Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το γ' 3μηνο του 2023 - Κατανάλωση και βιομηχανία περιορίζουν την ανάπτυξη

Bundesbank: Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το γ' 3μηνο του 2023 - Κατανάλωση και βιομηχανία περιορίζουν την ανάπτυξη
«Παρά τον κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό αύξησης των τιμών, τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών και την καλή αγορά εργασίας, τα ιδιωτικά νοικοκυριά εξακολουθούν να συγκρατούν τις δαπάνες τους» επισημαίνει η γερμανική κεντρική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας «βλέπει» το γ' 3μηνο του 2023, η Bundesbank, καθώς η βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση και η ιδιωτική κατανάλωση προσθέτει ελάχιστα στην ανάπτυξη.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υπέστη μια σύντομη ύφεση κατά την αλλαγή του έτους με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να παραμείνει στάσιμη το β' τρίμηνο, οπότε μια συρρίκνωση την τρέχουσα περίοδο θα σήμαινε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ή επίπεδη ανάπτυξη.
«Παρά τον κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό αύξησης των τιμών, τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών και την καλή αγορά εργασίας, τα ιδιωτικά νοικοκυριά εξακολουθούν να συγκρατούν τις δαπάνες τους», επισημαίνει η γερμαική κεντρική τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο της.
«Εκτός από την καταναλωτική αυτοσυγκράτηση, η αυξανόμενη αδυναμία της βιομηχανίας επιβαρύνει επίσης τις οικονομικές επιδόσεις», πρόσθεσε.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει μειωθεί στο μισό από τα τέλη του 2022, αλλά στο 5,3%, παραμένει δυσάρεστα υψηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλέον αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό ρεκόρ του 4% για να ανακόψει την ταχεία αύξηση των τιμών. Αυτή η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα επιβαρύνει επίσης την ανάπτυξη, ανέφερε η Bundesbank, όπως και η μείωση των παραγγελιών για τον ζωτικό και τεράστιο βιομηχανικό τομέα της χώρας.
«Η χαμηλή και συνεχιζόμενη μείωση των εισερχόμενων παραγγελιών και το μειωμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε η κεντρική τράπεζα.
Η βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στις εξαγωγές, έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα και οι προοπτικές ανάκαμψής της παραμένουν αδύναμες, λένε οικονομολόγοι της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης