.
«Έτσι, η αμερικανική αυτοκρατορία επιταχύνει την κατάρρευση της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο και η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού.
Αυτή η σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης, ούτε προς το συμφέρον των Ουκρανών.
Εξάλλου, χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες πεθαίνουν εκεί κάθε μέρα.
Η κατάσταση βοηθά τη Ρωσία να σχηματίσει μια εναλλακτική ένωση στον κόσμο.
Γενικά, είναι τρομερά ανόητο», είπε ο Thierry Baudet.
Εξήγησε ότι η αμερικανική αυτοκρατορία, που σχηματίστηκε μετά το 1945, έχει χάσει την αληθινή της πορεία και έχει χάσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές της.
Ο πολιτικός πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται εναντίον των συμφερόντων τους και επιταχύνουν την κατάρρευση της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο.

Η Ρωσία εγκαταλείπει την Ευρώπη - Στρέφεται προς την Ανατολική Ασία

Η Ρωσία στρέφεται προς τις χώρες της Ανατολικής Ασίας και τον παγκόσμιο Νότο όχι μόνο πολιτικά, αλλά και οικονομικά, δήλωσε στους Global Times ο Zhang Hong, συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Ρωσικών, Ανατολικοευρωπαϊκών και Κεντρικής Ασίας Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.
«Η Ρωσία δεν στρέφεται μόνο προς την Ανατολή και τον Νότο πολιτικά και διπλωματικά, αλλά και οικονομικά», είπε σχολιάζοντας την ομιλία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF) στο Βλαδιβοστόκ.
Η τάση είναι εμφανής λόγω των εντατικοποιημένων επαφών της Ρωσίας με την Κίνα, την Ινδία και τα μέλη της ASEAN, πρόσθεσε ο ειδικός.
«Η Ρωσία και η Δύση αποφάσισαν να αποσυνδεθούν μεταξύ τους μακροπρόθεσμα και αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις κινεζικές εταιρείες», επεσήμανε ο Zhang Hong.
Μιλώντας στο EEF, ο Putin σημείωσε την ανάγκη να ενισχυθεί το βιομηχανικό δυναμικό της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, είπε ο ειδικός.
«Αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα που πρέπει να προσέξουμε, γιατί στο παρελθόν, η Ρωσία είχε πολλές ιδέες για να αναπτύξει την ανατολική της περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας, του διεθνούς εμπορίου και της γεωργίας.
Αλλά τώρα, η Ρωσία είναι πιο συγκεκριμένη», τόνισε.
Ο Putin είπε νωρίτερα ότι η ανάπτυξη της Άπω Ανατολής αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Μόσχα για ολόκληρο τον αιώνα, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές αρχές σκοπεύουν να αναπτύξουν τη βιομηχανία στην περιοχή σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Guterres (ΟΗΕ): Αργεί πολύ η ώρα  των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres δήλωσε ότι ευχαρίστως θα ενεργούσε ως μεσολαβητής για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά πιστεύει ότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει σύντομα.
«Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να είμαι σε θέση να μεσολαβήσω για να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά νομίζω ότι απέχουμε πολύ από αυτό για να είναι εφικτό», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Guterres πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική διευθέτηση πρέπει να βασίζεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να έχει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σημείωσε ότι τα κύρια εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία είναι το νομικά δεσμευτικό διάταγμα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky που απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin, καθώς και οι ουκρανικές πρωτοβουλίες που «αποδεικνύουν την πλήρη απόσπαση του Κιέβου από τη σύγχρονη πραγματικότητα. συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τις νέες περιοχές της Ρωσίας.


Βαριές απώλειες των Ουκρανών

Οι Ουκρανοί έχασαν έως και 235 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο Νότιο Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη (13/9/2023) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν οκτώ επιθέσεις από ουκρανικά στρατεύματα στην κατεύθυνση σε Donetsk, νότιο Donetsk, Zaporizhia και Krasny Liman.
«Οι απώλειες του εχθρού σε αυτήν την κατεύθυνση (Νότιο Donetsk) ανήλθαν σε έως και 235 Ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και τραυματίες.
Επίσης καταστράφηκαν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία οχήματα, καθώς και ένας σταθμός ηλεκτρονικού πολέμου», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Βόρειο μέτωπο - Kupyansk-Svatove-Kreminna

Ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD), ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς προς την κατεύθυνση Berestove (20 χλμ βορειοδυτικά του Svatove ), νότια του Kuzmyne (3 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna), κοντά στο Torske (15 χλμ δυτικά της Kreminna) και στη δασική περιοχή Serebryanske (10 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) και ανέφεραν ότι οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στις κατευθύνσεις της Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και της Kyslivka (20 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται τακτικά στη δασική περιοχή δυτικά της Kreminna.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 12 Σεπτεμβρίου και προχώρησαν.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια της Serhiivka (12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Svatove).
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν επίσης κοντά στο Synkivka και το Petropavlivka.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις ανατολικά του ποταμού Oskil (δυτικά και παράλληλα με τη γραμμή Svatove-Kreminna) και προχώρησαν ελαφρώς σε απροσδιόριστες περιοχές.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα κοντά στο Novoselivske (14 χλμ βορειοδυτικά του Svatove).

Μάχες δυτικά στο Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut στις 12 Σεπτεμβρίου και προχώρησαν πρόσφατα.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν περιορισμένα κέρδη βόρεια της Kurdyumivka (13 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) και νοτιοδυτικά του Mayorsk (21 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις και προελαύνουν νότια του Bakhmut.
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν στο κέντρο της Klishchiivka (7 χλμ. νοτιοδυτικά του Bakhmut), όπου προηγουμένως κατείχαν θέσεις απροσδιόριστες τσετσενικές μονάδες "Akhmat".
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Mayorsk και δυτικά του Andriivka (9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut)
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν σημείωσαν επιβεβαιωμένα κέρδη.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιχειρήσεις κοντά στο Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και στο Klishchiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στην Kurdyumivka .
Ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας Kadyrov ισχυρίστηκε ότι οι τσετσενικές μονάδες «Akhmat» Spetsnaz αμύνονται κοντά στο Kurdyumivka και σημείωσε ότι η ρωσική άμυνα στην Klishchiivka και Kurdyumivka είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτραπούν οι ουκρανικές δυνάμεις από το να καταλάβουν το Bakhmut.
Το «St. George» η εθελοντική ταξιαρχία δολιοφθοράς και αναγνώρισης αμύνεται κατά μήκος της γραμμής Klishchiivka-Kurdyumivka-Andriivka (7-13 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Πλάνα που τραβήχτηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου δείχνουν στοιχεία του 137ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος (VDV) της 106ης Μεραρχίας VDV που επιχειρεί κοντά στο Rozdolivka (15 χλμ βορειοανατολικά του Bakhmut).

bakhmut_1.png
Νότιο μέτωπο - Στο επίκεντρο η κατεύθυνση Zaporizhia

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia και δεν έκαναν επιβεβαιωμένες προόδους στις 12 Σεπτεμβρίου.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική επίθεση στα βορειοδυτικά προάστια του Novomayorske (18 χλμ νοτιοανατολικά της Velyka Novosilka) το πρωί της 12 Σεπτεμβρίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης ανεπιτυχείς επιθέσεις στη γραμμή Urozhaine-Staromayorske (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka).
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων Oleg Chekov ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια επίθεση ουκρανικού πεζικού βόρεια του Pryyutne (16 χλμ. νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka) και ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σε άμυνα στην περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες αντεπιθέσεις στη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia και δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση στις 12 Σεπτεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις νότια της Novodarivka (13 χλμ νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka).

map_1_1.png

east.png

donetsk.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης