Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην αξιωματικός ΗΠΑ: Τα αμερικανικά ATACMS μπορεί να βρεθούν στα πεδία μάχης της Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Πρώην αξιωματικός ΗΠΑ: Τα αμερικανικά ATACMS μπορεί να βρεθούν στα πεδία μάχης της Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα
Το Κίεβο πιέζει εδώ και καιρό για πυραύλους ATACMS, οι εκδόσεις των οποίων μπορούν να μεταφέρουν μια ισχυρή εκρηκτική κεφαλή στα 190 μίλια

«Η Ουκρανία αυτή την εβδομάδα θα πάρει το πράσινο φως για να λάβει πυραύλους διασποράς πυρομαχικών διασποράς μεγάλης εμβέλειας αμερικανικής παραγωγής», σύμφωνα με τον Dan Rice, πρώην αξιωματικό του αμερικανικού στρατού και απόφοιτο του West Point, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως ειδικός σύμβουλος του Ουκρανού αρχιστράτηγου στρατηγού Valery Zaluzhnyi.
Η πολυαναμενόμενη έγκριση για πυραύλους DPICM με βεληνεκές λίγο πάνω από 100 μίλια, είπε ο Rice στο Newsweek τη Δευτέρα 25/09, ενίσχυεται ως σενάριο, καθώς ο Λευκός Οίκος πλησιάζει στο γεγονός του να άρει το μπλοκ του στην προμήθεια του τακτικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς MGM-140 Army-γνωστό ως ATACMS — στο Κίεβο.
«Είναι πιθανή η έγκριση αυτή την εβδομάδα για τους πυραύλους διασποράς HIMARS», είπε ο Rice -που είναι τώρα πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Κιέβου-, αναφέροντας ως βάση συνομιλίες με «τους αμερικανικούς φορείς λήψης αποφάσεων και τους Αμερικανούς που πρέπει να εφαρμόσουν τη μεταφορά τους στην Ουκρανία». «Το λέω στους Ουκρανούς.
«Η λήψη έγκρισης αυτή την εβδομάδα για το HIMARS DPICM θα αλλάξει το παιχνίδι», είπε ο Rice. "Και χωρίς να χρειάζεται εκπαίδευση και αλλαγή, πιθανότατα θα είναι στο πεδίο της μάχης την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας τεράστια διαφορά. Όταν αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύονται, σπάνε το φράγμα του ήχου. Για μένα, αυτός είναι ο ήχος της ελευθερίας...."
Το Newsweek επικοινώνησε με τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας μέσω email για να ζητήσει σχολιασμό.

Οι απαιτήσεις του Κιέβου...

Το Κίεβο πιέζει εδώ και καιρό για πυραύλους ATACMS, οι εκδόσεις των οποίων μπορούν να μεταφέρουν μια ισχυρή εκρηκτική κεφαλή στα 190 μίλια. Οι εκδόσεις πυρομαχικών διασποράς των πυραύλων έχουν μικρότερη εμβέλεια και σκορπίζουν εκατοντάδες βόμβες σε μια περιοχή στόχο.
Ο Λευκός Οίκος αρνείται σταθερά να παράσχει οποιαδήποτε έκδοση του ATACMS λόγω ανησυχιών για τις εγχώριες μετοχές και φόβους ότι η χρήση του από την Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμακούμενα αντίποινα από τη Μόσχα.
Ο πρόεδρος Joe Biden φαίνεται έτοιμος να λάβει το πράσινο φως για τις μεταφορές ATACMS μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Ποια έκδοση του όπλου και πόσοι πύραυλοι θα παρασχεθούν παραμένει ασαφές, όπως και το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση.
Ο Rice πιστεύει ότι ο πύραυλος ATACMS M39 με βεληνεκές λίγο πάνω από 100 μίλια, καθώς και οι πύραυλοι M26 και M26A1 μικρότερου βεληνεκούς -όλοι οπλισμένοι με πυρομαχικά διασποράς- θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ισχυρά όπλα για τον ουκρανικό στρατό και ως σκαλοπάτι στον πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς με το ενιαίο εκρηκτική κεφαλή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης