Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Οι πίθηκοι της Neuralink (Musk) βρήκαν φρικτό θάνατο μετά τα τσιπ – Ξεκινούν οι δοκιμές για εμφύτευση σε ανθρώπους

Αποκάλυψη: Οι πίθηκοι της Neuralink (Musk) βρήκαν φρικτό θάνατο μετά τα τσιπ – Ξεκινούν οι δοκιμές για εμφύτευση σε ανθρώπους
Η εταιρεία, που έχει ως στόχο να αναπτύξει μικροτσίπ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο προκειμένου να βοηθήσει τυφλούς αλλά και τετραπληγικούς κάνει φρικτά πειράματα σε πιθήκους και γουρούνια
Σε μία αποκάλυψη για την εταιρεία βιοτεχνολογίας Neuralink του Elon Musk προχώρησε η ιστοσελίδα Wired. Η εταιρεία, που έχει ως στόχο να αναπτύξει μικροτσίπ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο προκειμένου να βοηθήσει τυφλούς αλλά και τετραπληγικούς κάνει φρικτά πειράματα σε πιθήκους και γουρούνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Μία ομάδα που ασχολείται με την ηθική στον ιατρικό τομέα έστειλε επιστολές στις αμερικανικές αρχές και ζητά να ερευνηθεί η εταιρεία του Έλον Μασκ για την πιθανότητα να ψεύδεται γύρω από τα θέματα ασφαλείας.
Ο δισεκατομμυριούχος πριν από λίγο καιρό είχε διαψεύσει ότι τα πειραματόζωα που χρησιμοποιεί η Neuralink πέθαναν κατά την διάρκεια των ερευνών. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Elon Musk απάντησε σε έναν χρήστη στην πλατφόρμα Χ και αναγνώρισε ότι ένας πίθηκος της εταιρείας είχε πεθάνει. Ωστόσο αρνήθηκε ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από την τοποθέτηση μικροτσίπ και εξήγησε ότι οι επιστήμονες της εταιρείας είχαν επιλέξει ζώα που ήταν ήδη «κοντά στον θάνατο».
Το περασμένο φθινόπωρο ο Elon Musk είχε αναφέρει σε μία παρουσίαση ότι τα πειράματα της Neuralink δεν είχαν ποτέ εξερευνητικό σκοπό αλλά γίνονταν για να επιβεβαιώσουν πλήρως τις επιστημονικές υποθέσεις. «Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», είχε πει τότε ο Elon Musk.
Φρικτοί θάνατοι πιθήκων

Τα έγγραφα που έχει στην διάθεση της η ιστοσελίδα και οι δηλώσεις ενός νυν ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σκιαγραφούν μία εντελώς διαφορετική εικόνα για το πρόγραμμα πειραμάτων της εταιρείας στα ζώα.
Το 2018 η Neuralink απέκτησε έναν μεγάλο αριθμό ζώων προκειμένου να κάνει πειράματα στο μικροτσίπ εγκεφάλου που ετοιμάζει. Σύμφωνα με κτηνιατρικά αρχεία, περίπου 12 θηλαστικά της εταιρείας υπέφεραν φρικτά και έπρεπε να τους γίνει ευθανασία.
Τα πειράματα είχαν πολλές επιπλοκές στα ζώα, όπως μερική παράλυση, εγκεφαλικό οίδημα και διάρροια με αίμα. Για παράδειγμα το 2019 ένα μικροτσίπ έσπασε την ώρα του χειρουργείου για την τοποθέτηση του στον εγκέφαλο ενός ζώου. Οι επιστήμονες είδαν τον πίθηκο να ξύνει το σημείο της χειρουργικής επέμβασης, το οποίο αιμορραγούσε.
Την επόμενη ημέρα ο πίθηκος υποβλήθηκε σε δεύτερο χειρουργείο για να διορθωθεί το πρόβλημα αλλά το ζώο υπέστη σοβαρή μόλυνση από μικρόβιο και από μύκητα. Η νεκροψία έδειξε ότι δεν θα μπορούσε να θεραπευτεί αφού το εμφύτευμα βρισκόταν στην περιοχή που είχε μολυνθεί. Στον πίθηκο έγινε ευθανασία στις 6 Ιανουαρίου 2020.
Ένας θηλυκός πίθηκος με το όνομα «Ζώο 15» μερικές ημέρες μετά την τοποθέτηση εμφυτεύματος άρχισε να πιέζει το κεφάλι της στο έδαφος. Αυτή ήταν μία ένδειξη πόνου και μόλυνση, σύμφωνα με τα έγγραφα. Στη συνέχεια έδειχνε ανήσυχη, τραβούσε και μάτωνε το εμφύτευμα της. Μόλις έβλεπε τους εργαζόμενους στο εργαστήριο έτρεμε χωρίς σταματημό και άρχισε να χάνει τον συντονισμό της.
Τελικά και σε αυτό το ζώο έγινε ευθανασία. Στην νεκροψία φάνηκε ότι το μικροτσίπ είχε «κουρελιάσει» τον εγκεφαλικό φλοιό του ζώου.

Θα ξεκινήσει έρευνα;

Διδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που κάνει έρευνες με πρωτεύοντα θηλαστικά είπε ανώνυμα ότι η δήλωση του Μασκ πως τα ζώα ήταν κοντά στον θάνατο δεν επαληθεύεται. «Αυτοί είναι αρκετά νέοι πίθηκοι. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτοί πίθηκοι, που δεν είναι ενήλικοι, ήταν κοντά στον θάνατο», ανέφερε ο ερευνητής.
Η μη κυβερνητική Επιτροπή Γιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM), που έχει ως στόχο να εξαλείψει τα πειράματα στα ζώα, ενημέρωσε για το θέμα τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Η Επιτροπή υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Μασκ για τα πειράματα και τους θανάτους ήταν παραπλανητικές και γνώριζε ότι «ήταν ψευδείς». Εξηγούν ότι οι επενδυτές δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για την ασφάλεια των πειραμάτων και «επομένως την εμπορική αξία» του προϊόντος, που προσπαθεί να δημιουργήσει η Neuralink.
Οι αποκαλύψεις κρίνονται ως εξαιρετικά σοβαρές καθώς η Neuralink ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσε ότι αναζητεί ανθρώπους με τετραπληγία και με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) προκειμένου να συμμετέχουν στην έρευνα. Σε όσους επιλεγούν θα τοποθετηθεί χειρουργικά μικροτσίπ με στόχο να μπορούν να ελέγχουν ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή μόνο με την σκέψη τους.
Η έρευνα θα διαρκέσει πάνω από 6 χρόνια και για τους πρώτους 18 μήνες οι άνθρωποι θα μένουν σε νοσοκομείο ή θα το επισκέπτονται συχνά και μετά θα κάνουν τακτικές επισκέψεις για την επόμενη πενταετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης