Τελευταία Νέα
Διεθνή

Holzmann (ΕΚΤ): Δεν αποκλείουμε και 11η αύξηση επιτοκίων - Επίμονος ο πληθωρισμός, δεν χαλαρώνουμε

Holzmann (ΕΚΤ): Δεν αποκλείουμε και 11η αύξηση επιτοκίων - Επίμονος ο πληθωρισμός, δεν χαλαρώνουμε
Η ΕΚΤ  έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 10 αυξήσεις επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Ο επίμονος πληθωρισμός της Ευρωζώνης ενδέχεται να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου Robert Holzmann..
Ο Αυστριακός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής υπερασπίστηκε την απόφαση της αύξησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ για 10η συνεχόμενη φορά που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 14 /9 και είπε ότι το συμπέρασμα ότι το τρέχον επίπεδο του κόστους δανεισμού θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν πρέπει να οδηγήσει στην άποψη ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τη στάση της.
«Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι τελειώσαμε με την αύξηση των επιτοκίων», είπε ο Holzmann σε συνέντευξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου παραβρέθηκε σε μια σύνοδο ευρωπαίων οικονομικών ηγετών. 
«Η πιθανότητα για νέα αύξηση δεν είναι μεγάλη, αλλά υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί περισσότερη σύσφιξη».

Διαφωνούν τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ

Τα σχόλια αυτά ευθυγραμμίζουν τον Holzmann με άλλους διοικητές κεντρικών τραπεζών που έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει η πολιτική της ΕΚΤ σύντομα.
Ο Σλοβένος Bostjan Vasle δήλωσε ότι δεν απoκλείσει να υπάρξει για περαιτέρω αυξήσεις, ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks υποστήριξε ότι μια 11η αύξηση μπορεί να είναι ακόμη απαραίτητη.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε μετά την τελευταία απόφαση για τα επιτόκια ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν τα επιτόκια έχουν κορυφώσει.
Άλλοι έδειξαν ότι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο αύξηης των επιτοκίων.
Ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller δήλωσαν και οι δύο ότι τα τρέχοντα επίπεδα μπορεί να είναι επαρκή για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ που είναι το 2%.

Οικονομολόγοι και traders ανησυχούν για την ανάπτυξη

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν κατά την εκτίμησή τους ότι η ΕΚΤ ολοκλήρωσε την αύξηση των επιτοκίων και οι traders αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Πέμπτης 14/9 στοιχημάτισαν ότι μια νέα αύξηση γίνεται όλο και πιο απίθανη.
«Βλέποντας κάποιες από τις αντιδράσεις στην απόφασή μας, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι συμφωνήσαμε να σταματήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια», είπε ο Holzmann.
«Δεν συμφωνώ με μια τέτοια ερμηνεία, δεδομένου ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι δεν έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα».
Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες, μια κατάσταση που κρατά τους οικονομολόγους και τους επενδυτές σε αγωνία σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα κάνει κι άλλη αύξηση επιτοκίων.
«Δεν ήταν εύκολη απόφαση και για να καταλήξουμε σε συμφωνία έπρεπε να σταθμίσουμε όλα τα επιχειρήματα πολύ προσεκτικά», είπε ο Holzmann.
«Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης