Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομάζει αγορές και Κεντρικές Τράπεζες η νέα άνοδος του πετρελαίου - Το ορόσημο των 100 δολαρίων

Τρομάζει αγορές και Κεντρικές Τράπεζες η νέα άνοδος του πετρελαίου - Το ορόσημο των 100 δολαρίων
Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν το πετρέλαιο σε τριψήφια επίπεδα
Με τους επενδυτές και τους εμπόρους πετρελαίου να επικεντρώνονται σε ένα ράλι της τιμής του πετρελαίου που έχει πλησιάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ορισμένες ποιότητες αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται ήδη πάνω από αυτό το ορόσημο, αναδεικνύοντας την ανησυχία περιορισμένης προσφοράς.
Η τιμή του αργού πετρελαίου της Νιγηρίας Qua Iboe ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Το αργό πετρέλαιο Tapis της Μαλαισίας έφτασε τα 101,30 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σχολίασε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής στη σουηδική τράπεζα SEB.
Το πετρέλαιο έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του 2023 καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος εφοδιασμού το τέταρτο τρίμηνο μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Οι δύο είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον όμιλο OPEC+, τα περισσότερα άλλα μέλη του οποίου περιορίζουν επίσης την παραγωγή.
«Η συνολική κατάσταση είναι ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν σταθερό έλεγχο της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Schieldrop.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν έως και 94,89 δολάρια και το σχετικό σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται για τη διαπραγμάτευση μεγάλου μέρους των φυσικών φορτίων του κόσμου, που ονομάζεται dated Brent, ήταν λίγο πάνω από τα 96 δολάρια σύμφωνα με την LSEG.
Το Qua Iboe, και ορισμένες άλλες ποιότητες με τιμές έναντι του Brent, είναι ήδη πάνω από 100 δολάρια επειδή βασίζονται στην τιμή του Brent με ημερομηνία συν μια διαφορά μετρητών ή premium, που επί του παρόντος εκτιμάται από την LSEG στα 4,25 δολάρια περίπου το βαρέλι.
Σύμφωνα με τον Schieldrop το dated Brent είναι πολύ πιθανό να κινηθεί πάνω από τα 100 δολάρια, καθώς «απαιτείται μόνο η προσδοκία για να το οδηγήσει εκεί».

Κώδωνας του κινδύνου

Οι περισσότεροι αναλυτές όμως βλέπουν το πετρέλαιο σε τριψήφια επίπεδα.
«Αναμένουμε ότι το Brent θα διαπραγματεύεται σε εύρος 90–100 δολαρίων τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους τα 95 δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.
Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να κινηθούν προς τα 100 δολάρια «για σύντομο χρονικό διάστημα» εν μέσω περικοπών παραγωγής και γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά πιθανότατα θα υποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Citi, Ed Morse.
«Η διάθεση της Σαουδικής Αραβίας να συγκρατήσει το πετρέλαιο από την αγορά, με την υποστήριξη της Ρωσίας που διατηρεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο περιορισμού στις εξαγωγές, δείχνει υψηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα, αλλά οι τιμές των 90 δολαρίων φαίνονται μη βιώσιμες δεδομένης της ταχύτερης αύξησης της προσφοράς από την αύξηση της ζήτησης», έγραψε ο Morse.
«Οι υψηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πτώση των τιμών το επόμενο έτος», πρόσθεσε.
Το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου ώθησε την RBC Capital Markets να επιμείνει στην εκτίμηση των 100 δολαρίων το βαρέλι εν μέσω μιας αγοράς «βασισμένης στην ορμή».
«Η έννοια των 100 δολαρίων/βαρέλι έχει εξελιχθεί από εντελώς αδιανόητη πριν από λίγους μήνες, σε πιθανή σήμερα», έγραψαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets.

Η εικόνα της αγοράς

Το αργό έχει ανοδική τάση τους τελευταίους τρεις μήνες.
Το West Texas Intermediate έχει αυξηθεί κατά περίπου 23 δολάρια το βαρέλι από τα τέλη Ιουνίου σε πάνω από 91 δολάρια σήμερα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent παρουσίασαν παρόμοια άνοδο άνω του 30% την ίδια περίοδο, ενώ επί του παρόντος κυμαίνονται πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι.
Οι αναλυτές της Citi βλέπουν το πετρέλαιο να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 84 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και να κινείται στο χαμηλό εύρος των 70 δολαρίων το 2024.
Σύμφωνα με τον η παραγωγή αυξάνεται μεταξύ μη μελών του ΟΠΕΚ+ όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα.
Ακόμη και οι εξαγωγές της Βενεζουέλας και του Ιράν έχουν αυξηθεί.
"Μετά την πρόσφατη άνοδο, αυτή η δυναμική των αποθεμάτων θα πρέπει να κρατήσει ένα όριο στις τιμές του αργού πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2023 και του 2024.
Και η Σαουδική Αραβία μπορεί ακόμη να αναστρέψει τις περικοπές εάν η προσφορά μειωθεί πολύ", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης