Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτοκιακό σοκ 30% ή +500 μ.β. στην Τουρκία - Νομισματική «ορθοδοξία» μαθαίνει ο Erdogan

Επιτοκιακό σοκ 30% ή +500 μ.β. στην Τουρκία - Νομισματική «ορθοδοξία» μαθαίνει ο Erdogan
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ήταν επώδυνες για τους Τούρκους
Σχετικά Άρθρα
Στο 30% εκτόξευσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια προχωρώντας σε αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ήταν επώδυνες για τους Τούρκους, καθώς η χώρα επιδιώκει να αντιστρέψει αρκετά χρόνια αλματώδους πληθωρισμού και δραματικής αποδυνάμωσης του νομίσματος - σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επίμονα χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης της Άγκυρας. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 30% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει το 78% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά έπειτα από δύο και πλέον χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επέλεξε για την κεντική τράπεζα ανθρώπους που είχαν ορκιστεί να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

Η στροφή του Erdogan στην οικονομική... ορθοδοξία

Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξάνονται για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, αλλά ο Erdogan -ένας αυτοανακηρυγμένος "εχθρός" των επιτοκίων που αποκαλεί το εργαλείο «μητέρα όλων των κακών»- υποστήριξε δυναμικά μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων αντί αυτού.
Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός διογκώθηκε, ξεπέρασε το 80% στα τέλη του 2022 και υποχώρησε λίγο κάτω από το 40% τον Ιούνιο.
Αφού ξεκίνησε την ανοδική της πορεία, η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Ιούλιο τον στόχο της να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5% μεσοπρόθεσμα - μια φιλόδοξη πρόβλεψη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε κοντά στο 59% τον Αύγουστο. Η Άγκυρα αναμένει τώρα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει το 65% στο τέλος του 2023, από πρόβλεψη 24,9% πριν από ένα χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, η εκτόξευση των επιτοκίων -προφανώς- έχει την έγκριση του Erdogan...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης