Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης ο κόσμος - Απειλείται η Δύση από τις τιμές τροφίμων, οι κεντρικές τράπεζες θέλουν ύφεση

Στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης ο κόσμος - Απειλείται η Δύση από τις τιμές τροφίμων, οι κεντρικές τράπεζες θέλουν ύφεση
Παγκόσμιος συναγερμός για την έλλειψη βασικών αγαθών
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της απόλυτης επισιτιστικής ένδειας, με το CNN ακόμη να προειδοποιεί ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στη μέση της «χειρότερης επισιτιστικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία».
Στον δυτικό κόσμο, ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι μέσω σημαντικά υψηλότερων τιμών τροφίμων.
Αυτές οι υψηλότερες τιμές είναι σίγουρα επώδυνες, αλλά μέχρι τώρα είναι αντιμετωπίσιμες.
Ίσως όμως για πολύ ακόμη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θέλουν ύφεση για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ, 735 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε «κατάσταση χρόνιας πείνας» πέρυσι…
Μέχρι το 2022, περίπου 735 εκατομμύρια άνθρωποι – ή το 9,2% του παγκόσμιου πληθυσμού – βρέθηκαν σε κατάσταση χρόνιας πείνας – μια εκπληκτική αύξηση σε σύγκριση με το 2019.
Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αποκαλύπτοντας μια αυξανόμενη κρίση.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν μέτρια έως σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2022.
Αυτή η εικόνα υποδηλώνει την έλλειψη πρόσβασής τους σε επαρκή τροφή.
Ο αριθμός αυτός κλιμακώθηκε κατά 391 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύγκριση με το 2019.
Η επίμονη αύξηση της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας, που τροφοδοτείται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων, απαιτεί άμεση προσοχή και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την ανακούφιση αυτής της κρίσιμης ανθρωπιστικής πρόκλησης.
Ο κόσμος δεν έχει ξαναδει τέτοιους αριθμούς.
Και οι τελικοί αριθμοί για το 2023 θα είναι αναπόφευκτα ακόμη υψηλότεροι, επειδή οι καλλιέργειες έχουν αποτύχει σε όλο τον πλανήτη.

Καταστροφή στις καλλιέργειες

Για παράδειγμα, το 2023 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τις καλλιέργειες ρυζιού στην Ινδία…
Η κυβέρνηση της Ινδίας απάντησε σε αυτή την κρίση απαγορεύοντας την εξαγωγή λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι, αλλά αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις δεκάδες χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές ρυζιού από την Ινδία…
Η κίνηση έχει πυροδοτήσει φόβους για τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων, έχει βλάψει τα προς το ζην ορισμένων αγροτών και έχει ωθήσει αρκετές χώρες που εξαρτώνται από το ρύζι να αναζητήσουν επείγουσες εξαιρέσεις από την απαγόρευση.
Περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βασίζονται στο ρύζι ως βασική τροφή και η Ινδία συνέβαλε στο 40% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού.
Χωρίς εξαγωγές ρυζιού από την Ινδία, ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα αυξηθεί στα ύψη.
Επίσης, τιμή του ρυζιού έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο και οι προμήθειες γίνονται όλο και πιο περιορισμένες.
Στις ΗΠΑ, οι φαινομενικά ατελείωτες συνθήκες ξηρασίας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες καλαμποκιού φέτος…
Η έλλειψη βροχής έχει πλήξει σκληρά τις καλλιέργειες: Στο Μιζούρι, για παράδειγμα, το 40% της καλλιέργειας καλαμποκιού της πολιτείας ταξινομήθηκε ως φτωχή ή πολύ φτωχή.
Η Αϊόβα, ο κορυφαίος παραγωγός καλαμποκιού του έθνους, βρίσκεται στη μέση της χειρότερης ξηρασίας της τελευταίας δεκαετίας με περίπου το 80% της πολιτείας σε κάποιο βαθμό ξηρασίας.
Η παρατεταμένη ξηρασία έχει φτάσει ακόμη και στις όχθες της Λίμνης Superior: Τμήματα του Ουισκόνσιν χαρακτηρίζονται ως η πιο σοβαρή ξηρασία για πρώτη φορά από το 1999 που ιδρύθηκε το U.S. Dought Monitor, δήλωσε ο Ντένις Τοντέι, διευθυντής του Midwest Climate Hub του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Παγκόσμιος συναγερμός για την έλλειψη ελαιολάδου

Οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες - και αυξάνουν τις κλοπές.
Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ δεν είχε «ενδείξεις αποκλιμάκωσης», ανέφερε το USDA.
Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες.
Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.
Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την πρόσφατη σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους - δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνηθισμένους 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.
«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland.
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που έχουν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης