Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Είκοσι χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ, οι κρατούμενοι στο Abu Ghraib δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τα βασανιστήρια που υπέστησαν

ΗΠΑ: Είκοσι χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ, οι κρατούμενοι στο Abu Ghraib δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τα βασανιστήρια που υπέστησαν
Τουλάχιστον 11 Αμερικανοί στρατιώτες κρίθηκαν ένοχοι για τα βασανιστήρια στο Abu Ghraib, όμως οι ποινές ήταν σχετικά ήπιες και κανένας ιεραρχικά ανώτερός τους δεν διώχθηκε
Είκοσι χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσφέρει ακόμη βοήθεια ή αποζημίωση στους κρατούμενους που έπεσαν θύματα κακοποίησης στη διαβόητη φυλακή του Άμπου Γράιμπ, κατήγγειλε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
«Είκοσι χρόνια αργότερα, οι Ιρακινοί που βασανίστηκαν από τους Αμερικανούς, το προσωπικό της φυλακής, δεν ξέρουν ακόμη πού να καταθέσουν την αγωγή τους, ούτε έχουν λάβει κάποια μορφή αποζημίωσης ή αναγνώρισης εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης», σχολίασε η Σάρα Γιάγκερ, η διευθύντρια αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουάσινγκτον.
Παρ’ όλ’ αυτά, «οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από τα βασανιστήρια παραμένουν μια καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς Ιρακινούς και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πήρε συνέντευξη από πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τάλεμπ αλ Μάτζλι, ένας πρώην κρατούμενος που εικονίζεται σε μια φωτογραφία η οποία είχε κυκλοφορήσει ευρέως εκείνη την εποχή: έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να στοιβάζουν γυμνούς κρατούμενους, με κουκούλες στο κεφάλι, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη πυραμίδα.
Ο αλ Μάτζλι είπε ότι τον εξευτέλισαν και τον κακοποίησαν, χρησιμοποιώντας σκύλους και σωλήνες.
Αφέθηκε ελεύθερος 16 μήνες αργότερα, χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία και λέει ότι ακόμη υποφέρει από τα επακόλουθα.
«Εκείνος ο χρόνος και οι τέσσερις μήνες άλλαξαν τη ζωή μου προς το χειρότερο. Με κατέστρεψε, κατέστρεψε την οικογένειά μου», ανέφερε, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που διευκρίνισε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αφήγησή του.
Τουλάχιστον 11 Αμερικανοί στρατιώτες κρίθηκαν ένοχοι για τα βασανιστήρια στο Άμπου Γράιμπ, όμως οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν σχετικά ήπιες και κανένας ιεραρχικά ανώτερός τους δεν διώχθηκε.
«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δώσουν αποζημιώσεις και μια επίσημη συγγνώμη στους επιζώντες των βασανιστηρίων και τις οικογένειές τους», είπε η Γιάγκερ.
Περίπου 100.000 Ιρακινοί φυλακίστηκαν από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ μεταξύ 2003-9.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που εξελέγη το 2008 και επέκρινε τον πόλεμο στο Ιράκ, είχε υποσχεθεί ότι θα σταματούσαν τα βασανιστήρια αλλά αποφάσισε να μην ζητήσει να λογοδοτήσουν τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης