Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην πράκτορας CIA: Το σύστημα Patriot «τρυπήθηκε» από ρωσικές επιθέσεις - Οι ΗΠΑ «διακόπτουν» την παράδοσή στην Ουκρανία

Πρώην πράκτορας CIA: Το σύστημα Patriot «τρυπήθηκε» από ρωσικές επιθέσεις - Οι ΗΠΑ «διακόπτουν» την παράδοσή στην Ουκρανία
Ενώ το σύστημα Patriot εξάγεται σε πολλές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν διαθέτουν εκτεταμένο πλεόνασμα αυτών των συστημάτων
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απρόθυμες να μεταφέρουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, κυρίως λόγω της επίθεσης του Μαΐου κατά την οποία η Ρωσία χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο Kh-47 Kinzhal για να στοχεύσει και να βλάψει ένα σύστημα αεράμυνας Patriot.
Σε συνέντευξη του, ο πρώην πράκτορας της CIA Larry Johnson μίλησε για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία. 

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω παραδόσεις αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στην κοινότητα των ειδικών. 
Ο Larry Johnson ανέφερε ότι αυτή η αβεβαιότητα προέρχεται από την καταστροφή μιας μπαταρίας πατριωτών κατασκευής ΗΠΑ από τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, συμμετέχοντας ενεργά στις προσπάθειες ενίσχυσης των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Johnson, η τρέχουσα κατεύθυνση περιλαμβάνει την παροχή στο Κίεβο λιγότερο ισχυρών και οικονομικά αποδοτικών οπλικών συστημάτων. 
Η εν λόγω στροφή οφείλεται σε ανησυχίες που προέρχονται από την επιτυχή στόχευση και τη ζημιά που προκλήθηκε στο συγκρότημα Patriot από τον ρωσικό πύραυλο Dagger τον Μάιο του 2023. 
«Δεν έχουμε ακούσει κανένα νέο για σύστημα αεράμυνας Patriot εδώ και μήνες. Στάλθηκε στην Ουκρανία, ανατινάχτηκε. Φαίνεται ότι είτε καταστράφηκε είτε είναι υπό επισκευή, αλλά δεν εμπλέκεται στο πεδίο της μάχης», είπε ο Johnson.
«Στέλνουμε περισσότερα συστήματα αεράμυνας, αλλά δεν στέλνουμε Patriot», επεσήμανε.
Τον Μάιο, μια ρωσική επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους κατέστρεψε δύο εξαρτήματα του συστήματος αεράμυνας Patriot, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, παρέμεινε επιχειρησιακό και δεν βγήκε ποτέ εκτός πλάνου. Αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα είχε επισκευαστεί και επανήλθε σε πλήρη κατάσταση λειτουργίας.
Οι EurAsian Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς του Johnson ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν περαιτέρω παραδόσεις συστήματος Patriot στην Ουκρανία υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να καταστραφούν σε μια ρωσική επίθεση
Ενώ το σύστημα Patriot εξάγεται σε πολλές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν διαθέτουν εκτεταμένο πλεόνασμα αυτών των συστημάτων. Θεωρούνται πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να κατανεμηθούν προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές που αναδύονται από διάφορα παγκόσμια hotspot.
Εν τω μεταξύ, ο Johnson εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ έστειλαν τα άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία και μπορεί τελικά να αντιμετωπίσουν την καταστροφή στο πεδίο της μάχης.
Υποστήριξε ότι αυτά τα αμερικανικής κατασκευής τανκς ήταν βαριά και όχι ειδικά κατασκευασμένα για λειτουργία στο ουκρανικό θέατρο. Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να μην είχαν επαρκή εκπαίδευση ή εμπειρία για να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά αυτά τα άρματα μάχης.

Ο αγώνας των συστημάτων Patriot της Ουκρανίας ενάντια στις ρωσικές βόμβες

Το σύστημα αεράμυνας Patriot είναι το πιο προηγμένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος που παρέχεται στο Κίεβο από δυτικά έθνη, με σκοπό να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί από τις φονικές επιθέσεις πυραύλων και drone που έχουν στοχεύσει την ενεργειακή υποδομή της χώρας.
Διακρίνεται από συστήματα ραντάρ που διαθέτουν περίπου τριπλάσια εμβέλεια από άλλα συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τη Δύση, όπως το NASAMS και το IRIS-T, κάθε μπαταρία Patriot περιλαμβάνει ένα σύστημα εκτόξευσης τοποθετημένο σε φορτηγό εξοπλισμένο με οκτώ εκτοξευτές ικανούς να συγκρατούν έως και τέσσερις αναχαιτιστές πυραύλων ο καθένας.
Αυτά τα συστήματα μπορούν να προστατεύσουν μια περιοχή που εκτείνεται έως και 100 χιλιόμετρα και να στοχεύουν αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.
Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση, επικαλούμενη τον Oleksiy Melnyk από το think tank Razumkov Center με έδρα το Κίεβο, ανέφερε ότι το σύστημα αεράμυνας Patriot επιδεικνύει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση βομβών που ρίχνονται από αέρος.
Η έκθεση σημειώνει ότι η αναχαίτιση εναέριων βομβών υψηλής έκρηξης, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποιούν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία, έχει θέσει σημαντικές προκλήσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης