Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «βασιλιάς των ομολόγων» Bill Gross προειδοποιεί: Οι αγορές είναι υπερτιμημένες – Τελειώστε το πάρτι, υπάρχει συστημικός κίνδυνος

Ο «βασιλιάς των ομολόγων» Bill Gross προειδοποιεί: Οι αγορές είναι υπερτιμημένες – Τελειώστε το πάρτι, υπάρχει συστημικός κίνδυνος
«Έχουμε μια οικονομία που βασίζεται στην αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων», είπε
Οι επενδυτές αγνοούν βασικoύς κινδύνους για το χρηματιστήριο και εμπιστεύονται υπερβολικά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, λέει ο Bill Gross κατά τη διάρκεια του podcast του Bloomberg «Odd Lots» αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους 18 μήνες η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει αυξηθεί από περίπου 2,1% σε 4,4%, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από 7% σε κάτω από 4% την ίδια περίοδο.
H «απίστευτη» άνοδος των πραγματικών αποδόσεων μείωσε την ελκυστικότητα των μετοχών, καθώς οι επενδυτές μπορούν τώρα να κερδίσουν μια σταθερή, χωρίς κινδύνους απόδοση από τα ομόλογα - ακόμη και μετά τον πληθωρισμό, είπε ο Gross.
«Όταν αρχίζουμε να μιλάμε για μετοχές, υπάρχει σίγουρα κάτι αρνητικό όσον αφορά τις αποτιμήσεις και τα PE, αλλά η αγορά δεν φαίνεται να το αναγνωρίζει» είπε ο δισεκατομμυριούχος.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τον Gros απασχολούν οι πολλαπλασιαστές «τιμή / κέρδος», βάσει των οποίων τυγχάνει διαπραγμάτευσης η μετοχή μιας εταιρείας, αφού απεικονίζει, ως επί το πλείστον, τις προοπτικές της.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε έως και 9,1% το περασμένο καλοκαίρι, ωθώντας τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια από το 0% στο 5% σήμερα.
Οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας συνέβαλαν στην επιβράδυνση της αύξησης των τιμών κάτω από το 4% τους τελευταίους μήνες, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%.
Ο Gross όμως, γνωστός ως «Βασιλιάς των ομολόγων» επειδή συνίδρυσε την PIMCO και διηύθυνε το εμβληματικό fund, «έριξε κρύο νερό» στις ελπίδες ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να συντρίψει τον πληθωρισμό και να αναστρέψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.
Τα υψηλότερα επιτόκια ενθαρρύνουν την αποταμίευση έναντι των δαπανών και αυξάνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες, να διαβρώσει τα εταιρικά κέρδη, να μειώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και ακόμη και να παρασύρει μια οικονομία σε ύφεση.
Ο βετεράνος επενδυτής απέρριψε την ιδέα ότι η Fed μπορεί να χρησιμοποιήσει τα επιτόκια για να δημιουργήσει πληθωρισμό 2%.
«Δεν το νομίζω, εκτός και αν η ύφεση έρθει με κεφαλαίο “Y” και δεν φαίνεται αυτό να γίνεται», είπε σχετικά με την πιθανότητα επιτοκιακών μειώσεων στο εγγύς μέλλον.
Ο Gross αναφέρθηκε και την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ απέναντι στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, τονίζοντας ότι έχει ενισχυθεί από τα ιστορικά ποσά των κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας
«Πετάξαμε τρισεκατομμύρια δολάρια από ένα ελικόπτερο», είπε.

Θεμελιώδης κίνδυνος

Τέλος, ο Gross επισήμανε επίσης έναν θεμελιώδη κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
«Έχουμε μια οικονομία που βασίζεται στην αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων», είπε.
«Αν δεν ανέβουν, υπάρχουν προβλήματα», συνέχισε, επισημαίνοντας πως τεράστια ποσά χρέους και οι επιθετικές αποτιμήσεις των μετοχών που στηρίζονται στην προσδοκώμενη… ανάπτυξη.
«Είναι επισφαλές», πρόσθεσε ο Gross.
«Δεν λέω να βγούμε έξω, απλά λέω ότι τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ανέβουν, διαφορετικά η οικονομία δεν θα πάει καλά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης