Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ούτε τις βλέπεις, ούτε τις ακούς - Υπερηχητικές σφαίρες ετοιμάζουν οι Ρώσοι μετά τους άτρωτους Kinzhal

Ούτε τις βλέπεις, ούτε τις ακούς - Υπερηχητικές σφαίρες ετοιμάζουν οι Ρώσοι μετά τους άτρωτους Kinzhal
Η Ρωσία αυξάνει σημαντικά και την παραγωγή των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal
Μετά τους άτρωτους, υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal που έχουν αχρηστεύσει κάθε προηγμένο πυραυλικό σύστημα της Δύσης όπως αποδεικνύεται στο στρατιωτικό μέτωπο της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός κινείται σε άλλη διάσταση και φέρεται να ετοιμάζει και … υπερηχητικές σφαίρες.
Όπως αποκάλυψε ο Vladislav Lobaev, επικεφαλής του Lobaev Arms - του πρώτου ιδιωτικού κατασκευαστή όπλων -, η Ρωσία ήδη έχει αρχίσει να δοκιμάζει μια υπερηχητική σφαίρα για όπλα ελεύθερων σκοπευτών
«Η Lobaev Arms αναπτύσσει και έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζει μια υπό όρους υπερηχητική σφαίρα.
Η εταιρεία διεξάγει δοκιμές ταχύτητας και ακρίβειας βλημάτων» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA News ο Lobaev.

Στα όρια

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεδομένου ότι οι σφαίρες αυτές κινούνται «στα όρια της υπερηχητικής ταχύτητας», εξακολουθούν να θεωρούνται «υπερηχητικές υπό όρους».
Σημειώνεται πως ως υπερηχητική ταχύτητα λογίζεται αυτή που είναι 5 φορές η ταχύτητα του ήχου.
Η Ρωσία έχει ήδη πλήρως λειτουργικούς υπερηχητικούς πυραύλους, τους Kinzhal, αλλά δεν διαθέτει ακόμα σφαίρες με υπερηχητική ταχύτητα.
«Μπορούμε να τις παράγουμε σε μια «οριακά υπερηχητική» έκδοση ή να μεταβούμε στην υπερηχητική έκδοση.
Θα λάβουμε τη σχετική απόφαση ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων και των δοκιμών, και μόλις προσδιοριστεί η μάζα του σειριακού προϊόντος.
Η υπερηχητική ταχύτητα αρχίζει όταν η ταχύτητα είναι 1.500 μέτρα ανά δευτερόλεπτο - πάνω από 5 Mach -, όταν μια σφαίρα υψηλής ταχύτητας ενός ελεύθερου σκοπευτή «τρέχει» με 900 μέτρα το δευτερόλεπτο» τόνισε ο Lobaev.
Μάλιστα ο Lobaev επισήμανε ότι η εταιρεία του έχει σταματήσει για λίγο την ανάπτυξη των υπερηχητικών σφαιρών λόγω της ανάγκης να ανταποκριθεί στην παραγωγή όπλων, βάσει της οδηγίας που έχει δοθεί από το Κρεμλίνο για την κρατική άμυνα.

Επανέναρξη

Σύμφωνα με τον Lobaev, οι εργασίες για την παραγωγή αυτών των σφαιρών ξανάρχισε από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως οι Ουκρανοί στρατιώτες άρχισαν να χρησιμοποιούν σφαίρες διαμετρήματος 10x100 mm που αναπτύχθηκαν από την Blackwater Ammunition, στο πεδίο της μάχης.
Όπως ανέφερε ο Lobaev, οι σφαίρες αυτές φέρεται να έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές, υψηλό δυναμικό και υψηλή ακρίβεια, σημειώνοντας πως διαπιστωμένα οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αυτό το διαμέτρημα σε βεληνεκές που είναι εκτός της εμβέλειας των τυφεκίων Cheytac, σε μια απόσταση 2,4 με 2,6 χιλιομέτρων.
Αυτό όπως είπε, εξηγεί γιατί ξανάρχισε η δοκιμή και η παραγωγή υπερηχητικών σφαιρών, μια και κατά τον Lobaev, οι σφαίρες που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί μπορούν να διεισδύουν σε οποιαδήποτε προστασία και θωράκιση του στρατιωτικού προσωπικού σε μια εμβέλεια της τάξης των 1,7 με 1,8 χιλιομέτρων και παρά το γεγονός ότι δεν είναι σφαίρες που έχουν σχεδιαστεί για να «διαπερνούν» την προστασία.

Πλεονεκτήματα

Όπως επισημαίνεται, οι υπερηχητικές σφαίρες έχουν πολλά να προσφέρουν στο πεδίο της μάχης.
Η ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα τους καθιστούν πιο εύκολο για τους ελεύθερους σκοπευτές να ρυθμίσουν τις βολές τους, μειώνοντας την επίδραση άλλων παραμέτρων.
Επιπλέον, ο στόχος θα έχει πολύ λιγότερο χρόνο στη διάθεση του να ελιχθεί για να αποφύγει τη σφαίρα.

Στο προσκήνιο και πάλι οι Kinzhal

Την ίδια στιγμή, οι άτρωτοι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, με τη Ρωσία να δεσμεύεται να αυξήσει την παραγωγή τους.
Ο κρατικός όμιλος Rostec, ο οποίος ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής βιομηχανίας όπλων, ανακοίνωσε ότι αυξάνει σημαντικά την παραγωγή πυραύλων, ανάμεσα τους και τους υπερηχητικούς Kinzhal.
Άλλωστε τη μαζική παραγωγή των Kinzhal είχε ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος είχε μιλήσει για μαζική παραγωγή.
Έκτοτε πολλοί πύραυλοι Kinzhal έχουν χρησιμοποιηθεί στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας.
Πρόσφατα μάλιστα φέρεται να εκτοξεύτηκαν όχι μόνο τα συνήθη μαχητικά MiG-31K και MiG-31I, αλλά και από βομβαρδιστικό Su-34 Fullback, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει μια πιο ευρεία χρήση αυτού του πυραύλου.
Πέρα από τους Kinzhal, αναμένεται αύξηση στην παραγωγή πυραύλων για το επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander, για το σύστημα αεράμυνας Pantsir, καθώς και την παραγωγή αεροπορικών βομβών, βλημάτων αρμάτων μάχης και πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων , συστήματα φλογοβόλων και MLRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης