Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βασιλιάς» στις εξαγωγές κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο η Κολομβία - Ξεπερνά και το πετρέλαιο

«Βασιλιάς» στις εξαγωγές κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο η Κολομβία - Ξεπερνά και το πετρέλαιο
Τα έσοδα από τις εξαγωγές κοκαΐνης εκτινάχθηκαν στα 18,2 δισ. δολάρια το 2022 – όχι πολύ πίσω από τις εξαγωγές πετρελαίου των 19,1 δισ. δολαρίων πέρυσι
Η κοκαΐνη πρόκειται να γίνει η κύρια εξαγωγή της Κολομβίας, ξεπερνώντας το πετρέλαιο, καθώς η παραγωγή του ναρκωτικού συνεχίζει να επεκτείνεται αφού η κυβέρνηση ακολουθεί μια πιο ήπια πολιτική όσον αφορά τα ναρκωτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.
Οι εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν πτώση 30% το πρώτο εξάμηνο και η τάση του εμπορίου κοκαΐνης αυξάνεται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι η τελευταία θα μπορούσε να είναι η Νο. 1 εξαγωγή της Κολομβίας μόλις από φέτος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg, Felipe Hernandez.
«Υπολογίζουμε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές κοκαΐνης εκτινάχθηκαν στα 18,2 δισ. δολάρια το 2022 – όχι πολύ πίσω από τις εξαγωγές πετρελαίου των 19,1 δισ. δολαρίων πέρυσι», δήλωσε ο Hernandez.
«Η κυβέρνηση καταστρέφει εργαστήρια όπου τα φύλλα κόκας μετατρέπονται σε κοκαΐνη, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την επέκταση της παραγωγής».

Αυξάνεται η παραγωγή

Η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία αυξήθηκε στο ρεκόρ των 1.738 τόνων πέρυσι, ενώ η ποσότητα της γης που φυτεύτηκε με κόκα, την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ναρκωτικού, αυξήθηκε κατά 13% στα 230.000 στρέμματα (570.000 στρέμματα) το 2022 από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Ο Hernandez είπε ότι η αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης είχε βραχυπρόθεσμη επίδραση στη δραστηριότητα, την εγχώρια ζήτηση και τους εξωτερικούς λογαριασμούς, ενώ δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την απόδοση του πέσο της Κολομβίας.
Ο Πρόεδρος Gustavo Petro, ο πρώτος Κολομβιανός αριστερός ηγέτης, άλλαξε την προσέγγιση του έθνους στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, επιδιώκοντας να χτυπήσει βαρόνους ναρκωτικών που επωφελούνται περισσότερο από την πώληση ναρκωτικών στο εξωτερικό παρά να στοχεύσει παραγωγούς φύλλων κόκας, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής.
Ο Petro επιδιώκει συνομιλίες με τις κύριες ομάδες διακίνησης ναρκωτικών της χώρας, με την ελπίδα να τερματιστεί η εμφύλια σύγκρουση έξι δεκαετιών μέσω ειρηνευτικών συμφωνιών.
Η νέα πολιτική προσέγγιση για τα ναρκωτικά διευκολύνει τις παράνομες ομάδες να αυξήσουν την παραγωγή κοκαΐνης, είπε ο Hernandez.
Το Bloomberg Economics υπολογίζει τον όγκο των εξαγωγών ως τη διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατασχέσεων, που σημαίνει ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος καθώς ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη την εγχώρια κατανάλωση και τις κατασχέσεις σε χώρες διέλευσης και προορισμού, ενώ εκτιμά την τιμή εξαγωγής προσαρμόζοντας τη μεθοδολογία της μέσης χονδρικής οι τιμές το 2015-2018 και το κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης