Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η φούσκα των ESG funds έσκασε, τέλος η «πράσινη» απάτη - Άρον άρον αποσύρουν κεφάλαια οι επενδυτές

Η φούσκα των ESG funds έσκασε, τέλος η «πράσινη» απάτη - Άρον άρον αποσύρουν κεφάλαια οι επενδυτές
Η πράσινη «φούσκα» έσκασε…
Επί χρόνια οι πράσινες και κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις, γνωστές και ως ESG (Environmental, Social, and Governance), κυριαρχούσαν στον επενδυτικό κόσμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, εν προκειμένω βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική μετατόπιση, καθώς η BlackRock και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων «τελειώνουν» ολοένα αυξανόμενο αριθμό «πράσινων» προϊόντων εν μέσω αυξανόμενων αντιδράσεων και αυστηρού επενδυτικού ελέγχου.
Στοιχεία από τον ιστότοπο Morningstar δείχνουν ότι η State Street, η Columbia Threadneedle Investments, η Janus Henderson Group και η Hartford Funds Management Group έχουν αποσύρει πάνω από δύο δωδεκάδες κεφάλαια ESG φέτος.
Το πιο πρόσφατο χτύπημα το έδωσε η BlackRock, η οποία την περασμένη Παρασκευή είπε στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να κλείσει δύο αμοιβαία κεφάλαια ESG, με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές, συνολικού ενεργητικού 55 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μέχρι στιγμής φέτος, ο αριθμός των ESG Fund που έκλεισαν είναι μεγαλύτερος από τα τελευταία τρία χρόνια μαζί.
Αυτή η τάση διογκώνεται καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους, διότι πλέον η φούσκα ESG πιθανότατα έχει σκάσει.

Το ερώτημα…

Απευθύναμε αυτό το ερώτημα στις αρχές του καλοκαιριού: Έχει τελειώσει η μόδα των ESG επενδύσεων;
Τον Ιανουάριο, ο Larry Fink της BlackRock είπε στο Bloomberg TV, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ότι ο ορίζοντας των ESG επενδύσεων έχει αμαυρωθεί:
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, το αφήγημα τα πάει… άσχημα, το αφήγημα προκαλεί μια τεράστια πόλωση».
Ο Fink συνέχισε: «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις.
Και για πρώτη φορά στην επαγγελματική μου καριέρα, οι επιθέσεις που γίνονται είναι πλέον προσωπικές.
Προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν το θέμα».
Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο η BlackRock του Fink αναγκάστηκε να αποσύρει τον όρο «ESG», λόγω των κεφαλαίων τα οποία απέσυραν Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες – για παράδειγμα, περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια απέσυρε ο κυβερνήτης Φλόριντα Ron DeSantis.
Το πρόβλημα που έχουν οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες με τα ESG funds είναι ότι το εξής: Επιβάλλουν «πράσινες» πρωτοβουλίες σε εταιρικό επίπεδο για να αλλάξουν την κοινωνία, και πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες θεωρούνται αντιδημοφιλείς στις κάλπες.

Η Alyssa Stankiewicz, αναπληρώτρια διευθύντρια για την έρευνα αειφορίας στο Morningstar, δήλωσε στο Bloomberg: «Σίγουρα έχουμε δει μεγάλη πτώση της ζήτησης το 2022 και το 2023».
Επίσης, ας μην ξεχνάμε το «greenwashing» σε όλη τη βιομηχανία ESG.
Ο Matt Lawton, διευθυντής χαρτοφυλακίου κλάδου της T. Rowe Price Group Inc. στο Τμήμα Σταθερού Εισοδήματος, πρόσφατα είπε: «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν αξιόπιστα ομόλογα που να συνδέονται με τη βιωσιμότητα».
Η παλίρροια αντιστρέφεται για τον Fink: «Πρόωρη εκπυρσοκρότηση: Ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο σταματά να αγοράζει αντισταθμίσεις άνθρακα».
Και μην ξεχνάτε αυτό: «Το McDonald's… πετούν τον όρο "ESG" από τον ιστότοπό τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης